Πύλη:Ορθοδοξία/Ειδήσεις/Αρχείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η σελίδα περιέχει παλαιότερες ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν στην Πύλη Ορθοδοξία.

Ειδήσεις ανά έτος
2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2017


2006[επεξεργασία κώδικα]

30 Νοεμβρίου 2006[επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορική, και συγχρόνως πολύκροτη, επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κορυφώθηκε σήμερα, κατά την ημέρα της Θρονικής Εορτής του Αγίου Ανδρέα. Ο Πάπας παρέστη στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και συνυπέγραψε Κοινή Διακήρυξη με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η επίσκεψη εντάσσεται στις προσπάθειες σύγκλισης των Εκκλησιών, η οποία ξεκίνησε με την άρση των αναθεμάτων του Σχίσματος του 1054 από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Πάπα Παύλο ΣΤ΄ το 1964 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με μικρά και επίπονα βήματα...

2007[επεξεργασία κώδικα]

1 Ιανουαρίου 2007[επεξεργασία κώδικα]

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαιρετίζει την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες «προστίθενται καί ἐκεῖναι ἀπό σήμερον ἐπισήμως εἰς τήν ἐν τῇ Εὐρωπαϊκῇ Ἑνώσει χορείαν τῶν Ὀρθοδόξων». Και συμπληρώνει, αφήνοντας αιχμές: «Τό παράδειγμα ἀμφοτέρων τῶν Χωρῶν ὀφείλει νά διδάξῃ καί ἄλλους ἐραστάς τῆς Εὐρώπης, ὅτι εἶναι κατορθωτή ἡ ἐπώδυνος ἔστω, πλήν ἀναγκαία, προσαρμογή καί ἐσωτερική ἀλλαγή καί ὅτι πάντως οὐδείς εἰσέρχεται εἰς τό δεῖπνον τοῦ γάμου ἄνευ τοῦ προκαθωρισμένου χιτῶνος· ὅστις χιτών, ἐννοεῖται, δέν δύναται νά φέρῃ κηλίδας αἵματος θυμάτων ἀδικίας καί παντοίων διακρίσεων.»

Ολόκληρο το μήνυμα

22 Ιανουαρίου 2007[επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 Ιανουαρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα την ανάγκη και τους σκοπούς του διαθρησκειακού διαλόγου. Μεταξύ άλλων ενδιαφερόντων, είπε «Ἀπό τῆς ἐν ἔτει 1453 διαδοχῆς τῆς Βυζαντινῆς Αὐτοκρατορίας ὑπό τῆς Ὀθωμανικῆς, τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον κατέστη ἐκπρόσωπος τῶν ἐν αὐτῇ Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν ἐνώπιον τοῦ Σουλτάνου. Ἑπομένως, εὑρίσκετο εἰς συνεχῆ διάλογον μετά τοῦ μουσουλμανικοῦ κόσμου, ὄχι βεβαίως πάντοτε εἰς κατάστασιν ἰσότητος. Κατά τούς σχεδόν ἕξ αὐτούς αἰῶνας συμβιοῖ μετά τῶν μουσουλμάνων καί διαλέγεται μετ᾿ αὐτῶν εἰς διάφορα ἐπίπεδα καί μέ διαφόρους στόχους. Ὡς συνηθίζομεν νά λέγωμεν, ἔχομεν μετά τῶν μουσουλμάνων ἀδελφῶν μας τόν καθημερινόν διάλογον τῆς μετ᾿ ἀλλήλων συνυπάρξεως.»

Ολόκληρη η ομιλία

8 Απριλίου 2007[επεξεργασία κώδικα]

Στο Πασχαλινό μήνυμά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων αναφέρει «Ὁ θάνατος δέν εἶναι πλέον κυρίαρχος τῆς ζωῆς. Δέν εἶναι τό ἀναπόφευκτον τέλος τῆς ὑπάρξεώς μας. Ἡ πλάξ τοῦ τάφου δέν σκεπάζει αἰωνίως τήν ὕπαρξίν μας μέ μίαν αἰώνιον σιωπήν. Ὁ λίθος, ὁ ὁποῖος ἔκλειε τήν θύραν τοῦ τάφου τοῦ Χριστοῦ, ἀποκεκύλισται, μετεκινήθη, καί ὁ Χριστός ἐξῆλθε θριαμβευτής, ἀνώτερος τοῦ θανάτου, ἀνέπαφος ἀπό τό κέντρον του, πρωτότοκος τῶν νεκρῶν. Ἡ θύρα τοῦ τάφου ἔκτοτε ἔμεινεν ὄπισθέν Του ἀνοικτή δι᾿ ὅλους. Ὁ φόβος τοῦ θανάτου ἐξέλιπε δι᾿ ὅσους θέλουν νά ἀκολουθήσουν τά ἴχνη Του, τά πάντα ἐπληρώθησαν χαρᾶς καί ἐλπίδος. «Ποῦ σου θάνατε τό κέντρον, ποῦ σου Ἅδη τό νῖκος;», ἐρωτᾷ θριαμβευτικῶς ὁ προκάτοχος ἡμῶν Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος.»

Ολόκληρο το μήνυμα

31 Ιουλίου 2007[επεξεργασία κώδικα]

Στις 31 Ιουλίου 2007 απεβίωσε, σε ηλικία 92 ετών, ο Πατριάρχης Βουκουρεστίου Θεόκτιστος, ο οποίος ποίμανε την Εκκλησία της Ρουμανίας για 21 έτη. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε συγκίνηση στο ρουμανικό λαό, προς τον οποίο απηύθυναν συλλυπητήρια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος και άλλοι Προκαθήμενοι Εκκλησιών. Η Ρουμανική Κυβέρνηση κήρυξε εθνικό πένθος για την ημέρα της κηδείας του Πατριάρχη.

Δείτε το άρθρο: Πατριάρχης Βουκουρεστίου Θεόκτιστος

12 Σεπτεμβρίου[επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιασίου και Μητροπολίτης Μολδαβίας και Βουκοβίνης Δανιήλ εκλέγεται νέος Πατριάρχης Βουκουρεστίου και πάσης Ρουμανίας. Ο Δανιήλ (κατά κόσμον Τσιομποτέα, ρουμ. Daniel Ciobotea) γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1951 στο χωριό Dobreşti του δήμου Bara της Ρουμανίας. Μετά τον θάνατο του Πατριάρχη Θεόκτιστου, είχε αναλάβει τοποτηρητής του Θρόνου.

Σχετικό άρθρο: Πατριάρχης Βουκουρεστίου Δανιήλ

15 Νοεμβρίου 2007[επεξεργασία κώδικα]

Ολοκληρώθηκε στη Ραβέννα η συνάντηση των αντιπροσωπειών Ορθοδόξων και Καθολικών, η οποία είχε σκοπό τη μεταξύ τους προσέγγιση. Το κείμενο συμπερασμάτων, στο οποίο φέρονται να κατέληξαν, μπορεί να θεωρηθεί και «ιστορικό», καθώς εμφανίζει τους Καθολικούς να κλίνουν προς «ορθόδοξες» θέσεις.

Συγκεκριμένα, ο Πάπας αναφέρεται ως «επίσκοπος Ρώμης», ένας εκ των πέντε παλαίφατων Πατριαρχείων. Φέρεται επίσης να αποδέχεται ότι είναι «πρώτος μεταξύ ίσων», καθώς και ότι «δεν μπορεί να κάνει τίποτε χωρίς τη συναίνεση όλων των υπολοίπων»...

Προεξάρχων της Ελληνικής Ορθοδόξου αντιπροσωπείας ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Περγάμου κ.κ.Ιωάννης Ζηζιούλας, ενώ συμμετείχαν όλα τα ορθόδοξα Πατριαρχεία, εκτός της Μόσχας (ως αντίδραση στο ζήτημα της Εκκλησίας της Εσθονίας). Κύριος στόχος ήταν οι προϋποθέσεις συνένωσης των δύο εκκλησιών σε επίπεδο δομής, ιεραρχίας και καθηκόντων.


Εξωτερική σύνδεση: in.gr

2008[επεξεργασία κώδικα]

28 Ιανουαρίου 2008[επεξεργασία κώδικα]

Στις 28 Ιανουαρίου 2008 απεβίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, σε ηλικία 69 ετών. Ο Χριστόδουλος (κατά κόσμον Χρήστος Παρασκευαΐδης) είχε γεννηθεί στην Αθήνα στις 17 Ιανουαρίου 1939. Το 1974 εξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού ενώ στις 28 Απριλίου 1998 εξελέγη από την ιεραρχία με μεγάλη πλειοψηφία Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, στη θέση του μακαριστού Σεραφείμ. Διετέλεσε αρχιεπίσκοπος για σχεδόν 10 χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο είχε διαγνωθεί αρχικά ότι έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου και στη συνέχεια από καρκίνο στο ήπαρ και κίρρωση.

Σχετικό άρθρο: Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

7 Φεβρουαρίου 2008[επεξεργασία κώδικα]

Την 7η Φεβρουαρίου του 2008 η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, στη θέση του αποβιώσαντος Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Νέος Αρχιεπίσκοπος εξελέγη ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερόνυμος. Ο Ιερόνυμος (κοσμικό όνομα Ιωάννης Λιάπης) γεννήθηκε 10 Μαρτίου 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας και εξελέγη μητροπολήτης Θηβών και Λεβαδίας το 1981, έπειτα από την παραίτηση του Μητροπολίτη Νικόδημου. Υπήρξε ένας εκ των υποψηφίων της αρχιεπισκοπικής εκλογής το 1998, αλλά ηττήθηκε από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Χριστόδουλο. Η ενθρόνησή του στη θέση του αρχιεπισκόπου θα γίνει λίγες μέρες αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου.

Σχετικό άρθρο: Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β´

5 Δεκεμβρίου 2008[επεξεργασία κώδικα]

Στις 5 Δεκεμβρίου 2008 απεβίωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιος ο Δεύτερος. Ο Αλέξιος (κατά κόσμον Αλέξιος Μιχαήλοβιτς Ρίντιγκερ, ρωσικά: Алексей Михайлович Ри́дигер) γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1929 στο Ταλίν της Εσθονίας. Το 1961 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ταλλίνης και Εσθονίας, το 1964 προήχθη σε Αρχιεπίσκοπος, το 1968 προήχθη στο βαθμό του Μητροπολίτη και το 1986 εξελέγη Μητροπολίτης Λένινγκραντ και Νοβγορόντ. Στις 10 Ιουνίου 1990 εξελέγη Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, θέση στην οποία έμεινε για δεκαοκτώ έτη, μέχρι τον θάνατό του.

Σχετικό άρθρο: Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος Β΄

2009[επεξεργασία κώδικα]

27 Ιανουαρίου 2009[επεξεργασία κώδικα]

Ο Μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ Κύριλλος εκλέγεται ως ο νέος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών. Ο Κύριλλος (κατά κόσμον Βλαντιμίρ Μιχαήλοβιτς Γκουντιάγιεφ, ρωσ.: Владимир Михайлович Гундяев) γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας (τότε Λένινγκραντ της Σοβιετικής Ένωσης) στις 20 Νοεμβρίου 1946. Η ενθρόνησή του θα γίνει λίγες μέρες αργότερα, την 1η Φεβρουαρίου του 2009.

Σχετικό άρθρο: Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος

20 Οκτωβρίου 2009[επεξεργασία κώδικα]

Ύστερα από επίσκεψη του προέδρου της Π.Γ.Δ.Μ., το Φανάρι χαρακτήρησε ως «ενθαρρυντικό γεγονός» την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ και του Πατριαρχείου Σερβίας. Η αυτοαποκαλούμενη "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία" ("Makedonska Pravoslavna Crkva") αποσχίσθηκε από το Σερβικό Πατριαρχείο και αυτoανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη το 1967, χωρίς όμως να έχει την αναγνώριση από τις άλλες Ορθόδοξες εκκλησίες. Τα επόμενα χρόνια ξεκίνησε διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για εξεύρεση λύσης ο οποίος διακόπηκε τον Μάιο του 2005.

Εξωτερική σύνδεση: Το Βήμα

15 Νοεμβρίου 2009[επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Νοεμβρίου 2009 απεβίωσε, σε ηλικία 95 ετών, ο πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Παύλος (κατά κόσμον Γκόικο Στόιτσεβιτς, σερβ. Гојко Стојчевић), σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου όπου νοσηλευόταν από τον Ιούνιο του 2007. Γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1914 στο χωριό Κούτσαντσι της Σλαβονίας και εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Κάρλοβτσι και Πατριάρχης Σερβίας την 1η Δεκεμβρίου 1990.

Σχετικό άρθρο:Πατριάρχης Βελιγραδίου Παύλος

Εξωτερική σύνδεση:in.gr

2010[επεξεργασία κώδικα]

22 Ιανουαρίου 2010[επεξεργασία κώδικα]

Ο Επίσκοπος Νύσσης κ. Ειρηναίος (κατά κόσμον Μίροσλαβ Γκαβρίλοβιτς, σερβ. Мирослав Гавриловић) θα είναι ο νέος πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο κ. Ειρηναίος εξελέγη από την Ιεραρχική Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ύστερα από κλήρωση μεταξύ των τριών επικρατέστερων επισκόπων, όπως προέκυψαν από την ψηφοφορία των επισκόπων. Εκτός από αυτόν, οι άλλοι δύο υποψήφιοι ήταν ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος Ράντοβιτς και ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος Μπούλοβιτς. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Κάρλοβικίου και Πατριάρχης Σερβίας γεννήθηκε τις 28 Αυγούστου του 1930 στο χωριό Βίντοβα, κοντά στη πόλη Τσάτσακ.

Σχετικό άρθρο:Πατριάρχης Βελιγραδίου Ειρηναίος

2017[επεξεργασία κώδικα]

6 Ιανουαρίου 2017[επεξεργασία κώδικα]

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετά το 1922 τελετή καθαγιασμού των υδάτων στο λιμάνι της Σμύρνης από μητροπολίτη. Η Θεία Λειτουργία και ο αγιασμός των υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα της Σμύρνης τελέστηκε από τον νέο μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο, με άδεια που δόθηκε από το Τουρκικό Κράτος και με την παρουσία των αρχών της πόλης και πλήθους Ελλήνων.

Σχετικό άρθρο:Οικουμενικό Πατριαρχείο

Εξωτερική σύνδεση:Τα Νέα