Ποταμός Μπερμέχο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπερμέχο
ΕκβολέςΠαραγουάης και Παρανά
ΧώραΑργεντινή και Βολιβία
Μήκος1.060 χλμ
Μέση εκροή340 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιRío Grande de Tarija, Pescado River, Río Teuco, San Francisco River, Lipeo River και Río Bermejito
Χάρτης
Χάρτης της Βόρειας Αργεντινής με τον ποταμό Μπερμέχο να ενώνεται με τον Παραγουάη βορείως της Ρεσιστένσια.
Ο Μπερμέχο στο Γκραν Τσάκο της Αργεντινής
Ο Μπερμέχο όπως φαίνεται από το Πουέντε Λαβάλε.

Ο Μπερμέχο (Río Bermejo) είναι μεγάλος ποταμός της Νότιας Αμερικής που ρέει από τη συνοριακή περιοχή Βολιβίας-Αργεντινής μέχρι το μέσο της αργεντίνικης πάμπας, όπου και εκβάλλει στον ποταμό Παραγουάη. Κατά μήκος του ρου του είναι γνωστός και με άλλες ονομασίες κατά τόπους, ενώ στην γκουαρανί ονομάζεται Υπιτά (Ypitá). Στο Γκραν Τσάκο ο ποταμός σχηματίζει υγρότοπους και, κοντά στον Τροπικό του Αιγόκερω, χωρίζεται σε δύο κλάδους: Ο νότιος κλάδος ρέει στην κοίτη του παλαιού Μπερμέχο και σήμερα δεν έχει συνεχή ροή νερού, αποκαλούμενος «Μπερμεχίτο». Ο βόρειος κλάδος είναι πλέον ο κύριος ρους του ποταμού και είναι γνωστός ως Τεούκο (Río Teuco), Μπερμέχο Νουέβο (Bermejo Nuevo) ή απλώς ως Μπερμέχο.[1] Οι δύο κλάδοι επανενώνονται κοντά στο χωριό Βίλα Ρίο Μπερμεχίτο, σχηματίζοντας τον Κάτω Μπερμέχο.[2]

Το μήκος του όλου Μπερμέχο είναι 1.060 χιλιόμετρα, ενώ η έκταση της λεκάνης απορροής του ανέρχεται σε 123.000 τετρ. χιλιόμετρα. Η μέση παροχή του κυμαίνεται πάρα πολύ, από 20 μέχρι 14.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.[2]

Οι πηγές του Μπερμέχο βρίσκονται σε μία υπο-οροσειρά των Άνδεων γνωστή ως Σιέρα δε Σάντα Βικτόρια, σε γεωγραφικές συντεταγμένες 22°00΄ Ν και 64°57,5΄ Δ, σχετικώς κοντά στην πόλη Ταρίχα της Βολιβίας, λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Τσαγκουάγια (Chaguaya) και όχι μακριά από τη συνοριακή πόλη Λα Κουιάκα της Αργεντινής. Σε γενικές γραμμές ο ποταμός ρέει προς τα νοτιοανατολικά. Στον άνω ρου του οι σημαντικότεροι παραπόταμοί του είναι οι Λιπέο, Γκράντε δε Ταρίχα, Ιρούγια και Σαν Φρανθίσκο. Επί αρκετά χιλιόμετρα, ο Μπερμέχο αποτελεί το σύνορο μεταξύ της Αργεντινής και της Βολιβίας.

Ο Μπερμέχο δεν είναι πλωτός ποταμός. Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα έγιναν πολλές απόπειρες να ανοίξει για την εμπορική ναυσιπλοΐα, αλλά όλες απέτυχαν, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης ρηχότητας των νερών του, τα οποία αποθέτουν πολλά ιζήματα. Αφού διακλαδωθεί στον Μπερμεχίτο και στον Τέουκο, ο δεύτερος γίνεται το σύνορο ανάμεσα στις επαρχίες Τσάκο και Φορμόσα της Αργεντινής.

Ο Μπερμεχίτο σχηματίζει πολλούς μαιάνδρους. Διασχίζει την Επαρχία Τσάκο κοντά στο ημιτροπικό δάσος «Ελ ιμπενετράμπλε» («το αδιαπέραστο») και στις όχθες του μπορεί κάποιος να διακρίνει τα ερείπια των εγκαταλειμμένων κωμοπόλεων Κονθεπθιόν δελ Μπερμέχο, Σαν Μπερνάρδο δε Βέρτις και Λα Κανκαγιέ.

Μετά την επανένωση των δύο κλάδων, ο κάτω ρους του Μπερμέχο συνεχίζεται μέχρι που εκβάλλει στον ποταμό Παραγουάη, στο ύψος της συνοριακής πόλεως Πιλάρ της Παραγουάης.

Ο Μπερμέχο μεταφέρει ερυθρόχρωμα ιζήματα, που δημιουργούν ακανόνιστες συσσωρεύσεις, οι οποίες μπορούν ακόμα και να μεταβάλλουν τον ρου του, αφήνοντας τμήματα της κοίτης ως υγρά βαθουλώματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Río Teuco - GEOnet Names Server
  2. 2,0 2,1 Varis, Olli· Tortajada, Cecilia· Biswas, Asit K. (2008). Management of Transboundary Rivers and Lakes. Springer. σελ. 271. ISBN 978-3-540-74926-4.