Περιστέρι των λόφων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το περιστέρι των λόφων ( Columba rupestris ) είναι ένα είδος πουλιού της οικογένειας των Περιστερίδων .

Περιστέρι των λόφων
Περιστέρι των λόφων, κοντά στο Κασμίρ, Ινδία
Κατάσταση ανησυχίας


Ελάχιστης Ανησυχίας  (IUCN 3.1)[1]
Επιστημονική ταξινόμηση edit
Βασίλειο Ζώα
Συνομοταξία: Χορδωτά
Είδος: Πτηνά
Τάξη: Περιστερόμορφα
Οικογένεια: Περιστερίδες
Γένος: Περιστερά
Είδη:
C. rupestris
Διωνυμική ονοματολογία
Columba rupestris

Pallas, 1811

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το περιστέρι του λόφου είναι ένα εύσωμο περιστέρι, παρόμοιο σε μέγεθος και γενική εμφάνιση με το κοινό περιστέρι, αλλά κυρίως διαφοροποιείται από το σχέδιο της ουράς του που αποτελείται από μια φαρδιά, λευκή ταινία ουράς κατά μήκος της μαύρης ουράς. Άλλες διαφορές περιλαμβάνουν έναν πιο χλωμό μανδύα και τα πάνω φτερά και ένα λευκό έμπλαστρο στην πλάτη. Κατά την πτήση, το σχέδιο της ουράς είναι παρόμοιο με το χιονοπερίστερο, αλλά δεν έχει την αντίθεση μεταξύ του κεφαλιού και του λαιμού σε αυτό το είδος.

Ταξινομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναγνωρίζονται δύο υποείδη:

  • Το μπλε περιστέρι του λόφου ( C. r. rupestris ), που περιγράφεται από τον Πάλλα, βρίσκεται στην ανατολική περιοχή της εξάπλωσης του είδους.
  • Το περιστέρι του λόφου Turkestan ( C. r. turkestanica ), που περιγράφεται από τον Buturlin, βρίσκεται στη δυτική περιοχή της κατανομής του είδους.

Διανομή και κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στην Κίνα, το Πακιστάν, την Ινδία, το Νεπάλ, το Καζακστάν, τη Βόρεια Κορέα, τη Νότια Κορέα, τη Μογγολία, τη Ρωσία, το Τατζικιστάν, το Αφγανιστάν και το Τουρκμενιστάν. Αυτό το περιστέρι είναι συγκριτικά περιορισμένο στην περιοχή του Πακιστάν στις πιο απομακρυσμένες εσωτερικές κοιλάδες του Καράκοραμ, του Χίντου Κους και του Παμίρ . Στο Πακιστάν, εμφανίζεται στο βόρειο Chitral, ιδιαίτερα στο δυτικό τμήμα που συνορεύει με το Νουρεστάν στο Αφγανιστάν, πιο ανατολικά στις κοιλάδες Γκιλγκίτ στο Γιασίν και Χούνζα και Καράκοραμ στο Μπαλτιστάν από περίπου 2000 μέτρα το χειμώνα έως 5500 μέτρα το καλοκαίρι. Αν και ο συνολικός πληθυσμός μειώνεται, ο ρυθμός μείωσης δεν είναι ανησυχητικός και το πουλί είναι ευρέως διαδεδομένο και άφθονο. έχει χαρακτηριστεί ως το λιγότερο ανησυχητικό από την IUCN . [1]

Συμπεριφορά και οικολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό το είδος συχνάζει σε ανοιχτές τραχιές χώρες από 1.500 έως 6.100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σχετίζονται στενά με τα βραχόπεριστερα, αλλά πιο συχνά βρίσκονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα. [2] Ασυνήθιστο είδος όλο το χρόνο, τρέφονται σε κοπάδια στα αναβαθμισμένα, καλλιεργούμενα χωράφια. Συχνά αναμειγνύονται με κοπάδια βραχοπεριστεριών. Είναι πολύ ήμερα και συχνά βρίσκονται κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς, στρατόπεδα και προσκυνηματικές διαδρομές. [3]

Στο Τατζικιστάν, έχει καταγραφεί ότι άρχισε να φωλιάζει ήδη από τον Φεβρουάριο, με πολλά νεαρά να πετούν μόλις στα τέλη Σεπτεμβρίου στο βορειοανατολικό Θιβέτ. Τα αρσενικά έχουν μια επίδειξη τόξου παρόμοια με αυτή του ροκ περιστεριού και η επίδειξη και η ερωτοτροπία είναι παρόμοια. Φωλιάζουν σε πυκνές αποικίες σε γκρεμούς, φαράγγια και βραχώδεις εξάρσεις. Στο Θιβέτ, οι φωλιές τοποθετούνται συχνά σε σπίτια, τόσο κατοικημένα όσο και άδεια, ή σε τρύπες στον τοίχο. [4] Οι φωλιές αποτελούνται από μια πλατφόρμα κλαδιών ή μίσχων φυτών στην οποία τοποθετούνται γενικά δύο αυγά. Μπορεί να μεγαλώσουν δύο γόνους σε ένα χρόνο. [4]

Οι διατροφικές τους συνήθειες είναι παρόμοιες με τα πετρόστερα, είναι κυρίως σαρκοφάγα, συμπληρώνοντας τη διατροφή τους με πράσινο βλαστό και φύλλα και περιστασιακά μικρά μαλάκια όπως τα σαλιγκάρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνονται πολύ ευκαιριακά, τρέφονται με υπολείμματα τροφής, μερικώς χωνεμένη τροφή από κοπριά κιάνγκ, ακόμη και άπεπτη τροφή από στομάχι σφαγίων κιάνγκ τα οποία σκίζονται από άλλα αρπακτικά. [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 BirdLife International (2016). "Columba rupestris". IUCN Red List of Threatened Species. 2016: e.T22690074A93259855. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22690074A93259855.en. Retrieved 11 November 2021.
  2. Gibbs, David· Eustace Barnes (2001). Pigeons and Doves: A Guide to the Pigeons and Doves of the World. United Kingdom: Pica Press. σελ. 624. ISBN 1-873403-60-7. 
  3. Rasmussen PC· JC Anderton (2005). Birds of South Asia: The Ripley Guide. Volume 2. Smithsonian Institution & Lynx Edicions. σελ. 205. 
  4. 4,0 4,1 Baker, ECS (1928). Fauna of British India. Birds. 5 (2nd έκδοση). Taylor and Francis, London. σελίδες 222–223. 
  5. Francis M.; Clement (2005). «Birds of Ladakh». Indian Birds 1 (5): 109–114. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]