Ρέμαξος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρέμαξος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΔακία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Περίοδος ακμής200 π.Χ.[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς της Δακίας

Ο Ρέμαξος ήταν ηγεμόνας ο οποίος είχε υπό την εξουσία του τα εδάφη επί της αριστεράς όχθης του Δούναβη, και υπήρξε προστάτης των ελληνικών αποικιών στην περιοχή της Δοβρουτσάς (Τόμις, Καλλάτις, Μεσήμβρια, Διονυσόπολη κ.α.) κατά το 200 π.Χ. Είναι γνωστός μέσω επιγραφής στην Ιστρίη η οποία είναι αφιερωμένη σε κάποιον Αγαθοκλή, και διηγείται την επέμβασή του εναντίον του Ζόλτη[2].

Η εθνική του προέλευση αποτελεί αντικείμενο αμφισβήτησης: ο Ντιονίσιε Μ. Πιππίντι τον θεωρεί ως Γέτη[3], ενώ ο Ι. Ι. Ρούσσου τον θεωρεί ως Σκύθη[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουνίου 2021.
  2. PIPPIDI, D. M., Inscripţile din Scythia minor greceşti şi latine, volumul I, Histria şi împrejurinile, Bucarest, 1983, n°15
  3. PIPPIDI, D. M., « Les rois gètes et les colonies grecques de Scythie Mineure », Mélanges d’archéologie, d’épigraphie et d’histoire offerts à Jérome Carcopino, Paris, 1966, p. 763-770.
  4. RUSSU, I. I., « Zoltes şi Rhemaxos, Tracii, Sciţii şi Istria în sec. III-II î.e.n. », Apulum, 6, 1967, p. 123-144.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rhemaxos της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).