Κοινοβούλιο της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το κτίριο του Κοινοβουλίου της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Το Κοινοβούλιο της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα αποτελείται από δύο σώματα, τη Γερουσία (Άνω Βουλή) και τη Βουλή των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή). Το κοινοβούλιο συνέρχεται στο Σεντ Τζονς, την πρωτεύουσα της χώρας.

Γερουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γερουσία είναι η Άνω Βουλή του Κοινοβουλίου της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα. Αποτελείται από 17 μέλη που διορίζονται από τον Γενικό Κυβερνήτη.[1] Δέκα μέλη διορίζονται από τον Πρωθυπουργό, τέσσερα από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ένα από το Συμβούλιο της Μπαρμπούντα, ένας κάτοικος της Μπαρμπούντα από τον Πρωθυπουργό και ένας από τον Γενικό Κυβερνήτη. Η σημερινή Γερουσία συνήλθε στις 26 Μαρτίου 2018, μετά τις γενικές εκλογές της 21ης Μαρτίου.

Βουλή των Αντιπροσώπων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα είναι η Κάτω Βουλή του διθάλαμου κοινοβουλίου της χώρας. Η σημερινή Βουλή των Αντιπροσώπων αριθμεί συνολικά 19 μέλη. 17 μέλη εκλέγονται απευθείας για πενταετή θητεία από μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες χρησιμοποιώντας απλό πλειοψηφικό σύστημα. Υπάρχει μία ex officio έδρα (του Γενικού Εισαγγελέα) ενώ την άλλη έδρα κατέχει ο Πρόεδρος.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Government of Antigua and Barbuda». ab.gov.ag. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2022. 
  2. «Government of Antigua and Barbuda». ab.gov.ag. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2022.