Πύλη:Πάπες
Πάπας είναι ο τίτλος τιμής που φέρουν οι προκαθήμενοι των πρεσβυγενών Πατριαρχείων Ρώμης και Αλεξανδρείας. Στη σύγχρονη εκκλησιαστική ορολογία επικράτησε όμως να χαρακτηρίζει σχεδόν αποκλειστικά τον επίσκοπο Ρώμης ως Ποντίφηκα και Αρχηγό της Καθολικής Εκκλησίας.
Εκτός από τον τίτλο του Επισκόπου Ρώμης, ο Πάπας κατέχει και άλλα αξιώματα καθώς επίσης και την ανώτατη και καθολική ιερατική εξουσία : είναι Αρχιεπίσκοπος της Ρωμαϊκής επαρχίας, Αρχιεπίσκοπος Ιταλίας και των παρακείμενων νήσων, και μόνος Πατριάρχης της Δυτικής Εκκλησίας. Το δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ως προς τον Πάπα επικυρώθηκε στη Βατικάνεια Σύνοδο με τον κανόνα «Pastor Aeternus». Τα τέσσερα κεφάλαια του κανόνα ασχολούνται αντίστοιχα με το αξίωμα του Πάπα ως Επικεφαλής της Εκκλησίας, τη διαχρονικότητα αυτού του αξιώματος στο πρόσωπο του ρωμαίου Ποντίφικα, την αρμοδιότητα του Πάπα σχετικά με την πιστή, και την ανώτατη αυθεντία του που καθορίζει όλα τα θέματα πίστης και ηθικής.
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Α΄ (Papa Giovanni Paolo I), γεννημένος ως Αλμπίνο Λουτσιάνι (Albino Luciani, 17 Οκτωβρίου 1912 - 28 Σεπτεμβρίου 1978) υπηρέτησε ως Πάπας από τις 26 Αυγούστου του 1978 έως τον ξαφνικό θάνατό του 33 ημέρες αργότερα. Είχε διατελέσει Καρδινάλιος και Πατριάρχης Βενετίας (1969-1978).
Αποτελεί τον πρώτο Πάπα που προέρχεται από την εργατική τάξη. Στην Ιταλία, ενθυμείται με τον χαρακτηρισμό ως ο χαμογελαστός Πάπας ("Il Papa del Sorriso") ή Το χαμόγελο του Θεού ("Il Sorriso di Dio").
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Α΄, είχε θέσει έξι σχέδια, να ανανεώσει την Εκκλησία μέσω των πολιτικών που εφαρμόζει η Δεύτερη Σύνοδος του Βατικανού, να αναθεωρήσει τον κανονικό νόμο, να υπενθυμίσει στην Εκκλησία το καθήκον της να κηρύξει το Ευαγγέλιο, να προωθήσει την ενότητα της Εκκλησίας χωρίς να υποχωρήσει στο δόγμα, να προωθήσει τον διάλογο, να ενθαρρύνει την παγκόσμια ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Το διατηρητέο σώμα του Πάπα Ιωάννη ΚΓ΄.
- με τον όρο παπισμός περιγράφεται το σύστημα κεντρικής διακυβέρνησης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία βρίσκεται κάτω από την εξουσία του πάπα, του επισκόπου της Ρώμης και ειδικότερα επί δοξασιών της κοσμικής εξουσίας αυτού;
- ο Πάπας Ορμίσδας ήταν χήρος Ρωμαίος διάκονος όταν έγινε Πάπας;
- ο Πάπας Ευσέβιος καθαιρέθηκε από τον Αυτοκράτορα Μαξέντιο, λόγω ανωμαλιών στα εκκλησιαστικά πράγματα, που κατέληξαν και σε βιαιότητες; Η Καθολική Εκκλησία τον τιμά σαν άγιο.