Πρόεδρος του Τρινιντάντ και Τομπάγκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρόεδρος της
Δημοκρατίας του Τρινιντάντ και Τομπάγκο
Προεδρική σημαία
Κάτοχος
Κριστίν Κανγκάλου

από 20 Μαρτίου 2023
ΚατοικίαΟίκος της Προέδρου
Διορισμός απόΕκλεκτορικό κολέγιο αποτελούμενο από όλα τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων
Διάρκεια θητείαςΠέντε χρόνια, ανανεώσιμη επ' αόριστο
Αρχικός κάτοχοςΣερ Έλις Κλαρκ
Δημιουργία24 Σεπτεμβρίου 1976
Μισθός54.600$ (1976)[1]
Ιστοσελίδαhttp://www.otp.tt/

Ο Πρόεδρος του Τρινιντάντ και Τομπάγκο είναι ο αρχηγός του κράτους του Τρινιντάντ και Τομπάγκο και αρχηγός του στρατού. Η θέση ιδρύθηκε όταν η χώρα έγινε δημοκρατία το 1976. Πρωθύστερη αρχηγός κράτους ήταν η Βασίλισσα Ελισάβετ B΄. Ο τελευταίος  Γενικός Κυβερνήτης, Σερ Έλις Κλαρκ, ορκίστηκε ως ο πρώτος πρόεδρος την 1η Αυγούστου 1976, με μια μεταβατική διάταξη. Επιλέγηκε επίσημα για Πρόεδρος από ένα εκλεκτορικό σώμα που αποτελείτο από μέλη και των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου 1976, η οποία εορτάζεται ως Ημέρα της Δημοκρατίας.

Με βάση το σύνταγμα του 1976, ο Πρόεδρος ασκεί κατά όνομα μόνο την εκτελεστική εξουσία. Όπως στο Βρετανικό σύστημα (και σε περιπτώσεις αρχηγών κρατών σε άλλες χώρες ή εδάφη με συστήματα του Westminster), "κυριαρχεί, αλλά δεν κυβερνά". Στην πράξη, η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, εξ ονόματος του Προέδρου. Ο Πρόεδρος διορίζει ως Πρωθυπουργό τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και, επίσης διορίζει τα μέλη της Γερουσίας έπειτα από πρόταση του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αντιπολίτευσης. Ο Πρόεδρος πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 ετών (αν και δεν υπήρξε ακόμα πρόεδρος ηλικίας κάτω των 59), πολίτης του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, και κατά το χρόνο του διορισμού πρέπει να είναι κάτοικος στη χώρα για συνεχή περίοδο δέκα ετών.

Σημερινή πρόεδρος του Τρινιντάντ και Τομπάγκο είναι η Κριστίν Κανγκάλου. Η επίσημη κατοικία του Προέδρου είναι ο Προεδρικός Οίκος, παλαιότερα γνωστός ως Οίκος της Κυβέρνησης, όταν χρησιμοποιήθηκε από τους γενικούς διοικητές και τους διοικητές των νησιών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]