Πύλη:Κινηματογράφος/Γνωρίζετε ότι/Αρχείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
  • O ηθοποιός με τις περισσότερες εμφανίσεις σε ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ είναι ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Αρέσκονταν να εμφανίζεται σε μικρούς ρόλους σε όλες σχεδόν τις ταινίες του. Στην ταινία Lifeboat (1944), όπου όλη η δράση διαδραματίζεται μέσα σε μια βάρκα στον ωκεανό ο δαιμόνιος σκηνοθέτης εμφανίζεται στη διαφίμιση μιας εφημερίδας που έχουν οι ναυαγοί.

  • Το κόσμημα που φορά η Νικόλ Κίντμαν στην ταινία "Moulin Rouge!" κατασκευάστηκε από αληθινά διαμάντια και αποτελεί το ακριβότερο κόσμημα που φτιάχτηκε ποτέ για ταινία.
  • Στην τριλογία του "Νονού", η παρουσία πορτοκαλιών σε κάποιες σκηνές, σημαίνει πως θα ακολουθήσει κάποιο περιστατικό που σχετίζεται με θάνατο. Ωστόσο ο προγραμματιστής παραγωγής, Ντιν Ταβουλάρις, υποστήριξε πως τα πορτοκάλια χρησιμοποιήθηκαν απλά προκειμένου να δώσουν λίγο χρώμα στη σκοτεινή κινηματογράφηση.
  • Το τελευταίο γύρισμα για την πολυβραβευμένη τριλογία του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" έλαβε χώρα ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του τελευταίου μέρους στις αίθουσες, και τρεις εβδομάδες μετά το θρίαμβό του στα Όσκαρ του 2004. Ο σκηνοθέτης Πήτερ Τζάκσον πήρε μια τελευταία λήψη του εσωτερικού των Περασμάτων των Νεκρών, η οποία και συμπεριλήφθη στην εμπλουτισμένη έκδοση του DVD της "Επιστροφής του Βασιλιά". Θεώρησε αστείο να πραγματοποιεί γύρισμα για ταινία που ήδη είχε κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

  • Ολόκληρη η ταινία "Γεννημένος την 4η Ιουλίου" (1989) γυρίστηκε σε αποχρώσεις του κόκκινου, λευκού ή μπλε, ανάλογα με το συναίσθημα που κυριαρχεί σε κάθε σκηνή. Οι μάχες έχουν κοκκινωπό τόνο, τα όνειρα λευκό, η λύπη μπλε.
  • Η ταινία "Τιτανικός" (1997) περιλαμβάνει μια σκηνή όπου δύο ηλικιωμένοι αναμένουν αγκαλιασμένοι το θάνατο σε ένα κρεβάτι, ενώ τα νερά πλημμυρίζουν την καμπίνα τους. Πρόκειται για απεικόνιση υπαρκτών προσώπων, θυμάτων κατά τη διάρκεια του ναυαγίου, των Άιντα και Ίσιντορ Στράους, ιδρυτών του πολυκαταστήματος Macy's στη Νέα Υόρκη. Στην Άιντα προσφέρθηκε θέση σε μια λέμβο, ωστόσο εκείνη αρνήθηκε με τα λόγια: "Όπως ζήσαμε μαζί, έτσι και θα πεθάνουμε μαζί".

  • Η ταινία "Εβίτα" (1996) κατέχει το ρεκόρ αλλαγής κουστουμιών για την πρωταγωνίστρια. Η Μαντόνα φόρεσε 85 κοστούμια, 39 καπέλα, 45 ζευγάρια παπούτσια και 56 ζευγάρια σκουλαρίκια. Όλα ήταν βασισμένα σε πραγματικά ενδύματα της Εύας Περόν, μερικά από τα οποία φυλάγονται ακόμη και σήμερα στην Αργεντινή. Το προηγούμενο ρεκόρ αλλαγής κοστουμιών ανήκε στην ηθοποιό Ελίζαμπεθ Τέιλορ για την ταινία «Κλεοπάτρα».
  • Η ταινία του Αλεχάντρο Αμεναμπάρ με τίτλο "Οι Άλλοι" (2001) αποτέλεσε την πρώτη ισπανική ταινία που βραβεύτηκε με Γκόγια, τα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία της χώρας, τη στιγμή που σε αυτήν δεν ακούγεται ούτε μια ισπανική λέξη.
  • Στην γαλλική ταινία "8 Γυναίκες" (2002) η Βιρζινί Λεντουαγιέν υποδύεται μια κοπέλα που είναι έγκυος, ενώ ήταν και εκείνη στην πραγματικότητα. Η συνάδελφός της, Ντανιέλ Νταριέ, αστειευόμενη είπε: "Στην πραγματικότητα ήταν εννέα γυναίκες και όχι οκτώ".

  • Στην ταινία "Σικάγο" (2002), η οποία και βασίζεται στο ομώνυμο μιούζικαλ, η Ουγγαρέζα κατάδικος (η μόνη αθώα και η μόνη που εκτελέστηκε) αφηγείται την ιστορία της στη μητρική της γλώσσα. Η μετάφραση είναι ως έχει: "Τι γυρεύω έδω; Λένε πως ο διάσημος νοικάρης μου απείλησε τον άντρα μου και πως του έκοψα το κεφάλι. Αλλά δεν είναι αλήθεια. Είμαι αθώα. Δεν ξέρω γιατί ο Θείος Σαμ λέει πως το έκανα. Προσπάθησα να το εξηγήσω στο αστυνομικό τμήμα αλλά δεν με κατάλαβαν."
  • Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "Συμμορίες της Νέας Υόρκης" (2002) ο ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λιούις χρησιμοποιούσε την προφορά του χαρακτήρα του μονίμως, ακόμη κι εκτός πλατώ. Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη πως κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του για την ταινία άκουγε μουσική του Eminem.
  • Πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας "Se7en" (1995), ο ηθοποιός Κέβιν Σπέισι ρώτησε το σκηνοθέτη Ντέιβιντ Φίντσερ αν έπρεπε να ξυρίσει το κεφάλι του για τις ανάγκες της ταινίας. Ο Φίντσερ απάντησε: "Αν το κάνεις εσύ, θα το κάνω κι εγώ". Και οι δύο έμειναν έτσι κουρεμένοι μέχρι το τέλος της παραγωγής.

  • Το συνολικό budget της διεθνώς αναγνωρισμένης γερμανικής ταινίας "Οι Ζωές των Άλλων", γύρω στα 2 εκατομμύρια δολάρια (1,6 εκατομμύρια Euro), κατέστη εφικτό μόνο γιατί οι ηθοποιοί δέχτηκαν μείωση στις αποδοχές τους κατά 20%.
  • Κάθε φορά που πραγματοποιούνταν εξωτερικά γυρίσματα για τη γαλλική ταινία "Αμελί", ο Ζαν Πιερ Ζενέ και το επιτελείο του καθάριζαν τη γύρω περιοχή από μπάζα, σκουπίδια και γκραφίτι, ώστε το αποτέλεσμα να ταιριάζει στον κόσμο που είχε φανταστεί ο Γάλλος σκηνοθέτης. Αυτό ήταν μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία όταν έπρεπε να γυρίσουν μέσα σε έναν τεράστιο σιδηροδρομικό σταθμό.
  • Κατά τη διάρκεια της τηλεταινίας "Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ", οι ηθοποιοί που υποδύονται το Χριστό ανοιγοκλείνουν σπανιότατα τα μάτια. Ο σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφφιρέλλι το αποφάσισε για να αποδώσει στο χαρακτήρα απόκοσμη αίσθηση. Ο μικρός Ιησούς ανοιγοκλείνει τα μάτια δύο φορές στο Ναό, ενώ ο ενήλικος μόλις μία σε όλο το φιλμ.