Πολωνικοί Κρατικοί Σιδηρόδρομοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολωνικοί Κρατικοί Σιδηρόδρομοι
Νομική μορφήspółka akcyjna
Κλάδοςσιδηροδρομικές μεταφορές
Ίδρυση1926
ΈδραΒαρσοβία, Πολωνία
Σημαντικά πρόσωπαKrzysztof Mamiński
Προϊόντασιδηροδρομικές μεταφορές
ΙδιοκτήτηςΠολωνία
Υπάλληλοι70.000 (2015)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα

Οι Πολωνικοί Κρατικοί Σιδηρόδρομοι (πολωνικά: Polskie Koleje Państwowe, συντομ.: PKP Α.Ε.[1]) είναι ο κυρίαρχος σιδηροδρομικός φορέας στην Πολωνία. Η εταιρεία ιδρύθηκε όταν η πρώην κρατική επιχείρηση των Πολωνικών Κρατικών Σιδηροδρόμων χωρίστηκε σε πολλές μονάδες με βάση την ανάγκη διαχωρισμού μεταξύ διαχείρισης υποδομής και μεταφορών. Οι Πολωνικοί Κρατικοί Σιδηρόδρομοι είναι η κυρίαρχη εταιρεία στη συλλογικότητα του Ομίλου PKP, που προέκυψε από τη διάσπαση και διατηρεί τον 100% έλεγχο των μετοχών, όντας πλήρως υπεύθυνη για τα περιουσιακά στοιχεία όλων των άλλων εταιρειών του Ομίλου PKP. Οι οργανώσεις του ομίλου εξαρτώνται από τους Πολωνικούς Κρατικούς Σιδηροδρόμους, αλλά έχουν γίνει προτάσεις για ιδιωτικοποίηση.[2]

Η PKP σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύστημα τιμολόγησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύστημα τιμολόγησης που χρησιμοποιείται επί του παρόντος από την PKP είναι εξαιρετικά οπισθοδρομικό. Σε διεθνείς διαδρομές όπως, για παράδειγμα, το Βερολίνο-Βαρσοβία Express και το IC-Nightbus Βαρσοβία-Βίλνιους, χρησιμοποιείται ένα παγκόσμιο σύστημα τιμολόγησης που απαιτεί από ένα άτομο να αγοράσει δύο ξεχωριστά εισιτήρια (ένα προς κάθε κατεύθυνση) αντί για ένα ενοποιημένο εισιτήριο επιστροφής. Τα συστήματα τιμολόγησης των μεγάλων αποστάσεων και των τοπικών τρένων διαχωρίζονται πλήρως μεταξύ τους και, επομένως, τα εισιτήρια που εκδίδονται από τοπικούς φορείς εκμετάλλευσης τρένων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπεραστικές υπηρεσίες, ενώ ισχύει και το αντίθετο. Τα διεθνή εισιτήρια, ωστόσο, ισχύουν για όλες τις υπηρεσίες στις οποίες απαιτείται να ταξιδέψει κάποιος για να φτάσει στον τελικό προορισμό που αναγράφεται στο εισιτήριο (εκτός εάν ορίζεται συγκεκριμένη διαδρομή στους όρους χρήσης).

Ανάπτυξη τρεχουσών υπηρεσιών, υποδομών και σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία από τις 10 νεότερες ηλεκτρικές ατμομηχανές Siemens ES64U4 σε χρήση από την PKP από το 2008.

Από το 2009, το παράρτημα της PKP, Polskie Linie Kolejowe (Πολωνικές Σιδηροδρομικές Γραμμές), χρησιμοποιεί τη νέα επωνυμία «Dworzec Polski» (Πολωνικός Σταθμός). Αυτή η επωνυμία και η αντίστοιχη καμπάνια δημοσίων σχέσεων «ROBI SIĘ!» (ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ!) αναπτύχθηκε για να ρίξει περισσότερο φως στις ανακατασκευές σταθμών σε όλη τη χώρα. Το ήθος της επωνυμίας απαιτεί ουσιαστικά ο εν λόγω σταθμός να μεταμορφωθεί πλήρως ώστε να πληροί τα υψηλότερα σύγχρονα πρότυπα άνεσης και τεχνικής εξυπηρέτησης προτού του επιτραπεί να γίνει μέλος του δικτύου «Dworzec Polski». Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 77 σταθμοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «ROBI SIĘ!», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι κύριοι σταθμοί της Βαρσοβίας, του Κατοβίτσε, της Κρακοβίας, του Βρότσουαφ και της Γκντίνια.[3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «PKP INFO | Informacje o PKP, lista dworców kolejowych». pkp.info.pl. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2023. 
  2. «Prezes PKP: Nie ma decyzji, czy i kiedy miałaby się odbyć prywatyzacja PKP Intercity». Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2017. 
  3. «Dworce w całej Polsce | Robi się!». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]