Πολιτική της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η πολιτική της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα λαμβάνει χώρα εντός πλαισίου ενιαίας κοινοβουλευτικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατικής μοναρχίας, όπου ο Μονάρχης της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα είναι ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος διορίζει τον Γενικό Κυβερνήτη στη θέση του αντιβασιλέα στο έθνος. Ο Πρωθυπουργός διορίζεται από τον Γενικό Κυβερνήτη ως επικεφαλής της κυβέρνησης και ενός πολυκομματικού συστήματος. Ο Πρωθυπουργός συμβουλεύει τον Γενικό Κυβερνήτη για το διορισμό Υπουργικού Συμβουλίου. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση. Η νομοθετική εξουσία ανήκει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα δύο σώματα της Βουλής. Το διθάλαμο Κοινοβούλιο αποτελείται από τη Γερουσία (δεκαεπταμελές όργανο που διορίζεται από τον Γενικό Κυβερνήτη) και τη Βουλή των Αντιπροσώπων (δεκαεπτά έδρες· τα μέλη εκλέγονται με αναλογική εκπροσώπηση για πενταετή θητεία).[1]

Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα έχει μακρά ιστορία ελεύθερων εκλογών, τρεις από τις οποίες οδήγησαν σε ειρηνικές κυβερνητικές αλλαγές. Από τις γενικές εκλογές του 1951, το κομματικό σύστημα κυριαρχείται από το Εργατικό Κόμμα της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα (ABLP), το οποίο μεγάλο χρονικό διάστημα ηγούνταν από την οικογένεια Μπερντ, και ιδιαίτερα τους πρωθυπουργούς Βερ και Λέστερ Μπερντ. Η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε μειονεκτική θέση από το μακροχρόνιο μονοπώλιο του ABLP στην προστασία και τον έλεγχό του στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά στις γενικές εκλογές του 1999. Ωστόσο, το αντιπολιτευόμενο Ενωμένο Προοδευτικό Κόμμα (UPP) κέρδισε τις εκλογές του 2004, αφού ο ηγέτης του Ουίνστον Μπάλντουιν Σπένσερ ήταν πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα από το 2004 έως το 2014.[2]

Οι εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων διεξήχθησαν στις 12 Ιουνίου 2014. Η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα (ABLP) εξελέγη με δεκατέσσερις έδρες. Το Ενωμένο Προοδευτικό Κόμμα έλαβε τρεις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.[3] Το ABLP κέρδισε 15 από τις 17 έδρες στις πρόωρες εκλογές του 2018 υπό την ηγεσία του νυν πρωθυπουργού Γκαστόν Μπράουν.[4]

Οι συνταγματικές εγγυήσεις περιλαμβάνουν την ελευθερία του λόγου, του τύπου, της λατρείας, της κυκλοφορίας και του συνεταιρίζεσθαι. Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα είναι μέλος του δικαστικού συστήματος της ανατολικής Καραϊβικής. Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία. Η νομολογία βασίζεται στο αγγλικό δίκαιο.

Εκτελεστική εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως αρχηγός του κράτους, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπείται στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα από έναν γενικό κυβερνήτη που ενεργεί σύμφωνα με τις συμβουλές του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου.[5]

Νομοθετική εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο του κοινοβουλίου στο Σεντ Τζονς.

Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα εκλέγει νομοθετικό σώμα σε εθνικό επίπεδο. Το Κοινοβούλιο έχει δύο σώματα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει 19 μέλη, 17 μέλη εκλέγονται για πενταετή θητεία σε μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες ενώ 2 είναι από θέσεως μέλη (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος). Η Γερουσία έχει 17 διορισμένα μέλη. Ο πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του κόμματος της πλειοψηφίας στη Βουλή και διευθύνει τις κρατικές υποθέσεις με το υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο είναι υπεύθυνοι έναντι της Βουλής. Οι εκλογές πρέπει να διεξάγονται τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια, αλλά μπορούν να προκηρυχθούν από τον πρωθυπουργό ανά πάσα στιγμή.[6]

Υπάρχουν ειδικές νομοθετικές διατάξεις σχετικά με την πληθυσμιακή εκπροσώπηση της Μπαρμπούντα σε σχέση με αυτήν της Αντίγκουα. Η Μπαρμπούντα έχει εγγυημένα ένα μέλος στη Βουλή των Αντιπροσώπων και δύο μέλη στη Γερουσία. Επιπλέον, υπάρχει το Συμβούλιο της Μπαρμπούντα για να διευθετεί τα εσωτερικά ζητήματα του νησιού.

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης των έξι ενοριών της Αντίγκουα

Η χώρα χωρίζεται σε έξι ενορίες, τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Ιωάννη, την Αγία Μαρία, τον Άγιο Παύλο, τον Άγιο Πέτρο και τον Άγιο Φίλιππο, που βρίσκονται όλες στο νησί της Αντίγκουα. Επιπλέον, τα νησιά Μπαρμπούντα και Ρεντόντα θεωρούνται κτήσεις.

Δικαστικός κλάδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα είναι μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ανατολικής Καραϊβικής. Το δικαστήριο αυτό έχει την έδρα του στην Αγία Λουκία, αλλά τουλάχιστον ένας δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει την έδρα του στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και προεδρεύει του Ανωτάτου Δικαστηρίου.[7]

Η Αντίγκουα είναι επίσης μέλος του Δικαστηρίου της Καραϊβικής, αν και δεν έχει ακόμη προσχωρήσει στο Μέρος ΙΙΙ της Συμφωνίας του 2001 για την ίδρυση Δικαστηρίου της Καραϊβικής.[8] Ως εκ τούτου, το ανώτατο δευτεροβάθμιο δικαστήριο παραμένει η βρετανική δικαστική επιτροπή του Privy Council. Πράγματι, από τα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία,[8] από τον Δεκέμβριο του 2010, μόνο τα Μπαρμπάντος αντικατέστησαν τις προσφυγές στην Αυτή Μεγαλειότητα στο Συμβούλιο με το Δικαστήριο της Καραϊβικής.

Εκτός από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανατολικής Καραϊβικής, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα έχει ένα Δικαστήριο Πλημμελειοδικών, το οποίο ασχολείται με μικρότερες αστικές και ποινικές υποθέσεις.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Antigua and Barbuda | History, Geography, & Facts | Britannica». www.britannica.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2022. 
  2. «Caribbean Elections Biography | Winston Baldwin Spencer». www.caribbeanelections.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2022. 
  3. «IFES Election Guide | Elections: Antigua and Barbuda House of Representatives 2014». www.electionguide.org. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2022. 
  4. «Speculation about early election in Antigua». 2021-06-12. https://barbadostoday.bb/2021/06/12/speculation-about-early-election-in-antigua/. Ανακτήθηκε στις 2022-02-15. 
  5. «Antigua and Barbuda Country Profile». www.caribbeanelections.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2022. 
  6. «Antigua and Barbuda 1981 Constitution - Constitute». www.constituteproject.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2022. 
  7. Judicial Officers of the Eastern Caribbean Supreme Court in Antigua and Barbuda Αρχειοθετήθηκε 2010-08-18 στο Wayback Machine.
  8. 8,0 8,1 Agreement Establishing a Caribbean Court of Justice Αρχειοθετήθηκε 2010-12-14 στο Wayback Machine.
  9. «Antigua and Barbuda « Association of Commonwealth Criminal Lawyers». acclawyers.org. 24 Ιουλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2022.