Πεύκη η λαμπερτιανή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πεύκη η λαμπερτιανή

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Πευκόφυτα (Pinophyta)
Ομοταξία: Πευκόψιδα (Pinopsida)
Τάξη: Πευκώδη (Pinales)
Οικογένεια: Πευκοειδή (Pinaceae)
Γένος: Πεύκη (Pinus)
Υπογένος: Strobus
Είδος: P. lambertiana
Διώνυμο
Pinus lambertiana
(Πεύκη η λαμπερτιανή)

Douglas

Χάρτης κατανομής της λαμπερτιανής πεύκης

Η πεύκη η λαμπερτιανή (επιστημονική ονομασία Pinus lambertiana) είναι ένα από τα ψηλότερα και πιο ογκώδη πεύκα, με τους μεγαλύτερους κώνους από κάθε κωνοφόρο. Είναι γηγενής στα βουνά της ακτής του Ειρηνικού της Βόρειας Αμερικής, από το Όρεγκον και την Καλιφόρνια, μέχρι τη Μπάχα Καλιφόρνια.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πεύκη η λαμπερτιανή έχει οριζόντια κλαδιά που γέρνουν προς τα κάτω από το βάρος των κώνων.

Είναι μεγαλά δέντρα, τα μεγαλύτερα πεύκα, με σύνηθες ύψος 40 με 60 μέτρα, και συγκεκριμένες περιπτώσεις μέχρι τα 82 μέτρα. Ο κορμός τους είναι μεγάλος και ευθύς, με διάμετρο 1,5 μέχρι 2,5 μέτρα, ενώ έχουν καταγραφεί άτομα με διάμετρο κορμό ίση με 3,5 μέτρα. Οι βελόνες αναπτύσσονται σε δέσμες των πέντε με μια φυλλοβόλα θήκη. Έχουν μήκος 6-11 εκατοστά. Η λαμπερτιανή πεύκη είναι αξιοπρόσεκτη για το γεγονός ότι διαθέτει τους μεγαλύτερους κώνους από κάθε κωνοφόρο, με μήκος ως επί το πλείστον 25-50 εκατοστών, κατ 'εξαίρεση μέχρι 66 εκατοστά (αν και οι κώνοι του πεύκου του Coulter είναι πιο ογκώδεις). Οι σπόροι, ύστερα από δύο χρόνια ωρίμανσης, έχουν μήκος 10-12 mm, με ένα 2-3 εκατοστών φτερό που υποβοηθάει την εναέρια διασπορά.

Η κόμη του είναι στενά κωνική, γίνεται στρογγυλεμένη ή επίπεδη στη κορφή. Ο κορμός έχει το χρώμα καφέ σε γκρι-καφέ, βαθιά αυλάκια, μακρίες πλάκες και είναι φολιδωτός. Τα κλαδιά είναι μακριά, σχεδόν οριζόντια και φέρουν τους κώνους κοντά στα άκρα, ενώ οι κλαδίσκοι έχουν γκρι-πράσινο με κόκκινο-καστανό χρώμα, και γίνονται γκρι όσο μεγαλώνουν σε ηλικία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Pinus lambertiana στο Wikimedia Commons