Κατάλογος πρωθυπουργών του Τρινιντάντ και Τομπάγκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρωθυπουργός της
Δημοκρατίας του Τρινιντάντ και Τομπάγκο
Flag of the Prime Minister of Trinidad and Tobago.svg
Πρωθυπουργική σημαία
Κάτοχος
Κιθ Ρόουλι

από 9 Σεπτεμβρίου 2015
ΠροσφώνησηΟ Δεξιός Εντιμότατος
ΚατοικίαΠρωθυπουργική Κατοικία Οδός Λα Φαντασί, St. Ann’s, Πορτ οφ Σπέιν, Τρινιντάντ και Τομπάγκο[1]
Διάρκεια θητείαςΠέντε χρόνια
Αρχικός κάτοχοςΈρικ Γουίλιαμς
ΔημιουργίαΣύνταγμα του Τρινιντάντ και Τομπάγκο
24 Σεπτεμβρίου 1976
Ο Πρωθυπουργός του Τρινιντάντ και Τομπάγκο είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης του Τρινιντάντ και Τομπάγκο και αρχηγός του στρατού. Η θέση ιδρύθηκε όταν η χώρα έγινε δημοκρατία το 1976. Πρωθύστερη θέση ήταν εκείνη του επικεφαλής υπουργού (Chief Minister), η οποία συστάθηκε το 1950.

Με βάση το σύνταγμα του 1976 ο Πρωθυπουργός ασκεί την εκτελεστική εξουσία μαζί με το υπουργικό συμβούλιο, εξ ονόματος του Προέδρου. Ο Πρόεδρος διορίζει ως Πρωθυπουργό τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και, επίσης διορίζει τα μέλη της Γερουσίας έπειτα από πρόταση του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αντιπολίτευσης.

Σημερινός πρωθυπουργός του Τρινιντάντ και Τομπάγκο είναι ο Κιθ Ρόουλι.

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθεί κατάλογος αρχηγών κυβερνήσεως, από το 1950 (επικεφαλής υπουργός) ως σήμερα.

Επικεφαλής υπουργοί του Τρινιντάντ και Τομπάγκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επικεφαλής υπουργός Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
(κατά τον χρόνο εκλογής)
Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Από Έως Συνολική διάρκεια θητείας
1 No image.png Άλμπερτ Γκόμες
(1911–1978)
1950 1956 6 χρόνια Κόμμα των Ομάδων Πολιτικής Προόδου
2 Έρικ Γουίλιαμς
(1911–1981)
15 Ιανουαρίου 1956 9 Ιουλίου 1959 3 χρόνια, 175 ημέρες Εθνικό Κίνημα του Λαού

Πρωθυπουργός (Premier) του Τρινιντάντ και Τομπάγκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωθυπουργός Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
(κατά τον χρόνο εκλογής)
Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Από Έως Συνολική διάρκεια θητείας
1 Έρικ Γουίλιαμς
(1911–1981)
9 Ιουλίου 1959 31 Αυγούστου 1962 3 χρόνια, 53 ημέρες Εθνικό Κίνημα του Λαού

Πρωθυπουργοί του Τρινιντάντ και Τομπάγκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωθυπουργός Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
(κατά τον χρόνο εκλογής)
Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Από Έως Συνολική διάρκεια θητείας
Επικράτεια του Τρινιντάντ και Τομπάγκο
1 Έρικ Γουίλιαμς
(1911–1981)
31 Αυγούστου 1962 1 Αυγούστου 1976 13 χρόνια, 336 ημέρες Εθνικό Κίνημα του Λαού
Δημοκρατία του Τρινιντάντ και Τομπάγκο
(1) Έρικ Γουίλιαμς
(1911–1981)
1 Αυγούστου 1976 29 Μαρτίου 1981
(Απεβίωσε εν ενεργεία)
4 χρόνια, 240 ημέρες Εθνικό Κίνημα του Λαού
2 No image.png Τζορτζ Τσάμπερς
(1928–1997)
30 Μαρτίου 1981 18 Δεκεμβρίου 1986 5 χρόνια, 263 ημέρες Εθνικό Κίνημα του Λαού
3 A. N. R. Robinson.jpg Άρθουρ Ν. Ρ. Ρόμπινσον
(1926–2014)
19 Δεκεμβρίου 1986 17 Δεκεμβρίου 1991 4 χρόνια, 363 ημέρες Εθνική Συμμαχία για Ανασυγκρότηση
4 Patrick Manning 2008.jpg Πάτρικ Μάνινγκ
(1946–2016)
17 Δεκεμβρίου 1991 9 Νοεμβρίου 1995 3 χρόνια, 327 ημέρες Εθνικό Κίνημα του Λαού
5 Basdeo Panday.jpg Μπασντέο Παντέι
(1933–)
9 Νοεμβρίου 1995 24 Δεκεμβρίου 2001 6 χρόνια, 45 ημέρες Ενωμένο Εθνικό Κογκρέσο
6 Patrick Manning 2008.jpg Πάτρικ Μάνινγκ
(1946–2016)
24 Δεκεμβρίου 2001 26 Μαΐου 2010 8 χρόνια, 153 ημέρες Εθνικό Κίνημα του Λαού
7 Kamla Persad-Bissesar 2013.jpg Κάμλα Περσάντ-Μπισεσάρ
(1952–)
26 Μαΐου 2010 9 Σεπτεμβρίου 2015 5 χρόνια, 106 ημέρες Ενωμένο Εθνικό Κογκρέσο
8 KeithRowley.jpg Κιθ Ρόουλι
(1949–)
9 Σεπτεμβρίου 2015 Σημερινός 9 Σεπτεμβρίου 2015 (2015-09-09) (5 ετών) Εθνικό Κίνημα του Λαού


Εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα ζουν δύο πρώην πρωθυπουργοί: [2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.opm.gov.tt/dr-rowley-and-family-move-into-prime-ministers-official-residence/
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of prime ministers of Trinidad and Tobago της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).