Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας
Χαρακτηριστικά
ΚαταγωγήΑφγανιστάν
Καζακστάν
Τουρκμενιστάν
Ουζμπεκιστάν
Κιργιστάν
Ρωσία
Βάρος60-90 κιλά (αρσενικό)
50-80κιλά (θηλυκό)
Ύψος70-93 εκ. (αρσενικό)
65-83εκ. (θηλυκό)
ΕίδοςΣκύλος
ΤρίχωμαΚοντό και μακρύ
ΧρώμαΛευκό, Ασπρόμαυρο, Στικτό, Πιτσιλωτό, Μπεζ, Πυρόξανθο


Ο Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας (Alabai) είναι μια αρχαία φυλή σκύλου από τις περιοχές της Κεντρικής Ασίας. Δεν είναι αποτελέσματα τεχνητής επιλογής αλλά μια φυσική φυλή σκύλου που οι λαοί της Κεντρικής Ασίας αποκαλούν Alabai. Παραδοσιακά η φυλή χρησιμοποιήθηκε για φύλαξη κοπαδιών, καθώς και για προστασία.

Ο "Central Asian Ovcharka" (CAO) είναι μια μεγαλόσωμη φυλή σκύλου αναγνωρισμένη από το FCI, ως έναν μολοσσοειδή τύπο σκύλου της σοβιετικής εποχής υπό ρωσικής προστασίας. Πολυάριθμοι εκπρόσωποι της φυλής βρίσκονται στη Ρωσία, και πολλά κυνοτροφεία χαρακτηρίζουν τη φυλή ως μία από τις πιο δημοφιλείς στη χώρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ποιμενικοί Κεντρικής Ασίας είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις αρχαιότερες φυλές σκύλων στον κόσμο, με ιστορία που ξεπερνά τα 5.000 χρόνια. Δεν είναι μια φυλή που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, άλλα μια φυλή που γεννήθηκε ως αποτέλεσμα του κλίματος και της περίστασης. Πιστεύεται ότι οι πρώτοι ποιμενικοί Κεντρικής Ασίας προέρχονται από τις περιοχές Ουράλ, γύρω από την Κασπία Θάλασσα, την Μικρά Ασία και από τα Βορειοδυτικά σύνορα της Κίνας. Η πρώην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών δημιούργησε για πρώτη φορά το πρότυπο της φυλής για αυτή τη φυλή. Ωστόσο με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, στη Ρωσία δημιουργήθηκε ένα νέο σύγχρονο πρότυπο της φυλής, το οποίο οδήγησε σε μια σύγχρονη εκδοχή της ράτσας που ονομάζεται "Central Asian Ovcharka".

Χαρακτήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της κατανόησης του ταμπεραμέντου ενός Ποιμενικού Κεντρικής Ασίας είναι η κατανόηση του τύπου της φυλής και των συναφών ενστίκτων και χαρακτηριστικών που έρχονται μαζί του. Για παράδειγμα, σκυλιά που προέρχονται από γραμμές αίματος που εκτράφηκαν για Κυνομαχίες, θα είναι πολύ πιο επιθετικά και απαιτούν κοινωνικοποίηση και επίβλεψη γύρω από άλλα σκυλιά.

Σε γενικές γραμμές όμως, αυτά τα σκυλιά έχουν εξαιρετική αυτοπεποίθηση είναι ευφυή και εξαιρετικά γενναία. Αν και δεν είναι υπερβολικά επιθετικά, δεν θα διστάσουν να επιτεθούν εάν νιώσουν ότι ο ιδιοκτήτης τους βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Είναι επίσης φυσικά καχύποπτοι με τους ξένους και θα ειδοποιήσουν αμέσως τους κυρίους τους για τυχόν παράξενες εισβολές. Έχουν επίσης ένα δυνατό γάβγισμα και μπορούν να γίνουν εξαιρετικοί φύλακες.

Οι Ποιμενικοί Κεντρικής Ασίας είναι εξαιρετικά προστατευτικοί και αφοσιωμένοι στις οικογένειές τους. Είναι επίσης εξαιρετικά στοργικά προς τα παιδιά. Ωστόσο, πρέπει πάντοτε να εποπτεύονται γύρω από τους νέους, καθώς μπορούν κατά λάθος να βλάψουν τα μικρά παιδιά λόγω του εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους τους.

Διατροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ποιμενικοί Κεντρικής Ασίας είναι εξαιρετικά μεγάλα σκυλιά και καταναλώνουν καθημερινά τεράστιες ποσότητες τροφής. Είναι επίσης σημαντικό οι τροφές τους να τροφοδοτούν τις καθημερινές διατροφικές και ενεργειακές τους ανάγκες.

Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας δεν έχει γνωστές κληρονομικές παθήσεις και γενικά θεωρείται μια πολύ υγιής φυλή. Ωστόσο, όπως και οι περισσότερες μεγάλες ράτσες, είναι επιρρεπείς σε δυσπλασία ισχίου και αγκώνα. Ένας καλά φροντισμένος σκύλος μπορεί συχνά να ζήσει για 14 ή περισσότερα χρόνια.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]