Πεύκη η βαριά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πεύκη η βαριά

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Πευκόφυτα (Pinophyta)
Ομοταξία: Πευκόψιδα (Pinopsida)
Τάξη: Πευκώδη (Pinales)
Οικογένεια: Πευκοειδή (Pinaceae)
Γένος: Πεύκη (Pinus)
Υπογένος: Pinus
Είδος: P. ponderosa
Διώνυμο
Pinus ponderosa
Douglas ex C.Lawson

Χάρτης κατανομής των Pinus ponderosa και Pinus arizonica

Η Πεύκη η βαρύξυλος (λατ. pinus ponderosa)[1][2] είναι ένα μεγάλο είδος πεύκου που απαντάται στη δυτική βόρεια Αμερική, και καθορίζεται από την τοπολογία των βουνών. Βρίσκεται στους Μαύρους Λόφους της Νότιας Ντακότα, στα Βραχώδη Όρη καθώς και στη Σιέρρα Νεβάδα και την οροσειρά Κασκέιντ. Παρουσιάζει αρκετές διαφορετικές ποικιλίες και χωρίζεται σε τέσσερα υποείδη. To είδος ανακαλύφθηκε αρχικά από τον Ντέιβιντ Ντάγκλας το 1826 και περιγράφηκε το 1836 από τον Λώσον. Πρόκειται για το ψηλότερο είδος πεύκου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πεύκη η βαρύξυλος έχει χαρακτηριστικό κορμό, ο οποίος, σε αντίθεση με άλλα κωνοφόρα, είναι πορτοκαλί, με τις ρωγμές στο κορμό να διαγράφονται με μαύρο χρώμα. Οι ρωγμές χωρίζουν τον κορμό σε παραλληλόγραμμες, επιμήκεις πλάκες. Οι βελόνες είναι μακριές, με μήκος από 7 μέχρι 25 εκατοστά και αναπτύσονται σε τούφες δύο ή τριών ή ακόμη και μέχρι πέντε, ανάλογα με το υπόειδος. Τα κουκουνάρια ωριμάζουν σε δύο χρόνια. Είναι ως επί το πλείστον κόκκινα-καφέ και σχεδόν άμισχα.

Πρόκειται για μεγάλα δέντρα. Τον Ιανουάριο του 2011, ένα πεύκο στο Όρεγκον μετρήθηκε να έχει ύψος 81,79 μέτρα, μέτρηση που επιβεβαιώθηκε με την αναρρίχηση στο δέντρο και την μέτρησή του με ταινία. Αυτό το δέντρο είναι το ψηλότερο γνωστό πεύκο γενικότερα. Πριν ψηλότερο πεύκο θεωρούταν ένα δέντρο του είδους Πεύκη η λαμπερτιανή (Pinus lambertiana).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The gymnosperm database Pinus Ponderosa, 2011, ανακτήθηκε τις 2 Ιανουαρίου 2012
  • Λεξικόν φυτολογικόν Γενναδίου, Αθήνα 1914

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Pinus ponderosa στο Wikimedia Commons