Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού (2010)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού
Δορυφορική εικόνα της NASA, 2010
Τοποθεσία Δέλτα του ποταμού Μισσισσιππή, Η.Π.Α
Συντεταγμένες28°44′17.30″N 88°21′57.40″W / 28.7381389°N 88.3659444°W / 28.7381389; -88.3659444Συντεταγμένες: 28°44′17.30″N 88°21′57.40″W / 28.7381389°N 88.3659444°W / 28.7381389; -88.3659444
ΑίτιαΈκρηξη φρεατίου
Θάνατοι11 άτομα
ΣημειώσειςΗ έκταση της πετρελαιοκηλίδας έφτασε μέχρι και τα 176.100 χλμ.2
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το συμβάν της πετρελαιοκηλίδας στον κόλπο του Μεξικού είναι το δεύτερο στην ίδια περιοχή μετά από την πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού (1979). Η αιτία του γεγονότος ήταν η δυσλειτουργία της πετρελαιοπηγής Μακόντο με επακόλουθο την έκρηξη ενός φρεατίου που υπήρχε στην εξέδρα Ντιπγουότερ Χοράϊζον. Η γεώτρηση πραγματοποιήθηκε εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των Η.Π.Α., 66 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Λουιζιάνα[1]. Οι μέτοχοι του έργου ήταν η BP (65%), η Anadarko (25%) και η MOEX Offshore (10%). Η αμερικάνικη κυβέρνηση ανέφερε πως το πετρέλαιο που διέρρευσε ήταν 4.9 εκατομμύρια βαρέλια, μια καταστροφή πολύ μεγαλύτερη από την πρώτη φορά. To γεγονός αυτό είναι το τέταρτο πιο καταστροφικό στην υδατόσφαιρα, από τέτοιου τύπου δυστυχήματα παγκοσμίως.

Η εξέδρα πετρελαίου Ντιπγουότερ Χοράϊζον

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εξέδρα κατασκευάστηκε το 2001 από την Κορεάτικη εταιρία Hyundai Heavy Industries, για λογαριασμό της εταιρίας R&B Falcon, πριν τη συγχώνευσή της με την Transocean. Η εξέδρα λειτουργούσε υπό τη σημαία ευκαιρίας των Νήσων Μάρσαλ και από το 2008 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013 ήταν ναυλωμένη από την BP. Με τη συγκεκριμένη εξέδρα, είχε γίνει η μεγαλύτερη γεώτρηση πετρελαίου, σε βάθος 10,000 μέτρων.

Η εξέδρα κατά την έκρηξη.
Origin of oil spill
Origin of oil spill
Η τοποθεσία της εξέδρας Deepwater Horizon, όπου έγινε το συμβάν.

Τον Απρίλιο του 2010, εκρήγνυται εκτοξεύοντας μια φλογερή "μπάλα" με μια έκταση 64 χιλιομέτρων από εκείνο το σημείο. Επάνω στην εξέδρα εργαζόταν 126 άτομα, εκ των οποίων οι 7 ήταν της BP, οι 79 της Transocean και οι υπόλοιποι ήταν από τις υπόλοιπες εταιρίες. 94 άτομα σώθηκαν μέσω των εξωλέμβιων, και των διασωστικών ελικοπτέρων, εκ των οποίων οι 17 ήταν τραυματίες. Η Αμερικανική Ακτοφυλακή αναζήτησε 11 άτομα, τα οποία έπειτα από τρεις μέρες διαπιστώθηκε ότι είχαν χάσει τη ζωή τους. Η εξέδρα βυθίστηκε στις 22 Απριλίου προκαλώντας πετρελαιοκηλίδα.

Μομπάϊλ, Αλαμπάμα. Οι διαρροές που προέκυψαν από την έκρηξη, προώθησε την πετρελαιοκηλίδα να διασκορπιστεί και να φέρει μια "επιφάνεια" που χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να διαλυθεί.

Οι επιπτώσεις ήταν τόσο οικονομικές για τον κύριο μέτοχο που ήταν η BP όσο περιβαλλοντικές. Η πετρελαιοκηλίδα επικράτησε στην περιοχή για 87 ημέρες. Η ποσότητα της, εκτιμήθηκε εξαρχής από τον Βρετανικό προμηθευτή πετρελαίου πως αναλογούσε όσο 1.000 με 5.000 βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο η Τεχνική Ομάδα Ελέγχου Ροής, δήλωσε πως αναλογούσε όσο με 62.000 βαρέλια, αποδεικνύοντας ότι ήταν σε ταχεία φάση και κατάφεραν συνολικά να περισυλλέξουν μόνο το 10%. Η BP κατηγόρησε την Αμερικάνικη κυβέρνηση ότι υπέρβαλε με τις δικές της εκτιμήσεις, αμφισβητώντας σφοδρά και επιμένοντας στη δική της.

Το πετρέλαιο υπό τη μορφή στερεού, σε ακτή της Φλόριντας.

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας έφτασε στα 180 χιλιόμετρα, όσο δηλαδή είναι η πολιτεία της Οκλαχόμα. Στις αρχές Ιουνίου η πετρελαιοκηλίδα κάλυψε τις ακτές της Λουιζιάνας, της Φλόριντας, του Μισισιπή , και της Αλαμπάμα, σε μια έκταση 201 χιλιομέτρων. Άλλα 26 χιλιόμετρα ακτών της Λουιζιάνας, κάλυψε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ενώ τον Οκτώβριο κάλυψε και ακτές του Τέξας.

Οι επιπτώσεις προς τη βιοποικιλότητα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πετρελαιοκηλίδα προκάλεσε τεράστια μόλυνση των υδάτων και τον θάνατο αρκετών ειδών πτηνών και θηλαστικών, πολλά από τα οποία είναι είδη υπό εξαφάνιση. Για παράδειγμα η συχνότητα θανάτου των δελφινιών στον κόλπο, από το 2002 έως και το 2009 έφτανε στον αριθμό 63. Μετά τη διαρροή αυξήθηκε στους 125, και ακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός αυτών το 2011, στους 335 όμως στα επόμενα έτη, παρατηρήθηκε πτώση. Επιπλέον, ο αριθμός φωλεών των θαλάσσιων χελωνών μειώθηκε κατά πολύ, χωρίς όμως να υπάρχει ακριβής αριθμός ζωής τους.[2]

Οι οικονομικές επιπτώσεις της BP και η αντιμετώπιση της Αμερικάνικης κυβέρνησης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 30 Απριλίου του 2010, ο τότε πρόεδρος των Η.Π.Α, Μπάρακ Ομπάμα είχε στείλει επιστολές σε αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες για να ασχοληθούν με το γεγονός. Μετά από έρευνες που διενεργήθηκαν προέβη στην ακόλουθη δήλωση, στις 15 Ιουνίου:

Τον Σεπτέμβριο του 2011, oι κυβερνητικές Αρχές αποκάλυψαν πως κατά την έκρηξη της εξέδρας βρέθηκαν κοιτάσματα τσιμέντου, εντός της γεώτρησης κατηγορώντας την BP για άλλη μια φορά[4]. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε εναντίον της BP ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία 11 ατόμων και δυο πλημμελήματα. Η BP δέχτηκε να ενταχθεί στο εθνικό σύστημα παρακολούθησης για τέσσερα χρόνια, αλλά η Αμερική αποφάσισε να ολοκληρώσει τη μεταξύ τους συνεργασία και να της επιβάλει το πρόστιμο των 4,52 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Ιούλιο του 2015, η BP πλήρωσε το μεγαλύτερο πρόστιμο των 18, 7 δισεκατομμυρίων προς τις Αμερικάνικες αρχές[5].

Οι επιπτώσεις προς τον ανθρώπινο πληθυσμό

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Εθελοντές καθαρίζουν την ακτή από τα υπολείμματα στερεάς μορφής πετρελαίου.

Προς τα τέλη Μαΐου του 2010, εφτά ψαράδες νοσηλεύτηκαν με την πρώτη υποψία των γιατρών να πηγαίνει στους βλαπτικούς παράγοντες του πετρελαίου. Το νέο αυτό κινητοποίησε την BP να ζητήσει από το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας να προχωρήσει σε μια αξιολόγηση κινδύνων υγείας. Εν τέλει, έπειτα από εξετάσεις δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο, αλλά εμφανίστηκαν σημάδια κόπωσης λόγω της εντατικής εργασίας τους[6].

Τον Ιούνιο του 2010, η Νοσοκομειακή Διεύθυνση της Λουιζιάνα είχε δεχτεί 143 περιστατικά, εκ των οποίων τα 108 είχαν να κάνουν με εθελοντές καθαριστές και τα 35 με κατοίκους. Ως πιθανή κύρια αιτία αναφέρθηκε πως ήταν οι χημικές ιδιαιτερότητες που περιέχει το πετρέλαιο. Πάνω σε αυτό ασχολήθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας της Αμερικής, και χρειάστηκαν 5 χρόνια για την πλήρη ανάλυση των αιτιών[7]. Ο Μάικ Ρομπισό ο οποίος είναι φυσικός στη Λουιζιάνα είχε ισχυριστεί πως ήταν "η μεγαλύτερη δημόσια αρρώστια από χημικές ουσίες που έχει γίνει ποτέ σε αυτήν τη χώρα"[8]. Τον Ιούλιο, δέχτηκαν αιματολογικές εξετάσεις οι εθελοντές εργαζόμενοι στις παραθαλάσσιες πολιτείες, με τη Βίλμα Σούμπρα να λέει πως η εύρεση χημικών πτητικών ουσιών δείχνει την προσβολή του ανθρώπινου οργανισμού απο αυτές. Ένας χημικός τοξικολόγος, ο Ρίκι Όττ έχοντας την εμπειρία από το συμβάν του 1979, πρότεινε την εγκατάλειψη των γύρω κατοίκων και των εθελοντών επειδή πολλοί άνθρωποι σε εκείνο το συμβάν απέκτησαν μακροχρόνια προβλήματα υγείας[9].

Το 2012, προειδοποίησαν τους εθελοντές καθαριστές για πιθανά συμπτώματα ίδια με αυτά που αντιμετώπισαν κατά το παρελθόν άλλοι, από τέτοιου είδους καταστροφές. Ερεθισμός στον λαιμό, ναυτία, παρουσία αίματος στα ούρα, συνεχείς εμετούς, αναπνευστικές δυσκολίες και υπέρταση ήταν μερικά από τα κύρια συμπτώματα που παρατηρήθηκαν[10]. Το 2013 κάτοικοι που ζούσαν κοντά στον κόλπο, επισκέφτηκαν το τοπικό τους Κέντρο Υγείας, λόγω συμπτωμάτων όπως νευρικότητα και ψυχικές ασθένειες. Οι πιο πολλές επισκέψεις ήταν κυρίως από το γυναικείο φύλο καθώς και από ανήλικα παιδιά.[11]

Εθελοντής καθαρίζει την άμμο από το πετρέλαιο. Παρατηρήστε στο τοιχίο τι σημάδια άφησε το πετρέλαιο στις ακτές της Λουιζιάνα.

Το 2014, η BP ανακοίνωσε πως οι ενέργειες καθαρισμού ολοκληρώθηκαν αλλά η Αμερικανική Ακτοφυλακή, παρατήρησε πως δεν έχει επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μέσω ειδικών εργαλείων που απορροφούσαν το πετρέλαιο εντός της άμμου και με τη χρήση εμποδίων που θα δυσκόλευαν την εισχώρηση πετρελαίου στις ακτές προσπάθησαν να καθαρίσουν ότι είχε απομείνει, στο μέγιστο βαθμό τους.

Οι Αμερικάνοι δεν ήταν οι μόνοι που είχαν τη θέληση να βοηθήσουν αφού δέχτηκαν υποστήριξη και από άλλες χώρες, όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, το Πουέρτο Ρίκο, η Κούβα, η Ονδούρα και η Γουατεμάλα[12].

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Αμερικάνοι διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε από την BP.

Κάποιοι παρατηρητές θεώρησαν πως ο Μπάρακ Ομπάμα, ήταν αρκετά επιθετικός ενάντια στην BP, και αυτό ήταν προς δικό του όφελος, διότι προσπαθούσε να επισκιάσει τη δική του πολιτική που ασκεί στη χώρα τόσα χρόνια[13]. Μαζί με αυτούς συγκαταλλέχτηκε και ο Γερουσιαστής της πολιτείας του Κεντάκι, ο Ράντ Πώλ αποκαλώντας τον Πρόεδρο ως αντιεπιχειρηματία και αντιαμερικάνο[14].

Πολύς κόσμος διαμαρτυρήθηκε έντονα προς την BP, με διαδηλώσεις και με τη μείωση της αγοράς βενζίνης και πετρελαίου από τα πρατήρια της εταιρίας στη Φλόριδα έως και το Ιλινόις, που κυμαινόταν από 10% έως και 40%[15].

Υπήρχε μεγάλη ένταση στη Μεγάλη Βρετανία όπως αποδεικνύεται στην εικόνα.

Στη Μεγάλη Βρετανία οι εντάσεις ήταν μεγάλες, καθώς υπάρχει αντίθεση εδώ και χρόνια με την ολοκληρωμένη ονομασία της BP ως British Petroleum, αφού σχηματίστηκε μετά τη συγχώνευση με την Αμερικάνικη εταιρία καυσίμων Amoco, το 1998. Επίσης, άλλος ένας λόγος ήταν η πλήρης κριτική που εξέδωσε η Αμερικάνικη πλευρά κατηγορώντας εξ ολοκλήρου τον Βρετανικό πληθυσμό[13]. Αυτό κατέληξε στο να γίνουν εκκλήσεις στον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για να προστατέψει τα συμφέροντα της χώρας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP, Τόνι Χέιγουαρντ χαρακτήρισε το όλο συμβάν ως μικρής σημασίας για έναν τόσο μεγάλο υγροβιότοπο όπως ο κόλπος του Μεξικού[16]. Ο Γενικός Διευθυντής, Ντάγκ Σάτλς επίσης ανέφερε πως η ποσότητα που διέρρευσε και εν τη συνέχεια λήφθηκε από την ίδια την εταιρεία ήταν μικρή[17].

Ύστερα από συνεχείς πιέσεις που δεχόταν από τις ΗΠΑ και τον Μπάρακ Ομπάμα, στις 26 Ιουλίου του 2010, ο Χέιγουαρντ παραιτήθηκε, και τη θέση του πήρε ο Μπόμπ Ντάντλει, που εργαζόταν παλαιότερα στην Amoco[18] . Ακόμη και από τότε, η κατάσταση ήταν αμφιλεγόμενη, και ο ίδιος ξαναεπανήλθε στο παρασκήνιο το 2013, όταν ήταν να τιμηθεί ως Διακεκριμένος Ηγέτης από το Πανεπίστημιο του Μπέρμιγχαμ αλλά με την εισβολή των ακτιβιστών People&Planet η απονομή σταμάτησε. Τον επόμενο μήνα του ίδιου έτους επιβραβεύτηκε κανονικά αυτήν τη φορά από το Πανεπιστήμιο του Ρόμπερτ Γκόρντον και έχοντας δεχτεί κριτική περιβαλλοντικές ομάδες και από την ομάδα Οι Φίλοι της Σκωτίας[19].

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν βοήθεια και από άλλες χώρες, στέλνοντας το μήνυμα του προς τον Καναδά, το Μεξικό, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Κροατία, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και στον ΟΗΕ[20] Απαριθμήθηκαν 70 προσφορές από 23 χώρες, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι δεκτές μόνο 8. Η Αμερικανική Ακτοφυλακή επιπλέον ζήτησε από τις χώρες που κλήθηκαν να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για αυτήν τη δράση[21].

  1. «Deepwater Horizon oil spill of 2010». Britannica. 5 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017. 
  2. «Gulf or BP Oil Spill». Ocean Portal. http://ocean.si.edu/gulf-oil-spill. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017. 
  3. «Full text of President Barack Obama BP'S Oil spill speech». Reuters. 16 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017. 
  4. «Deepwater Horizon Joint Investigation Team Releases Final Report». The Bureau OF Ocean Energy Management, Regulation And Enforcement. 14 Σεπτεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017. CS1 maint: Unfit url (link)
  5. «BP reaches $18.7 billion settlement over deadly 2010 spill». Reuters. 2 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017. 
  6. «Health Hazard Evaluation» (PDF). CDC. Αύγουστος 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017. 
  7. «BP dispersants causing sickness». Al Jazeera. 29 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017. 
  8. «Exposing the human side of BP's oil spill». Al Jazeera. 17 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017. 
  9. «Health of Exxon Valdez cleanup workers was never studied». The Idaho Statesman. 29 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017. 
  10. «Investigation:Two years after the BP spill, a hidden health crisis festers». The Nation. 7 Μαΐου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017. 
  11. «BP Deepwater Horizon spill: Scientists say seafood safe, but health effects being measured». Nola. 22 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017. 
  12. «Hard,dirty work: Latinos clean up the Gulf of Mexico». Feet in 2 worlds. 13 Αυγούστου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017. 
  13. 13,0 13,1 «Barack Obama's attacks on BP hurting British pensioners». The Telegraph. 9 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2017. 
  14. «Rand Paul:Obama BP critism "Un-american"». NBC News. 21 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2017. 
  15. «WebCite query result». WebCite. 29 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2017. 
  16. «BP boss Tony Hayward admits job on the line over Gulf oil spill». The Guardian. 14 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2017. 
  17. «BP downplays goverment claim on oil plumes». NBC News. 10 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2017. 
  18. «Tony Hayward to quit BP». The Guardian. 26 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2017. 
  19. «Robert Gordon University defends degree for Deepwater Horizon boss Tony Hayward». STV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2017. 
  20. «Deepwater Horizon Oil Spill:International Offers of Assistance». U.S. Department of State. 29 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2017. 
  21. «Jones Act:Maritime politics strain Gulf oil spill cleanup». The Christian Science Monitor. 19 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2017.