Πριγκίπισσα Βικτωρία της Έσσης – Ντάρμσταντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πριγκίπισσα Βικτωρία της Έσσης – Ντάρμσταντ
Victoria Hesse 1863.jpg
Γέννηση
Κάστρο του Γουίνδσορ
Θάνατος
Λονδίνο
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γερμανία
Σύζυγος Πρίγκιπας Λουδοβίκος του Μπάττενμπεργκ
Τέκνα Λουίζα Μαουντμπάττεν, Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ, Τζορτζ Μάουνμπάττεν και Λούις Μαουντμπάττεν
Γονείς Λουδοβίκος Δ´, Μέγας Δούκας της Έσσης και Πριγκίπισσα Αλίκη του Ηνωμένου Βασιλείου
Αδέλφια Princess Irene of Hesse and by Rhine, Princess Elisabeth of Hesse and by Rhine, Princess Marie of Hesse and by Rhine, Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα, Ernest Louis, Grand Duke of Hesse και Prince Friedrich of Hesse and by Rhine
Commons page Πολυμέσα

Η πριγκίπισσα Βικτωρία της Έσσης-Ντάρμσταντ (γερμανικά: Viktoria von Hessen-Darmstadt‎) (5 Απριλίου 186324 Σεπτεμβρίου 1950), ήταν μητέρα της βασίλισσας Λουίζας της Σουηδίας και γιαγιά του Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος είναι σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γεννήθηκε στο κάστρο του Γουίνδσορ της Αγγλίας και ήταν το πρώτο παιδί του πρίγκιπα Λουδοβίκου της Έσσης-Ντάρμσταντ, μετέπειτα Μέγα Δούκα της Έσσης και παρά τω Ρήνω, και της Πριγκίπισσας Αλίκης του Ηνωμένου Βασιλείου, δεύτερης κόρης της Βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεγάλωσε μεταξύ Γερμανίας και Αγγλίας και λόγω του πρόωρου θανάτου της μητέρας της ανέλαβε την ανατροφή της οικογένειας.

Το 1884 παντρεύτηκε στο Ντάρμσταντ τον Λουδοβίκο του Μπάττενμπεργκ, αξιωματικό του Αγγλικού στόλου και μετέπειτα ναύαρχο, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά:

  • την πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ (1885 - 1969), μετέπειτα σύζυγο του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας και μητέρα του Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου, συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • την πριγκίπισσα Λουίζα Μαουντμπάττεν (1889 – 1965), μετέπειτα σύζυγο του Βασιλιά Γουσταύου ΣΤ΄ της Σουηδίας.
  • τον πρίγκιπα Γεώργιο του Μπάττενμπεργκ (1892 - 1938), αξιωματικό του Αγγλικού στόλου.
  • τον πρίγκιπα Λουδοβίκος Μαουντμπάττεν (1900 - 1979), αξιωματικό του Αγγλικού στόλου.

Απεβίωσε στις 24 Σεπτεμβρίου 1950 λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας που την ταλαιπωρούσαν και ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο του Γουίπινχαμ της νήσου Γουάιτ.