Η Πολιορκία της Θεσσαλονίκης το 604 ήταν η δεύτερη χρονικά προσπάθεια των Άβαρων και των Σλάβων υποτελών τους να κατακτήσουν την ΒυζαντινήΘεσσαλονίκη. Η κύρια πηγή για τα γεγονότα αυτά είναι τα αγιολογικά κείμενα γνωστά σαν «Θαύματα του Αγίου Δημητρίου», που πήραν το όνομα του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου.
Ο Αβαρικός στρατός, με μικρή δύναμη 5000 ανδρών, έφτασε στην Θεσσαλονίκη, με μονόξυλα όχι πεζοί, την ημέρα του Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου[1][2]. Προφανώς οι Άβαροι γνώριζαν ότι ο λαός βρισκόταν στην εκκλησία, γιορτάζοντας τον πολιούχο, και τα τείχη της πόλης ήταν ελλιπώς φυλασσόμενα, γι' αυτό και πλησίασαν, όπως αναφέρεται, απαρατήρητοι[2], ίσως και επίτηδες ολιγάριθμοι για να μη γίνουν αντιληπτοί.
Σύμφωνα με την κύρια, θαυματολογική πηγή του συμβάντος, ο Άγιος Δημήτριος με επέμβαση του έκανε έναν αξιωματούχο να ανησυχήσει και να αντιληφθεί τι γινόταν. Αυτός κατόπιν έστειλε τους πολίτες να πάρουν τα όπλα και να πάνε στα τείχη[2]. Την επόμενη ημέρα οι κάτοικοι με έφοδο έδιωξαν τους Άβαρους[2] ή τους νίκησαν σε μάχη[1].