Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πορθμός Τόρες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 9°50′S 142°30′E / 9.833°S 142.500°E / -9.833; 142.500

Πορθμός Τόρες
ΧώραΑυστραλία και Παπούα Νέα Γουινέα
Διοικητική υπαγωγήΚουίνσλαντ
Γεωγραφικές συντεταγμένες9°50′0″S 142°30′0″E
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Πορθμός Τόρες και τα νησιά του.

Πορθμός Τόρες ή Στενό Τόρες (αγγλικά: Torres Strait‎‎) ονομάζεται ο θαλάσσιος δίαυλος που βρίσκεται μεταξύ της νήσου Νέας Γουινέας και της Αυστραλίας. Το στενότερο σημείο του έχει πλάτος 150 χιλιόμετρα. Νότια του πορθμού βρίσκεται η χερσόνησος Κέιπ Γιορκ το βορειότερο άκρο της Αυστραλιανής Πολιτείας Κουίνσλαντ ενώ βόρεια βρίσκεται η δυτική επαρχία της Παπούας Νέας Γουινέας. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του θαλασσοπόρου Λουίς Βαθ δε Τόρρες, ο οποίος διέσχισε τον πορθμό το 1606.

Ο Πορθμός Τόρες συνδέει τη Θάλασσα των Κοραλλίων, στα ανατολικά με τη Θάλασσα Αραφούρα στα δυτικά και είναι ένας σημαντικός διεθνής θαλάσσιος δίαυλος. Ωστόσο είναι πολύ ρηχός και ο λαβύρινθος των κοραλλιογενών νησιών που βρίσκονται στον πορθμό καταστεί επικίνδυνη την πλοήγηση σε αυτόν. Στον νότο υπάρχει και το στενό Εντέιβορ, το οποίο βρίσκεται μεταξύ της νήσου Πρίγκηπα Ουαλίας (ή Μούραλουγκ) και την ηπειρωτική χώρα. Στον πορθμό βρίσκονται και αρκετά συμπλέγματα νησιών τα οποία ονομάζονται Νήσοι Πορθμού Τόρες. Υπάρχουν τουλάχιστον 274 νησιά, εκ των οποίων τα 17 έχουν μόνιμους οικισμούς. Πάνω από 6.800 αυτόχθονες μένουν στα νησιά και περίπου 42.000 μένουν στην ηπειρωτική χώρα.

Οι αυτόχθονες κάτοικοι των νησιών ονομάζονται Νησιώτες του πορθμού Τόρες και είναι Μελανήσιοι που σχετίζονται με τους αυτόχθονες της κοντινής Παπούας Νέας Γουινέας. Οι διάφορες κοινότητες των Νησιωτών του πορθμού Τόρες έχουν ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα και μακρόχρονη ιστορία με τα γειτονικά νησιά και τις κοντινές ακτές. Το εμπόριο τους βασίζεται στις θαλάσσιες μεταφορές και τις αλληλεπιδράσεις τους με τους κατοίκους της Παπούας προς τα βόρεια και τους Αβορίγινες της Αυστραλίας προς τον νότο.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Torres Strait στο Wikimedia Commons