Πινακίδα του Δισπηλιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στην πρώτη στήλη μερικά σύμβολα από την ξύλινη πινακίδα, στη δεύτερη σημεία της Γραμμικής Α, και στην τρίτη πρωτογραφή της Vinča (δυο δεξιές)[1]

Η πινακίδα του Δισπηλιού (επίσης γνωστή και ως Κείμενο ή Δίσκος του Δισπηλιού) είναι ένα από τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα στον οικισμό της λίμνης του Δισπηλιού στην Καστοριά. Ο οικισμός ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 από τον καθηγητή Αντώνιο Κεραμόπουλο. Το 1992, μετά από 60 χρόνια, ξεκίνησαν αρχαιολογικές ανασκαφές υπό τον καθηγητή προϊστορικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιο Χουρμουζιάδη.

Σύμφωνα με το Χουρμουζιάδη, η πινακίδα είναι ξύλινη και η χρονολόγηση με C14 έδειξε ότι πρέπει να δημιουργήθηκε στο 5260 π.Χ. Ο οικισμός στην λίμνη της Καστοριάς χρονολογείται ανάμεσα στο 5600 π.Χ. και 4000 π.Χ.

Η πινακίδα, αναφέρει ο Χουρμουζιάδης, φέρει χαράγματα ή σήματα, 'μια προσπάθεια επικοινωνίας του νεολιθικού ανθρώπου που ελπίζουμε κάποτε να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε' παρά γραφή.

Η πρώτη γενικά αποδεκτή καταγεγραμμένη γραφή είναι η σφηνοειδής σουμεριακή γραφή της 3ης χιλιετίας π.Χ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γιαννακόπουλος, Θεόδωρος Γ. (2014). Πόθεν και πότε οι Έλληνες (Π.Ε.Κ.). σελ. 143 (βλ. σ. 626). ISBN 978-960-524-393-7. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χουρμουζιάδης Γ., 2002, Δισπηλιό, 7500 χρόνια μετά, Θεσσαλονίκη
  • Χουρμουζιάδης Γ., 2006, Ανασκαφής Εγκόλπιον, Αθήνα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]