Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περιπέτεια (κόμικς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαρακτηριστικό εξώφυλλο της πρώτης περιόδου του περιοδικού

Το Περιπέτεια είναι εβδομαδιαίο περιοδικό που περιέχει επανεκδόσεις των κόμικς Όμπραξ, Λοχαγός Μαρκ, και Μπλεκ.[1] Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1983 από τις εκδόσεις Ανεμοδουρά.

Η πρώτη περίοδος έκδοσης του ολοκληρώθηκε το 1989. Εν συνεχεία, τα τεύχη που ακολούθησαν παρουσιάσθηκαν και σε μηνιαίους τόμους των 3 τευχών (ή κάποιες φορές των 4) που συνεχίζουν να εκδίδονται από τον Μάιο του 1992.

Εκδόθηκαν επίσης και "έξτρα τόμοι Μαρκ" (δέκα έως το καλοκαίρι του 2007), όπως και τόμοι "Προσφοράς" (τετράτευχοι), με εναλλαγή ιστοριών του Μαρκ και του Όμπραξ (δεκατρείς έως το καλοκαίρι του 2008).

Το 1994 κυκλοφόρησε ένα ιδιαίτερο τεύχος που χαρακτηρίσθηκε ως «προσφορά του περιοδικού Περιπέτεια», σε μεγαλύτερη διάσταση με τίτλο «η ιστορία του λοχαγού Μαρκ» το οποίο είναι ανατύπωση του υπ’αριθμόν 100 τεύχους της Ιταλικής έκδοσης, (“La storia del comandante Mark”).

Το εβδομαδιαίο αυτό περιοδικό συνέχισε έως και το 2010 (για 27ο έτος) την έκδοσή του στην Ελλάδα ως «Συλλεκτικό τεύχος Μαρκ» (με επιχρωματισμένες εικόνες), ανακυκλώνοντας εδώ και χρόνια (ήδη βρισκόμαστε στη δ’ ανατύπωση) αποκλειστικά τις ιστορίες του λοχαγού ΜΑΡΚ, οπότε και ολοκλήρωσε τον εκδοτικό του κύκλο.

Από τις Εκδόσεις Μικρός Ήρως, στις 30 Ιουλίου 2017, κυκλοφόρησε το Μαρκ #1, με μία ακόμα ανατύπωση της ιστορίας "Ο Πόλεμος Της Ανεξαρτησίας" και με συμπλήρωμα δύο ιστορίες Κοκομπίλ, ως ένθετο στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

  • "Ο Μπλεκ και οι άλλοι, οι χάρτινοι ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά" -Νίκος Δημ. Νικολαΐδης, Γιώργος Πολ. Παπαδάκης (έκδοση "Περιοδικός Τύπος", 2007)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]