Κατάλογος αρχηγών κράτους του Τρινιντάντ και Τομπάγκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ακολουθεί λίστα των αρχηγών κράτους του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, από την ανεξαρτησία της χώρας το 1962 μέχρι σήμερα.[1]

Από το 1962 ως το 1976 ο αρχηγός κράτους με βάση την Πράξη Ανεξαρτησίας του Τρινιντάντ και Τομπάγκο του 1962 ήταν η Βασίλισσα του Τρινιντάντ και Τομπάγκο Ελισάβετ Β΄, η οποία ήταν επίσης Μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων περιοχών της Κοινοπολιτείας. Η Βασίλισσα εκπροσωπείτο στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο από τον Γενικό Κυβερνήτη. Με το σύνταγμα του 1976 το Τρινιντάντ και Τομπάγκο έγινε δημοκρατία και αμφότεροι η Μονάρχης και ο Γενικός Κυβερνήτης αντικαταστάθηκαν από έναν εθιμοτυπικό Πρόεδρο.

Μονάρχης (1962–1976)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H διαδοχή στο θρόνο ήταν η ίδια με τη διαδοχή στον βρετανικό θρόνο.

Σειρά Μονάρχης
(Γέννηση–Θάνατος)
Εικόνα Διάρκεια βασιλείας Βασιλικός Οίκος Πρωθυπουργός
Αρχή βασιλείας Τερματισμός βασιλείας
1 Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄
(1926–)
31 Αυγούστου 1962 1 Αυγούστου 1976 Ουίνδσορ Ουίλιαμς

Γενικός Κυβερνήτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γενικός Κυβερνήτης ήταν αντιπρόσωπος του Μονάρχη στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο και ασκούσε πολλά από τα καθήκοντά του. Διοριζόταν για αόριστο χρόνο και υπηρετούσε για όσον καιρό ήθελε ο Μονάρχης. Έπειτα από την έγκριση του Διατάγματος του Ουεστμίνστερ, το 1931, ο Γενικός Κυβερνήτης διοριζόταν αποκλειστικά κατόπιν της συμβουλής από την κυβέρνηση του Τρινιντάντ και Τομπάγκο χωρίς την εμπλοκή της βρετανικής κυβέρνησης. Σε περίπτωση που η θέση ήταν κενή, ο ανώτατος δικαστής υπηρετούσε ως διοικητής της κυβέρνησης (Administrator of the Government).

Κατάσταση
  Υποδηλώνει Ανώτατο Δικαστή υπηρετούντα ως Διοικητή της Κυβέρνησης
Σειρά Γενικός Κυβερνήτης
(Γέννηση–Θάνατος)
Εικόνα Διάρκεια θητείας Πρωθυπουργός Μονάρχης
Από Έως
1 Σερ Σόλομον Οκόι
(1905–1983)
31 Αυγούστου 1962 15 Σεπτεμβρίου 1972 Ουίλιαμς Ελισάβετ Β΄
2 Σερ Έλις Κλαρκ
(1917–2010)
Sir Ellis Clarke (cropped 2).jpg 15 Σεπτεμβρίου 1972 1η Αυγούστου 1976

Πρόεδρος του Τρινιντάντ και Τομπάγκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το σύνταγμα του 1976, ο Πρόεδρος αντικατέστησε τον Μονάρχη και κατέστη εθιμοτυπικός αρχηγός κράτους. Ο Πρόεδρος εκλέγεται από το Κοινοβούλιο του Τρινιντάντ και Τομπάγκο για θητεία πέντε ετών. Σε περίπτωση που η θέση είναι κενή, στη θέση του υπηρετεί ο Πρόεδρος της Γερουσίας ως υπηρεσιακός Πρόεδρος.

Σειρά Πρόεδρος
(Γέννηση–Θάνατος)
Πορτρέτο Tenure Έτος εκλογής Πρωθυπουργός/οί
Από Έως
1 Σερ Έλις Κλαρκ
(1917–2010)
Sir Ellis Clarke (cropped 2).jpg 1 Αυγούστου 1976 24 Σεπτεμβρίου 1976 1976,
1982
Ουίλιαμς
Τσέιμπερς
Ρόμπινσον
24 Σεπτεμβρίου 1976 19 Μαρτίου 1987
2 Νουρ Χασαναλί
(1918–2006)
No image.png 20 Μαρτίου 1987 17 Μαρτίου 1997 1987,
1992
Ρόμπινσον
Μάνινγκ
Παντάι
3 Α. Ν. Ρ. Ρόμπινσον
(1926–2014)
A. N. R. Robinson.jpg 18 Μαρτίου 1997 16 Μαρτίου 2003 1997 Παντάι
Μάνινγκ
4 Τζορτζ Μάξγουελ Ρίτσαρντς
(1931–2018)
Professor George Maxwell Richards 1 (cropped 2).jpg 17 Μαρτίου 2003 18 Μαρτίου 2013 2003,
2008
Μάνινγκ
Περσάντ-Μπισεσάρ
5 Άντονι Καρμόνα
(1952–)
Anthony Carmona.jpg 18 Μαρτίου 2013 19 Μαρτίου 2018 2013 Περσάντ-Μπισεσάρ
Ρόουλι
6 Πόλα-Μέι Γουίκς
(1958–)
No image.svg 19 Μαρτίου 2018 Σημερινή 2018 Ρόουλι

Σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λίστα στο World Statesmen
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of heads of state of Trinidad and Tobago της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).