Μπλεκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το 1ο τεύχος του Γαλλικού περιοδικού KIWI,που φιλοξένησε τις περιπέτειες του ΜΠΛΕΚ
Μπλεκ #299, Β΄ περίοδος

Το δημοφιλές περιοδικό κόμικς Μπλεκ -που μέχρι και πριν λίγα χρόνια κυκλοφόρησε σε μηνιαία «συλλεκτική» μορφή- εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στα περίπτερα της Ελλάδας τον Ιούνιο του 1969, προερχόμενο από την γειτονική Ιταλία, καρπός των διάσημων δημιουργών Sartoris, Sinchetto και GuzzonEsseGesse») οι οποίοι εμπνεύστηκαν το 1954 τη χαρακτηριστική φιγούρα του «ξανθού γίγαντα», ενός κυνηγού που διακρίθηκε στον αγώνα για την Αμερικανική ανεξαρτησία από τους Βρετανούς αποικιοκράτες κατά τα τέλη του 18ου αιώνα.

Ήταν ο Στέλιος Ανεμοδουράς που αποφάσισε να εισαγάγει στην Ελλάδα τον χαρακτήρα, δημιουργώντας το ομώνυμο έντυπο, το οποίο πρωταγωνίστησε στις επιλογές του νεαρόκοσμου (υπό εβδομαδιαία συχνότητα) για μια ολόκληρη 25ετία, έως τον Ιούνιο του 1994 που διακόπηκε η έκδοσή του. Η κυκλοφορία του έφτασε πολλές φορές και τα 130.000 αντίτυπα.

Στην πρώτη περίοδο του Μπλεκ (Ιούνιος 1969 - Δεκέμβριος 1975) το περιοδικό κυκλοφορούσε σε μικρή διάσταση.

Περιελάμβανε εκτός της κύριας ιστορίας τις περιπέτειες του Ρίνγκο, του Τομ και το ανάγνωσμα Παιδί-Φάντασμα, ενώ τις επόμενες δύο δεκαετίες η θεματολογία πολλαπλασιάσθηκε.

Σαν πρώτη ιστορία παρέμειναν σταθερά οι περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα (τον οποίο πλαισιώνουν οι φίλοι του Ρόντυ και Καθηγητής Μυστήριος), ενώ από τις σελίδες του παρέλασαν ένα μεγάλο πλήθος από ιστορίες κόμικς τόσο Ευρωπαίων όσο και Αμερικανών δημιουργών.

Η έκδοση συνεχίσθηκε από τον Περιοδικό Τύπο, έως την πτώχευση της εταιρείας με δημοσίευση νέων ιστοριών σε συλλεκτικούς τόμους.

Ο βασικός χαρακτήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπλεκ είναι ένας νεαρός, μυώδης άνδρας, γύρω στα 25 έτη ηλικίας, που μάχεται για την απελευθέρωση της χώρας του από τους άγγλους αποικιοκράτες («Red Coats»). Στις διάφορες περιπέτειές του, χρησιμοποιεί σαν όπλο τις ατσάλινες γροθιές του και σπανιότερα, το πιστόλι, το μαχαίρι ή την καραμπίνα του. Είναι ψηλός (περίπου 1,88 μ.), ξανθός και φορά ένα χαρακτηριστικό γούνινο καπέλο, γούνινο ζακέτο και παντελόνι με καστόρινες μπότες να συμπληρώνουν την εντυπωσιακή του εμφάνιση. Παρά το όμορφο παρουσιαστικό του δεν έχει σχέση με γυναίκες. Όπως αναφέρεται στη μελέτη των Γιώργου Παπαδάκη και Νίκου Νικολαΐδη «Ο Μπλεκ και οι ... άλλοι» (έκδοση «Περιοδικός Τύπος», 2007), οι δημιουργοί αποφεύγουν να παρουσιάσουν την προσωπική ζωή του χαρακτήρα, θέλοντας να περάσουν στους αναγνώστες το μήνυμα της προσήλωσης στο στόχο του, που είναι η απελευθέρωση της πατρίδας του.

Νέος ΜΠΛΕΚ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Εξώφυλλο του 1ου τεύχους του «Νέου ΜΠΛΕΚ»

Το περιοδικό επανεκδόθηκε από τον εγγονό του Στέλιου Ανεμοδουρά, Λεωκράτη Ανεμοδουρά (εκδόσεις Comics & Crosswords Publications L.P.) την άνοιξη του 2014. Αρχικά (6 εβδομαδιαία τεύχη) κυκλοφόρησε ως ένθετη έκδοση μέσα στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και στη συνέχεια σε αυτόνομη, μηνιαία βάση. Περιέχει επανεκτύπωση παλαιών και δημοσίευση νέων ιστοριών των χαρακτήρων Μπλεκ, Ζαγκόρ, Λοχαγού Μαρκ, Ρόυ Ρέης, "Un Ragazzo nel Far West" (σαν "ΤΟΜ"), αφιερώματα, διαγωνισμούς κ.λπ. Επίσης, δημοσιεύει ένα ελληνικό κόμικς με τίτλο «Ο Τετρακοσάρης», σε σενάριο Νίκου Δημ. Νικολαΐδη και σχέδιο του Κώστα Φραγκιαδάκη. Το περιοδικό ονομάζεται «Νέος ΜΠΛΕΚ», αποτελείται από 164 έγχρωμες σελίδες, διαθέτει καινούργια αρίθμηση και κυκλοφορεί στα μέσα κάθε μήνα. Τον Αύγουστο του 2015 κυκλοφόρησε το τεύχος υπ' αριθμόν 21. Η τιμή του είναι 3,90 ευρώ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]