Ρέτζα ντι Κουισισάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρέτζα ντι Κουισισάνα
Reggia di Quisisana
Χάρτης
Είδοςανάκτορο και ακίνητη περιουσία
ΑρχιτεκτονικήAnglo-Saxon art
Διεύθυνσηvia Panoramica - Castellammare di Stabia[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°41′6″N 14°29′19″E
Διοικητική υπαγωγήΚαστελλαμμάρε ντι Στάμπια[1]
ΧώραΙταλία[1]
Όροφοι3
ΧρηματοδότηςΟίκος των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Βασιλική κατοικία στο Κουισισάνα, ιταλ.: Reggia di Quisisana, είναι μια πρώην βασιλική κατοικία, που βρίσκεται στο τμήμα (frazione) της Κουισισάνα, έξω από το Καστελαμάρε ντι Στάμπια, στη μητροπολιτική πόλη της Νάπολης, στην περιοχή της Καμπανίας, στην Ιταλία.

Πρόσοψη ενός από τα οικοδομήματα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια κατασκευή στην τοποθεσία τεκμηριώνεται πριν από το 1200, αλλά τα κτίρια έχουν τροποποιηθεί με την πάροδο των αιώνων. Τον περασμένο αιώνα, μετατράπηκε από βασιλική θερινή κατοικία σε σχολείο, στη συνέχεια σε ξενοδοχείο και τελικά περιέπεσε σχεδόν σε ερείπια τον 21ο αι.

Ο όρος Quisisana αποδίδει τον όρο Domus de loco sano, δηλ. Οικία του τόπου θεραπείας. Η βίλα αναφέρεται το 1280 σε σχέση με τον Κάρολο Α' του Ανζού και αναφέρεται στο Δεκαήμερο του Βοκάκιου. Ήταν τότε μέρος μιας οχυρωμένης πόλης. Στους επόμενους αιώνες έγινε ιδιοκτησία του Οίκου Φαρνέζε. Αλλά η βίλα ανακαινίστηκε κάτω από τον Οίκο των Βουρβόνων, συμπεριλαμβανομένου του Φερδινάνδου Δ' της Νάπολης το 1758 και αργότερα του Φερδινάνδου Β' της Νάπολης. Το 1878, ο Οίκος της Σαβοΐας παραχώρησε την ιδιοκτησία στην κοινότητα και έγινε το κομψό Hotel Margherita και αργότερα το 1923, το Royal Hotel Quisisana μέχρι τη δεκαετία του 1960. Η διάταξη είναι ένα συνονθύλευμα πτερύγων. Η γύρω περιοχή είναι ιταλικού στυλ κήποι. Το 2016 το ακίνητο βρίσκεται ακόμη υπό αποκατάσταση. [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]