Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πράγκα (Βαρσοβία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 52°15′7″N 21°3′3″E / 52.25194°N 21.05083°E / 52.25194; 21.05083

Πράγκα

Έμβλημα
ΧώραΠολωνία
Διοικητική υπαγωγήΒαρσοβία
Έκταση33,8 km²
Πληθυσμός243.949
Γεωγραφικές συντεταγμένες52°15′7″N 21°3′3″E
Χάρτης εντοπισμού Βόρειας και Νότιας Πράγκα
Η οδός Ζαμπκόφσκα είναι ένας από τους κεντρικούς δρόμους της Πράγκα
Ο Καθεδρικός Ναός των Αγίου Μιχαήλ του Αρχάγγελου και Αγίου Φλωριανού είναι μία από τις κύριες εκκλησίες της Πράγκα

Η Πράγκα (πολωνικά: Praga) είναι συνοικία της Βαρσοβίας, στην Πολωνία. Βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Βιστούλα. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1432 και μέχρι το 1791 αποτελούσε ξεχωριστή πόλη με δικό της χάρτη πόλης.

Μέρος της Πράγκα μετά τον γερμανικό βομβαρδισμό τον Σεπτέμβριο του 1939.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορική Πράγκα ήταν ένας μικρός οικισμός που βρισκόταν στην ανατολική όχθη του ποταμού Βιστούλα, ακριβώς απέναντι από τις πόλεις της Παλιάς Βαρσοβίας και του Μάριενστατ, που αποτελούν σήμερα τμήματα της Βαρσοβίας. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1432, πήρε το όνομά της από το πολωνικό ρήμα prażyć, που σημαίνει καίω ή ψήνω, καθώς καταλάμβανε μια δασική έκταση που κάηκε για να γίνει χώρος για το χωριό.[1] Χωρισμένη από τη Βαρσοβία από ένα μεγάλο ποτάμι, αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από την κοντινή πόλη, και στις 10 Φεβρουαρίου 1648 ο Βασιλιάς Βλαδίσλαος Δ΄ της Πολωνίας παραχώρησε στην Πράγκα προνόμια πόλης. Ωστόσο, καθώς ήταν ως επί το πλείστον προάστιο και τα περισσότερα κτίρια ήταν ξύλινα, η πόλη καταστράφηκε επανειλημμένα από πυρκαγιές, πλημμύρες και ξένους στρατούς. Επί του παρόντος το μόνο σωζόμενο ιστορικό μνημείο εκείνης της εποχής είναι η Εκκλησία της Παναγίας του Λορέτο.

Αν και υπήρξαν πολυάριθμες προσπάθειες να χτιστεί μια μόνιμη γέφυρα κατά μήκος του ποταμού, καμία δεν πέτυχε και η Πράγκα παρέμεινε μια ξεχωριστή οντότητα μέχρι τον 18ο αιώνα. Η επικοινωνία μεταξύ της πρωτεύουσας και της Πράγκα διατηρήθηκε με ιδιωτικά πλοία και, το χειμώνα, πάνω από τον πάγο. Τελικά, το 1791, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Στανίσουαφ Αύγουστου Πονιατόφσκι, η Πράγκα προσαρτήθηκε στη Βαρσοβία ως συνοικία.

Η Μάχη της Πράγκα, ή Μάχη της Βαρσοβίας του 1794, ήταν μια ρωσική επίθεση κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης του Κοστσιούσκο το 1794. Ακολούθησε μια σφαγή στην οποία πάνω από 20.000 κάτοικοι της Πράγκα έχασαν τη ζωή τους.

Σε αντίθεση με τα κεντρικά μέρη της Βαρσοβίας, η Πράγκα παρέμεινε σχετικά ανέγγιχτη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στη μεταπολεμική περίοδο της ανοικοδόμησης, η πρωτεύουσα ήταν το σπίτι για πολλά υπουργεία και δημόσιες εγκαταστάσεις.

Λόγω του παραδοσιακού χωριστού καθεστώτος της Πράγκα, υπάρχουν δύο καθολικές επισκοπές στη Βαρσοβία: η Αρχιεπισκοπή Βαρσοβίας [2] με τον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη και η Επισκοπή Βαρσοβίας-Πράγκα[3] με τον Καθεδρικό Ναός των Αγίου Μιχαήλ του Αρχάγγελου και Αγίου Φλοριανού.

Η εγκαταλειμμένη συνοικία γνώρισε μια αναβίωση μετά το τέλος του κομμουνισμού το 1989, καθώς νέοι καλλιτέχνες μετακόμισαν σε πολλά από τα πρώην κτίρια εργοστασίων, προσελκύοντας πλήθη σε αναζήτηση για κάτι διαφορετικό από την Παλιά Πόλη. Η αυξανόμενη δημοτικότητα της περιοχής βοήθησε να μετατραπεί σε έναν από τους δημιουργικούς κόμβους της Πολωνίας και της Ευρώπης, καθώς έχει περιγραφεί ως μία από τις «πιο μοντέρνες γειτονιές στην Ευρώπη».[4]

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επί του παρόντος, η Πράγκα χωρίζεται διοικητικά σε:

  • Βόρεια Πράγκα
  • Νότια Πράγκα

Τουριστικά αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Wieczorkiewicz, Bronisława (1974). Gwara warszawska dawniej i dziś. Βαρσοβία: Państwowy Instytut Wydawniczy. σελ. 13. 
  2. «Archdiocese of Warszawa {Warsaw}». Catholic Hierarchy. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2010. 
  3. «Diocese of Warszawa-Praga». Catholic Hierarchy. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2010. 
  4. «The Trendiest Neighbourhoods Across Europe». https://theculturetrip.com/europe/germany/articles/these-12-european-neighborhoods-are-so-trendy-it-hurts/. Ανακτήθηκε στις 2018-08-06.