Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολυδάμειο Λάρισας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολυδάμειο
Πολυδάμειο is located in Greece
Πολυδάμειο
Πολυδάμειο
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
Αποκεντρωμένη ΔιοίκησηΘεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
Περιφερειακή ΕνότηταΛάρισας
ΔήμοςΦαρσάλων
Δημοτική ΕνότηταΠολυδάμαντα
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΘεσσαλία
ΝομόςΛάρισας
Υψόμετρο277 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος109
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΚαραμπαϊράμ
Ταχ. κώδικας40300

Το Πολυδάμειο είναι οικισμός της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Διοικητικά ανήκει στην Κοινότητα Πολυδαμείου, της Δημοτικής Ενότητας Πολυδάμαντα και υπάγεται στον Δήμο Φαρσάλων.[1]

Γενικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πολυδάμειο Λάρισας είναι χωριό του Δήμου Φαρσάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και από το 1999 μέχρι το 2010, του Δήμου Πολυδάμαντα. Βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Φαρσάλων, απέχοντας 23 χλμ. από το κέντρο του Δήμου και βρίσκεται σε υψόμετρο 277 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Από δημογραφικής άποψης ο πληθυσμός βαίνει συνεχώς μειούμενος. Η Απογραφή του 2011 κατέγραψε 120 κατοίκους,[2] ενώ στο παρελθόν άγγιζαν τους 300. Η πλειοψηφία τους ασχολείται με την γεωργία και ελάχιστοι με την κτηνοτροφία. Η κύρια καλλιέργεια που παράγει, είναι σιτηρά, βαμβάκι και καλαμπόκι.

Στο Πολυδάμειο βρίσκεται η Κοινότητα που περιλαμβάνει τους οικισμούς, Πολυδάμειο και Ρήγαιο. Η παλαιά ονομασία του χωριού μέχρι το 1933, ήταν Καραμπαϊράμ[3] (στην τουρκική γλώσσα σημαίνει Μαύρο Πάσχα).

Στο Πολυδάμειο σώζονται τα εξής ιστορικά μνημεία: η τοξωτή γέφυρα στην θέση Πλατάνια, η αρχαία βρύση του 18ου αιώνα που ανακαινίστηκε πρόσφατα, το εκκλησάκι των Αγίων Αντωνίου και Ιωάννη του Θεολόγου και το διθέσιο Δημοτικό Σχολείο που έχει πάψει να λειτουργεί. Στο χωριό βρίσκεται επίσης ο Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου, που πανηγυρίζει στης 8 Σεπτεμβρίου.

Διοικητικές μεταβολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]