Πρίγκιπας Λουδοβίκος του Μπάττενμπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πρίγκιπας Λουδοβίκος του Μπάττενμπεργκ
Ludwig Alexander von Battenberg.jpg
Γέννηση
Γκρατς
Θάνατος
Λονδίνο
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία
Σύζυγος Πριγκίπισσα Βικτωρία της Έσσης – Ντάρμσταντ
Τέκνα Λουίζα Μαουντμπάττεν, Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ, Τζορτζ Μάουνμπάττεν και Λούις Μαουντμπάττεν
Γονείς Prince Alexander of Hesse and by Rhine και Julia Hauke
Αδέλφια Princess Marie of Battenberg, Prince Henry of Battenberg, Alexander of Battenberg και Prince Francis Joseph of Battenberg
Αξίωμα First Sea Lord
μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού, Ιππότης του Μεγαλόσταυρου του Βασιλικού Βικτοριανού Τάγματος, Ιππότης Ταξιάρχης του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, Μεγαλόσταυρος του Αυτοκρατορικού Τάγματος του Λεοπόλδου, Grand Cross of the Order of Franz Joseph, Τάξη του Λευκού Αετού, Τάγμα του Αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι και Τάγμα του Αγίου αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου
Commons page Πολυμέσα

Ο Πρίγκιπας Λουδοβίκος του Μπάττενμπεργκ, 1ος Μαρκήσιος του Μίλφορντ Χέβεν Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος, Ιππότης Διοικητής του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου (24 Μαΐου 185411 Σεπτεμβρίου 1921) ήταν πρώτος Λόρδος του Ναυαρχείου και ναύαρχος του Αγγλικού στόλου.

Γεννήθηκε στο Γκρατς της Αυστρίας και ήταν γιος του πρίγκιπα Αλέξανδρου της Έσσης- Ντάρμσταντ και της Ιουλίας φον Χοκ. Προερχόταν από μοργανατικό γάμο, οπότε δεν είχε δικαιώματα στον θρόνο της Έσσης- Ντάρμσταντ.

Αν και είχε γερμανικές ρίζες κατατάχθηκε στο αγγλικό ναυτικό όπου διέπρεψε. Πήρε μέρος στον Αγγλοαιγυπτιακό πόλεμο, καθώς και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1912 έγινε πρώτος Λόρδος του ναυαρχείου αλλά το 1914 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του λόγω των αντιδράσεων που υπήρξε από μερίδα του κόσμου με αφορμή τη γερμανική του καταγωγή. Μετά την παραίτησή του διορίστηκε μυστικοσύμβουλος του Βασιλιά. Στις 4 Αυγούστου του 1921 ο Βασιλιάς τον ανακήρυξε ναύαρχο του στόλου, τον υψηλότερο βαθμό που είχε πάρει κάποιος στο αγγλικό πολεμικό ναυτικό. Το 1914, ύστερα απο πρωτοβουλία του Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος ήθελε να αλλάξει τα γερμανικά ονόματα, απαρνήθηκε τον τίτλο του πρίγκιπα του Μπάττενμπεργκ και απέκτησε τον τίτλο του Μαρκησίου του Μίλφορντ Χέβεν.

Το 1884 παντρεύτηκε στο Νράρμσταντ την πριγκίπισσα Βικτωρία της Έσσης- Ντάρμσταντ με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά:

Απεβίωσε στο Λονδίνο απο καρδιακή προσβολή και ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο του Γουίπινχαμ της νήσου Γουάιτ.