Βόθρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Βόθρος (αποσαφήνιση).
σχηματική παράσταση βόθρου

Βόθρος ή σηπτική δεξαμενή ονομάζεται συνήθως χώρος συγκέντρωσης λυμάτων και ομβρίων υδάτων ο οποίος βρίσκεται κάτω από το έδαφος. Μόλις γεμίσει, γίνεται απομάκρυνση του περιεχομένου του με βυτιοφόρα («βοθρατζίδικα») και απόρριψή του σε επιτρεπόμενο χώρο. Οι βόθροι χρησιμοποιούνται σε περίπτωση μη ύπαρξης κεντρικού αποχετευτικού συστήματος[1].

Στο παρελθόν, οι βόθροι δεν ήταν στεγανοποιημένοι με αποτέλεσμα τη διάθεση των λυμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα και τη μόλυνσή του.

Στην Ελλάδα για το βόθρο χρησιμοποιείται και ο όρος χαβούζα, ο οποίος προέρχεται από την τουρκική λέξη havuz, η οποία χαρακτηρίζει γενικότερα δεξαμενές υδάτων. Χαρακτηριστικά, η λέξη havuz χρησιμοποιείται και για πισίνες.

Μεταφορική χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος βόθρος χρησιμοποιείται επίσης και μεταφορικά για να περιγράψει ηθική σήψη. Ενδεικτικές εκφράσεις: «ο κομματικός βόθρος». Άλλη χρήση αφορά χαρακτηρισμό ανθρώπου που μιλά με άσχημο (βρωμερό) τρόπο: «είχε ένα στόμα ...βόθρο». Η έκφραση αυτή δε είναι παλαιότατη και αναφέρεται και στην Παλαιά Διαθήκη («βόθρος βαθύς στόμα παρανόμου»).[2]

Επίσης βόθρο λέμε τα πολύ μπάσα φωνητικά στο υποείδος της Μέταλ μουσικής, την Death Metal.[3]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κανονισμός Λειτουργίας του Δικτύου Αποχέτευσης της ΔΕΥΑΧ Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine., Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων, ανακτήθηκε 4 Αυγ. 2009
  2. Στις Παροιμίες Σολομώντος, στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται: «βόθρος βαθύς στόμα παρανόμου ο δε μισηθείς υπό κυρίου εμπέσειται εις αυτόν»
  3. Λεξικό Glosbe, Bόθρος Αρχειοθετήθηκε 2014-02-20 στο Wayback Machine.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σχέδιο Σηπτικού Βόθρου (τομή), (κάτοψη), Ιωάννης Δεσποτόπουλος, Σανατόριο Τρίπολης, Μελέτη αποχέτευσης, Σηπτικός Βόθρος 1939-1940, Μουσείο Μπενάκη, Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής (ανακτήθηκε 4 Αυγ. 2009)