Πύργος Νεμπόισα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°49′38″N 20°26′52″E / 44.82722°N 20.44778°E / 44.82722; 20.44778

Πύργος Νεμπόισα
Χάρτης
Είδοςοχύρωση, πύργος, Υπόγεια φυλακή και μουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες44°49′38″N 20°26′52″E
Διοικητική υπαγωγήΒελιγράδι
ΧώραΣερβία
Commons page Πολυμέσα
Πύργος Νεμπόισα (Kula Nebojša), Βελιγράδι, 2011

Ο Πύργος Νεμπόισα (Σερβικά: Kula Nebojša) ήταν σημαντικό αμυντικό κτίσμα έξω από το Φρούριο του Βελιγραδίου[1] και βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Σάβα και Δούναβη. Χτίστηκε γύρω στο 1460 από τους Ούγγρους, πάνω στα θεμέλια ρωμαϊκού πύργου του 1ου αιώνα με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας της πόλης από τους Τούρκους[2]. Μετά την πτώση του Βελιγραδίου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο πύργος μετατράπηκε σε φυλακή. Στη φυλακή αυτή θανατώθηκε ο Ρήγας Βελεστινλής το 1798 και ο Μητροπολίτης Βελιγραδίου Μεθόδιος το 1800[3].

Ο πύργος ανακηρύχθηκε ιστορικό μνημείο και αναστηλώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Την περίοδο 2007-2010 έγιναν μελέτες, ανασκαφές και εργασίες αναστήλωσης και μετατροπής του πύργου σε μουσείο με κοινή Σερβική και Ελληνική χρηματοδότηση. Η μελέτη και το έργο έγινε με συγχρηματοδότηση του υπουργείου Εξωτερικών και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων.[1][4]

Ιστορία και ονομασίες του πύργου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πύργος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άμυνα της Ουγγρικής τότε πόλης του Βελιγραδίου ενάντια στους Τούρκους κατά την πολιορκία του 1521. Η πτώση του πύργου ακολουθήθηκε από την εισβολή των Τούρκων στην πόλη.

Κατά την εποχή της κατοχής του Βελιγραδίου από την Οθωμανική αυτοκρατορία, ονομαζόταν Λευκός Πύργος και είχε ανοικοδομηθεί με εντολή του σουλτάνου Σουλεϊμάν. Αργότερα αναφερόταν επίσης ως Πύργος Τιμισοάρα.

Ο πύργος έλαβε το όνομα Νεμπόισα (δηλαδή άφοβος, ατρόμητος) στις αρχές του 18ου αιώνα, από τον τότε διάσημο κεντρικό πύργο του κάστρου του Στέφαν Λαζάρεβιτς που είχε το ίδιο όνομα και ο οποίος είχε καταστραφεί το 1690 σε μια πολιορκία.

Όταν το Βελιγράδι είχε καταληφθεί από τους Αυστριακούς, μεταξύ 1717-1739, οι οποίοι σχεδίαζαν επιχειρήσεις ενάντια στους Τούρκους, έγινε ανακατασκευή του Φρουρίου του Βελιγραδίου, με νέα οχυρά. Μέρος των έργων αυτών ήταν η τροποποίηση του Πύργου Νεμπόισα: Κατεδαφίστηκε το πάνω μέρος του πύργου και χτίστηκε νέος θολωτός όροφος, με μεγαλύτερα ανοίγματα για κανόνια.

Αργότερα, με εδραιωμένη την Οθωμανική κυριαρχία, ο πύργος μετατράπηκε από τους Τούρκους σε φυλακή του Φρουρίου του Βελιγραδίου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]