Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γναίος Κορνήλιος Κίννα Μάγνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γναίος Κορνήλιος Κίννα Μάγνος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0ος αιώνας π.Χ.[1]
Θάνατος1ος αιώνας[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Περίοδος ακμής1ος αιώνας π.Χ.
Οικογένεια
ΓονείςΛεύκιος Κορνήλιος Κίννα και Πομπηία Μάγνα
ΑδέλφιαCornelia Magna
Faustus Cornelius Sulla (ετεροθαλής αδελφός από μητέρα)
Cornelia Sulla (ετεροθαλής αδελφή από μητέρα)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γναίος Κορνήλιος Κίννα Μάγνος, λατιν.: Gnaeus Cornelius Cinna Magnus (γενν. μεταξύ 47 π.Χ. και 35 π.Χ.) ήταν ένας αρχαίος Ρωμαίος πολιτικός και γιος του αντικαταστάτη υπάτου (suffect consul) Λεύκιου Κορνήλιου Κίννα (υπάτου το 32 π.Χ.) και της Πομπηίας Μάγνας. Αδελφή του ήταν η Μάγνα.

Οι γονείς της μητέρας του ήταν ο Πομπήιος, ένας της Τριανδρίας, και η Μουκία Τέρτια, ενώ οι γονείς τού πατέρα του ήταν ο ύπατος Λεύκιος Κορνήλιος Κίννα και μια ανώνυμη Ρωμαία γυναίκα. Ο Κίννα είναι ο μόνος εγγονός του Πομπήιου που έχει το όνομα 'Μάγνος', μάλιστα έχει οποιοδήποτε μέρος του ονόματός του.

Ο Κίννα έγινε υποστηρικτής του Μάρκου Αντωνίου, ενός της Τριανδρίας. Προωθήθηκε σε ιερέα. Το 16 π.Χ. ο Κίννα και η Αιμιλία Λεπίδα, η εγγονή του Μάρκου Αιμίλιου Λέπιδου, ενός της Τριανδρίας, ενεπλάκησαν σε μια συνωμοσία εναντίον του Αυγούστου. Ο Κίννα και η Λεπίδα ήταν οι πρώτοι και οι τελευταίοι άνθρωποι που συγχωρήθηκαν από τον Αυτοκράτορα μετά από τη συνωμοσία τους εναντίον του. Πράγματι, αυτή ήταν η τελευταία εγγεγραμμένη συνωμοσία εναντίον του Αυγούστου. Ο Κίννα υπηρέτησε ως ύπατος το 5 μ.Χ. και λέγεται ότι ήταν στενός φίλος και σύμβουλος του Αυγούστου μέχρι το τέλος του.    [who?]

Ο Κίννα είναι ο κύριος χαρακτήρας μιας τραγωδίας, που ονομάζεται Κίννα από τον διάσημο γαλλικό δραματιστή του 17ου αι., τον Πιέρ Κορνέιγ.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.