Κάκκο του Φρίουλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάκκος του Φρίουλι
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος617
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΓισούλφος Β΄ του Φρίουλι και Ρομίλδα του Φρίουλι
ΑδέλφιαΤάσσο του Φρίουλι
Ραδοάλδος του Μπενεβέντο
Γριμοάλδος των Λομβαρδών
ΟικογένειαΟίκος των Γκαουζιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔούκας του Φρίουλι
ΣυνεργάτηςΤάσσο του Φρίουλι

Ο Κάκκο, γερμ. Kakko (απεβ. 617) από τον Οίκο των Γκαουζιδών ήταν δούκας του Φρίουλι μαζί με τον αδελφό του Τάσσο, από το τέλος του πατέρα τους (611) ως το δικό τους το 617.

Ο σταυρός του Γισούλφου Α΄ δούκα του Φρίουλι, πάππου τού Κάκκου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Γισούλφου Β΄ δούκα του Φρίουλι και της Ρομίλδας των Αγιλολφιδών, κόρης του Γαριβάλδου Α΄ δούκα της Βαυαρίας.

Το 611 οι Άβαροι εισέβαλαν στο Φρίουλι και ο πατέρας τους πολεμώντας τους, σκοτώθηκε. Οι γιοί του Τάσσο, Κάκκο, Ραδοάλδος και Γριμοάλδος διέφυγαν από τους Αβάρους και έτσι απέφυγαν τη σύλληψη. Έπειτα εγκαταστάθηκαν με επιτυχία ως διάδοχοι του Γισούλφου Α΄. Κατά την εξουσία τους, κυβέρνησαν επί των Σλάβων της κοιλάδας του Γκάιλ ως το Ματρέι και επέβαλαν ένα φόρο υποτέλειας σε αυτούς. Μία ημέρα ο Τάσσο και ο Κάκκο σκοτώθηκαν προδοτικά από τον Γρηγόριο έξαρχο της Ραβέννας κατά τη βασιλεία του Ηρακλείου Αυτοκράτορα των Ρωμαίων. Ο έξαρχος, αφού κάλεσε τον Τάσσο στο Οντέρτσο για μία τελετουργική κοπή γενειάδας, κυνήγησε τον Τάσσο και τον Κάκκο και τους σκότωσε. Ο Ραδοάλδος και ο Γριμοάλδος κατέφυγαν στον Αρέχι Α΄ δούκα του Μπενεβέντο και το Φρίουλι περιήθε στον θείο τους Γισούλφο Β΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Paul the Deacon. Historia Langobardorum. Available at Northvegr.