Πλατεία Σκεντέρμπεη (Τίρανα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°19′40.48″N 19°49′6.46″E / 41.3279111°N 19.8184611°E / 41.3279111; 19.8184611

Πλατεία Σκεντέρμπεη (Τίρανα)
Sheshi Skënderbej
Χάρτης
Είδοςπλατεία
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°19′40″N 19°49′6″E
Διοικητική υπαγωγήΤίρανα
ΧώραΑλβανία
Αρχιτέκτονας51n4e[1]
Commons page Πολυμέσα

Η Πλατεία Σκεντέρμπεη (αλβανικά: Sheshi Skënderbej‎‎) είναι η κύρια πλατεία στο κέντρο των Τιράνων, στην Αλβανία. Η πλατεία πήρε το όνομά της από τον εθνικό ήρωα της Αλβανίας, Γκιέργκι Καστριώτη Σκεντέρμπεη. Η συνολική έκταση της είναι περίπου 40.000 τετραγωνικά μέτρα. Το Μνημείο του Σκεντέρμπεη δεσπόζει στην πλατεία.

Το σχέδιο πόλης για τα Τίρανα σχεδιάστηκε αρχικά από τον Αρμάντο Μπραζίνι το 1925 και συνεχίστηκε από τον Φλορεστάνο ντι Φάουστο σε νεοαναγεννησιακό ύφος με αρθρωμένες γωνιακές λύσεις και γιγαντιαίες προσόψεις. Μετά την ιταλική εισβολή στην Αλβανία, το γενικό σχέδιο ενημερώθηκε το 1939 από τον Γκεράρντο Μπόσιο.

Πολλά κτίρια, όπως το Tirana International Hotel, το Παλάτι του Πολιτισμού, το Εθνικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Αλβανίας, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αλβανίας, η Τράπεζα της Αλβανίας, το Τζαμί Ετχέμ Μπέι, ο Πύργος του Ρολογιού, το Δημαρχείο, το Υπουργείο Υποδομών, το Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Οικονομίας, το Υπουργείο Ενέργειας και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αλβανίας, βρίσκονται στην πλατεία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1917, οι Αυστριακοί έχτισαν μια δημόσια πλατεία, όπου σήμερα βρίσκεται η Πλατεία Σκεντέρμπεη. Αφού τα Τίρανα έγιναν πρωτεύουσα το 1920 και ο πληθυσμός αυξήθηκε, σχεδιάστηκαν διάφορα σχέδια πόλης. Την εποχή της αλβανικής μοναρχίας από το 1928 έως το 1939, η πλατεία αποτελούνταν από έναν κυκλικό κόμβο με ένα σιντριβάνι στο κέντρο. Το Παλιό Παζάρι ιδρύθηκε στο χώρο του σύγχρονου Παλατιού του Πολιτισμού, του Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού (σημερινό Tirana International Hotel), ενώ το πρώην κτίριο του Δημαρχείου, στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αλβανίας. Στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το Μνημείο του Σκεντέρμπεη, στήθηκε άγαλμα του Ιωσήφ Στάλιν. Εκτός από την κατασκευή των παραπάνω νέων στοιχείων κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού, το άγαλμα του ηγέτη της Αλβανίας, Ενβέρ Χότζα, ανεγέρθηκε στο χώρο μεταξύ του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και της Τράπεζας της Αλβανίας. Μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1991, το άγαλμα θα αφαιρούνταν εν μέσω διαδηλώσεων υπό την ηγεσία των φοιτητών. Από τον Ιούνιο του 2017, η πλατεία έχει ανακαινιστεί και αποτελεί πλέον μέρος του μεγαλύτερου πεζόδρομου στα Βαλκάνια. Η ανακαίνιση έχει διακριθεί με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αστικού Δημόσιου Χώρου το 2018.[2] Το έργο έχει επίσης επαινεθεί στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής του Σικάγο και έχει λάβει το δεύτερο βραβείο για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική 2019 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.[3]

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εργασίες ανακατασκευής το 2010.

Ο πρώην δήμαρχος των Τιράνων, Έντι Ράμα, ξεκίνησε ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού και εξευρωπαϊσμού της πλατείας. Τον Μάρτιο του 2010 ξεκίνησαν οι εργασίες μετατροπής της πλατείας σε χώρο μόνο για πεζούς και μέσα μαζικής μεταφοράς.[4] Ένα νέο σιντριβάνι θα χρησιμοποιούσε ως ύδρευση το νερό της βροχής, ενώ μια πυραμίδα ύψους δύο μέτρων θα χτιζόταν και θα υψωνόταν με κλίση 2,5% σε όλη την πλατεία. Κατά την περίοδο κατασκευής είχαν δημιουργηθεί παρακαμπτήριοι δρόμοι για να δημιουργηθεί σταδιακά ο νέος και μόνιμος δρόμος στον περιφερειακό δρόμο γύρω από την πλατεία. Το σύνολο του έργου χρηματοδοτήθηκε από επιχορήγηση από το κράτος του Κουβέιτ.

2011[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 2011, το προηγούμενο σχέδιο καταργήθηκε και εισήχθη νέο από τον νέο δήμαρχο, Λουλζίμ Μπάσα. Η χρήση της πλατείας από όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα αποκαταστάθηκε με την κατασκευή ενός στενότερου οδικού τμήματος γύρω από το κέντρο της πλατείας, συμπεριλαμβανομένων των ποδηλατοδρόμων. Ο υπάρχον καταπράσινος χώρος νότια του αγάλματος του Σκεντέρμπεη επεκτάθηκε βόρεια για μερικές εκατοντάδες μέτρα, ενώ στα περισσότερα σημεία φυτεύτηκαν δέντρα.

2016[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εργασίες ανακατασκευής το 2016.

Ο επόμενος δήμαρχος, Έριον Βελιάι, ανακοίνωσε ότι το σχέδιο του 2010 θα επανεισαχθεί με μικρές αλλαγές, όπως μεγαλύτερους χώρους πρασίνου γύρω από την πλατεία, υπόγειο πάρκινγκ και την εισαγωγή πέτρινου υλικού από όλες τις γωνιές της Αλβανίας και των αλβανικών κατοικιών. Η πλούσια χλωρίδα της Αλβανίας θα εκπροσωπείται στους κήπους γύρω από την πλατεία, ενώ ο πρώην κήπος πίσω από το Μνημείο του Σκεντέρμπεη θα αποκατασταθεί στην κατάσταση πριν από το 2010 και θα ονομαστεί Πάρκο Ευρώπης.

Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν το 2016 με την ολοκλήρωση του μικρού περιφερειακού δρόμου γύρω από την πλατεία. Μόλις ολοκληρωθεί το έργο, η πλατεία θα χρησιμεύσει ως χώρος όπου τα γύρω ιδρύματα θα παρουσιάσουν τον εαυτό τους σε μια ιδέα ανοιχτού περιβάλλοντος. Η πλατεία θα χρησιμεύσει επίσης ως τοπική αγορά αγροτών με πωλητές από τα αγροτικά Τίρανα να παρουσιάζουν τα βιολογικά προϊόντα τους. Η πλατεία άνοιξε για το κοινό τον Ιούνιο του 2017.[5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]