Πολίτες - Κόμμα των Πολιτών (Ισπανία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πολίτες - Κόμμα των Πολιτών (Ισπανία)
Ciudadanos-Partido de la Ciudadanía
Ciudadanos logo 2017.svg
Ηγέτης Αλβέρ Ριβέρα
Γενικός Γραμματέας Ματίας Αλόνσο Ρουΐθ
Ίδρυση 4 Μαρτίου 2006
Έδρα Gran Via de les Corts Catalanes 751 A, 1º 2ª, 08013 Βαρκελώνη, Καταλονία, Ισπανία
Ιδεολογία Κοσμικισμός[1]
Αυτονομισμός[2]
Ευρωπαϊκός φεντεραλισμός[3]
Μεταεθνικισμός[4][5][6][7][8][9][10]
Ισπανικός ενωτισμός[11]
Κοινωνικός φιλελευθερισμός[11]
Πολιτική θέση Κέντρο [12]
Ομάδα Κοινοβουλίου Ε.Ε. Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη
Ιστοσελίδα
www.ciudadanos-cs.org
Πολιτικό σύστημα Καταλονίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές
Πολιτικό σύστημα Ισπανίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Πολίτες - Κόμμα των Πολιτών (στα ισπανικά και για όλη την Ισπανία πέραν της Καταλονίας, Ciudadanos-Partido de la Ciudadanía, στην Καταλονία, Ciutadans-Partit de la Ciutadania, ακρώνυμο Cs) ονομάζεται ένα κόμμα της Ισπανίας που ιδρύθηκε στην Καταλονία το 2006[13]. Αυτοπροσδιορίζεται ως σοσιαλδημοκρατικό, φιλελεύθερο δημοκρατικό και μη-εθνικιστικό.[14] Υπερασπίζεται την ατομική ελευθερία των πολιτών έναντι των δημόσιων θεσμών σε εθνικό-ισπανικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο αυτονομιών. Στην Καταλονία κατέχει 9 θέσεις στο Κοινοβούλιο και τρεις συμβούλους σε διαφορετικά δημαρχιακά συμβούλια· κύρια θέση του είναι η εναντίωση στον καταλανικό εθνικισμό, τον οποίο θεωρεί αρνητικό αρνητικό παράγοντα για την συμβίωση των πολιτών και την δημοκρατία. Το 2014 εξέλεξε δύο βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου εντάχθηκε στην ομάδα των Φιλελεύθερων. Πρόεδρός του είναι ο Αλβέρ Ριβέρα.

Στην Καταλονία, είναι, μαζί με το Λαϊκό Κόμμα, οι κύριοι αντίπαλοι του καταλανικού εθνικισμού, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχει κατηγορηθεί για αντικαταλανισμό.[15] Στην εκπαίδευση υποστηρίζει την τριγλωσσία ισπανικών-καταλανικών-αγγλικών.[16]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Πολίτες δημιουργήθηκαν στην Καταλονία τον Ιούλιο του 2006 ως απάντηση στο κάλεσμα ενός μανιφέστου από μια ομάδα γνωστών προσωπικοτήτων της Καταλανικής κοινωνίας (μεταξύ των οποίων οι Αλβέρ Μποαδέλια, Φέλιξ ντε Αθούα και Αρκάδι Εσπάδα), μέσω του οποίου έκαναν έκκληση για μια πολιτική δύναμη «που θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα του ευρέος κοινού». Επιπλέον σε αυτό το μανιφέστο, προειδοποίησαν πως η «ρητορική του μίσους που εξαπολύεται από τα μέσα της επίσημης Κυβέρνησης της Καταλονίας εναντίον κάθε τι "Ισπανικού" είναι πιο ανησυχητικό από ποτέ» και πως το «(Καταλανικό) έθνος ,προωθούμενο ως ομοιογενής οντότητα, έχει καταλάβει τον χώρο όπου υπήρχε μια αναμφισβήτητα πολύ-ποίκιλη κοινωνία"[17].

Αυτή η ομάδα προσωπικοτήτων, έχοντας ως βάση σχεδόν αποκλειστικά την Βαρκελώνη, δημιούργησε μια πολιτική πλατφόρμα, το Ciutadans de Catalunya, ή «Πολίτες της Καταλονίας», τον Ιούλιο του 2005. Οργάνωσαν αρκετές στρογγυλές τράπεζες και συνέδρια και μέχρι το 2006 είχαν ανακοινώσει την δημιουργία ενός νέου πολιτικού κόμματος, αποκαλούμενου απλά Ciutadans, ή Πολίτες. Στο πρώτο τους συνέδριο του 2006 εξελέγη πρόεδρος ένας νέος δικηγόρος από την Βαρκελώνη, ο Albert Rivera.

Στις εκλογές του Καταλανικού Κοινοβουλίου του 2006, οι Πολίτες κέρδισαν το 3% των ψήφων και τρεις έδρες. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2010, πέτυχαν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα (3,4%, 3 έδρες). Κυρίως ως αντίδραση στην αυξανόμενη δημόσια υποστήριξη για την ανεξαρτησία στην Καταλονία, οι Πολίτες –ως ένα από τα πιο έκδηλα αντίπαλα κινήματα αυτού του ρεύματος- έχει μεγαλώσει από τότε αρκετά σε υποστήριξη. Στις πρόωρες εκλογές του 2012 ο αριθμός των ψήφων τους υπερδιπλασιάστηκε (7,6%, 9 έδρες). Όλες εκτός από μια ήταν στην Περιφέρεια της Βαρκελώνης.

Το 2013, το κόμμα ξεκίνησε να οργανώνεται στην υπόλοιπη Ισπανία μέσω ενός μανιφέστου, αποκαλούμενου «La conjura de Goya» που έλαβε χώρα στο μέγαρο του Κογκρέσου της Μαδρίτης.

Στις ευρωεκλογές 2014 το κόμμα κατόρθωσε να συγκεντρώσει την ψήφο του 6,24% του εθνικού εκλογικού σώματος, και κέρδισε 2 έδρες[18]. Και οι δυο ευρωβουλευτές μετέχουν στην ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE).

Από τον Μάρτιο του 2015, σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια ακόμη αύξηση στις εκλογές του 2015, ενώ δημοσκοπήσεις κοινής γνώμης έδειξαν πως μπορεί να αναδειχθούν και τρίτο κόμμα.

Πολιτικές Θέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εν όψει των ισπανικών εθνικών εκλογών του 2015, οι Πολίτες έχουν ανακοινώσει ορισμένες από τις πολιτικές τους θέσεις. Μέχρι στιγμής, αυτές περιλαμβάνουν:

 • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις στο 25%, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες[19]
 • Μείωση και ομογενοποίηση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 16-19%
 • Περιορισμός του ανώτατου φορολογικού συντελεστή εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 40%
 • Αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ για δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης στο 4%
 • Κατάργηση ή ενοποίηση δήμων με πληθυσμό κατώτερο των 5.000 κατοίκων.
 • Μείωση των διατυπώσεων και της γραφειοκρατίας
 • Πιο διαφανή χρηματοδότηση των κομμάτων
 • Πάταξη της διαφθοράς
 • Μεταρρύθμιση ή κατάργηση της Γερουσίας[20]
 • Αρνητική φορολογία εισοδήματος σε χαμηλόμισθους
 • Αποταμιευτικό σύστημα αποζημίωσης απολύσεων
 • Αποκέντρωση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης
 • Χαλάρωση της μεταναστευτικής πολιτικής για την προσέλκυση δεξιοτήτων και επενδυτών
 • Νομιμοποίηση της πορνείας και της μαριχουάνας

Πολιτικό Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλβέρ Ριβέρα, πρόεδρος του κόμματος

Οι Πολίτες θεωρούνται κατά κύριο λόγο φιλελεύθερο κόμμα και στις οικονομικές πολιτικές και στα κοινωνικά ζητήματα, παρ’ όλα αυτά, ο πολιτικός λόγος τους περιστρέφεται κυρίως γύρω από την αντίθεση κατά του καταλανικού εθνικισμού[21], σε τέτοιο βαθμό που συχνά έχει επικριθεί ότι αποτελεί ένα κόμμα που δραστηριοποιείται πολιτικά σε ένα μόνο ζήτημα, χαρακτηρισμός που απορρίπτεται από τα μέλη του. Κατά την περίοδο 2006- 2012, ο αριθμός των ψηφοφόρων των Πολιτών που είχαν ψηφίσει κεντροδεξιά κόμματα σε προηγούμενες εκλογές, ήταν παρόμοιος με τον αριθμό που είχαν προηγουμένως ψηφίσει κεντροαριστερά κόμματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι θέσεις του κόμματος επί γενικών οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων δεν αποτελούν τον κύριο πόλο έλξης του[22]. Οι Πολίτες ασκούν κριτική σε οποιοδήποτε είδος εθνικισμού, «συμπεριλαμβανομένου του ισπανικού εθνικισμού που υπερασπίζεται ο κ. Ινεστρίγιας»[23].

Ένα από τα κύρια ζητήματα που τέθηκε από το κόμμα είναι η πολιτική της Καταλανικής γλώσσας, η οποία προωθεί ενεργά τη χρήση της Καταλανικής ως τη μοναδική γλώσσα εργασίας της Καταλανικής δημόσιας διοίκησης[24][25]. Το κόμμα αμφισβητεί αυτή την πολιτική και υπερασπίζεται την ίση μεταχείριση της Ισπανικής και της Καταλανικής γλώσσας[25]. Επίσης, αντιτίθεται στην τρέχουσα γλωσσική πολιτική μέσα στο Καταλανικό εκπαιδευτικό σύστημα, σύμφωνα με την οποία όλη η δημόσια εκπαίδευση παραδίδεται στα Καταλανικά. Το κόμμα επίσης υποστηρίζει την ενδυνάμωση των εξουσιών των Ισπανικών κεντρικών θεσμών περιορίζοντας τις εξουσίες των περιφερειακών διοικήσεων[26].

Άλλα ζητήματα περιλαμβάνουν ριζική μεταρρύθμιση του Ισπανικού εκλογικού συστήματος με στόχο τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης αναλογικότητας που θα δίνει μικρότερη βαρύτητα στις ενιαίες εκλογικές περιφέρειες. Επίσης υποστηρίζουν ορισμένες τροποποιήσεις στο Ισπανικό Σύνταγμα, ιδίως όσον αφορά στην περιφερειακή οργάνωση. Όσον αφορά στα φορολογικά καθεστώτα των με ιδιαίτερο καθεστώς αυτόνομων κοινοτήτων, το κόμμα σέβεται και δεν επιθυμεί να καταργήσει τα ιδιαίτερα καθεστώτα ης Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρρα, επειδή θεωρεί ότι «αυτά δεν δημιουργούν διακρίσεις καθεαυτές και αφεαυτών»∙ εντούτοις, ασκεί κριτική σε αυτό που αποκαλεί εσφαλμένο υπολογισμό της ποσόστωσης ή της εισφοράς, που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων και έχει προκαλέσει σημαντικές διαφορές που έχουν γίνει σκανδαλώδεις»[27]. Προτείνει επανεξέταση και επανυπολογισμό των Βάσκικων Ποσοστώσεων και της Εισφοράς της Ναβάρρα προκειμένου να σταματήσει η Χώρα των Βάσκων και η Ναβάρρα είναι «καθαροί δικαιούχοι»[28].

Μεταξύ άλλων πολιτικών, υποστηρίζουν, επίσης, ρύθμιση της πορνείας, της μαριχουάνας και της ευθανασίας.

Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανδαλουσία 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις περιφερειακές εκλογές για το Κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας τον Μάρτιο του 2015, οι Πολίτες ανέδειξαν συνολικά 7 βουλευτές σε σύνολο 109, λαμβάνοντας 370.000 ψήφους,[29] έχοντας αποσπάσει πολλές κυρίως από το Λαϊκό Κόμμα.

Βουλευτικές 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εκλογές του 2015 οι Πολίτες έλαβαν 13,2% (13,21%) ή περίπου 3.000.000 ψήφους με 40 έδρες το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε μέχρι τότε αλλά κάτω από το 17-20% που του δίναν οι δημοσκοπήσεις.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Κογκρέσο των Αντιπροσώπων
32 / 350
Ισπανική Γερουσία
0 / 266
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
2 / 54
Τοπικές κυβερνήσεις
1.527 / 67.611
Περιφερειακά κοινοβούλια
91 / 1.248
Καταλανικό Κοινοβούλιο
37 / 135

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «and has a left-liberal, secularist slant» - Demsoc Europe
 2. (Ισπανικά) Directo de los resultados de las elecciones catalanas 2012 - Público
 3. Citizens – Party of the Citizenship (Cs) - Demsoc Europe
 4. López Basaguren & Escajedo San Epifanio 2013, σελ. 871«This paper has presented a multistage model of voting for nationalist parties, as well as for the nonnationalist Ciutadans-Partit de la Ciutadania»
 5. (Ισπανικά) Ciutadans renuncia a las generales tras el 'no' de UPyD a concurrir en coalición - El Mundo
 6. (Ισπανικά) Albert Rivera o el acoso a un no nacionalista en el Parlamento autonómico de Cataluña - Periodista Digital
 7. (Ισπανικά) Sabino Méndez hablara de la inmortalidad del rock'n'roll en el ciclo La Música Contada - Asociación de Compositores y Autores de Música
 8. (Ισπανικά) «la fundación de un nuevo partido político de carácter racional (es decir, laico y postnacionalista)» - Editorial Triacastela
 9. (Ισπανικά) Ciutadans triplica afiliación en Espana y crece un 20% en Cataluna - El Confidencial
 10. (Ισπανικά) Ciutadans estudia expandirse a otras comunidades autónomas tras las elecciones catalanas - Libertad Digital
 11. 11,0 11,1 Parties and Elections in Europe: The database about parliamentary elections and political parties in Europe, by Wolfram Nordsieck
 12. Catalan vote sends mixed messages - Economist Intelligence Unit
 13. «Ciutadans - Partit de la Ciutadania». enciclopedia.cat. http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0280724.xml. 
 14. Fernàndez, Josep-Anton. El malestar en la cultura catalana: La cultura de la normalització 1976-1999. Editorial Empúries, 2008, σ.148. ISBN 8497873416.
 15. «PP y Ciutadans se disputan el liderazgo del anticatalanismo», publico.es, 11/09/2013
 16. «Nuestras ideas - Cultura y lenguas de España». http://www.ciudadanos-cs.org/nuestras-ideas/cultura-y-lenguas. Ανακτήθηκε στις 20/02/2015. 
 17. Manifesto signed by some intellectuals which preceded the formation of the party
 18. http://www.boe.es/boe/dias/2014/06/12/pdfs/BOE-A-2014-6233.pdf
 19. http://www.ciudadanos-cs.org/nuestras-ideas/empleo-y-reactivacion-economica
 20. http://www.ciudadanos-cs.org/nuestras-ideas
 21. «Pro-Spain Ciutadans group demands Mas step down as regional premier». El País. 26 Νοεμβρίου 2012. http://elpais.com/elpais/2012/11/26/inenglish/1353954830_869405.html. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2013. 
 22. Lluís Orriols (13 Αυγούστου 2013). «Ciutadans, ¿un partido de izquierdas o de derechas?» (στα Spanish). El País. http://ccaa.elpais.com/ccaa/2013/08/17/catalunya/1376770776_741778.html. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2014. 
 23. (Ισπανικά) [1], Diario Crítico
 24. «City Council of Barcelona: "Catalan will continue to be the Council's working language"». City Council of Barcelona. http://w110.bcn.cat/portal/site/Ajuntament/menuitem.0af6dcf550d619e1f747f747a2ef8a0c/?vgnextoid=6d809706e27b7310VgnVCM10000072fea8c0RCRD&vgnextchannel=49ea2abc5e8aa210VgnVCM10000074fea8c0RCRD&vgnextfmt=formatDetall&lang=en_GB. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2013. 
 25. 25,0 25,1 «Albert Rivera, Ciutadans candidate: "An independent Catalonia would fail"» (στα Spanish). 20 minutos. 15 Νοεμβρίου 2012. http://www.20minutos.es/noticia/1648174/0/albert-rivera-25n-elecciones/ciutadans-ciudadanos/independencia-cataluna-catalunya/l. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2013. 
 26. «Ciudadanos - Modelo de estado». Ciudadanos-cs.org. http://www.ciudadanos-cs.org/jsp/publico/diloconnosotros/modelo_estado.do. Ανακτήθηκε στις 2014-07-10. 
 27. (Ισπανικά) Futuro incierto en País Vasco y Navarra para Podemos, UPyD y Ciudadanos: ¿quitarán los fueros? - Vozpópuli
 28. (Ισπανικά) Ciutadans propone revisar el cupo vasco y navarro reformando la Constitución - Lainformación.com
 29. «Elecciones autonómicas de Andalucía 2015, resultados.». elpais.com. 23/03/2015. http://resultados.elpais.com/elecciones/2015/autonomicas/01/index.html. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Citizens (Spanish political party) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).