Μπλεκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το 1ο τεύχος του Γαλλικού περιοδικού KIWI,που φιλοξένησε τις περιπέτειες του ΜΠΛΕΚ
Μπλεκ #299, Β΄ περίοδος

Το δημοφιλές περιοδικό κόμικς Μπλεκ -που μέχρι και πριν λίγα χρόνια κυκλοφόρησε σε μηνιαία «συλλεκτική» μορφή- εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στα περίπτερα της Ελλάδας τον Ιούνιο του 1969, προερχόμενο από την γειτονική Ιταλία, καρπός των διάσημων δημιουργών Sartoris, Sinchetto και GuzzonEsseGesse») οι οποίοι εμπνεύστηκαν το 1954 τη χαρακτηριστική φιγούρα του «ξανθού γίγαντα», ενός κυνηγού που διακρίθηκε στον αγώνα για την Αμερικανική ανεξαρτησία από τους Βρετανούς αποικιοκράτες κατά τα τέλη του 18ου αιώνα.

Ήταν ο Στέλιος Ανεμοδουράς που αποφάσισε να εισαγάγει στην Ελλάδα τον χαρακτήρα, δημιουργώντας το ομώνυμο έντυπο, το οποίο πρωταγωνίστησε στις επιλογές του νεαρόκοσμου (υπό εβδομαδιαία συχνότητα) για μια ολόκληρη 25ετία, έως τον Ιούνιο του 1994 που διακόπηκε η έκδοσή του. Η κυκλοφορία του έφτασε πολλές φορές και τα 130.000 αντίτυπα.

Στην πρώτη περίοδο του Μπλεκ (Ιούνιος 1969 - Δεκέμβριος 1975) το περιοδικό κυκλοφορούσε σε μικρή διάσταση.

Περιελάμβανε εκτός της κύριας ιστορίας τις περιπέτειες του Ρίνγκο, του Τομ και το ανάγνωσμα Παιδί-Φάντασμα, ενώ τις επόμενες δύο δεκαετίες η θεματολογία πολλαπλασιάσθηκε.

Σαν πρώτη ιστορία παρέμειναν σταθερά οι περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα (τον οποίο πλαισιώνουν οι φίλοι του Ρόντυ και Καθηγητής Μυστήριος), ενώ από τις σελίδες του παρέλασαν ένα μεγάλο πλήθος από ιστορίες κόμικς τόσο Ευρωπαίων όσο και Αμερικανών δημιουργών.

Η έκδοση συνεχίσθηκε από τον Περιοδικό Τύπο, έως την πτώχευση της εταιρείας με δημοσίευση νέων ιστοριών σε συλλεκτικούς τόμους. Τον Απρίλιο του 2014 ο εκδοτικός οίκος C&C Publications άρχισε την επανέκδοση του χαρακτήρα μέσω του περιοδικού Νέος Μπλεκ με 164-132 σελίδες σε μηνιαία βάση.

Ο βασικός χαρακτήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπλεκ είναι ένας νεαρός, μυώδης άνδρας, γύρω στα 25 έτη ηλικίας, που μάχεται για την απελευθέρωση της χώρας του από τους άγγλους αποικιοκράτες («Red Coats»). Στις διάφορες περιπέτειές του, χρησιμοποιεί σαν όπλο τις ατσάλινες γροθιές του και σπανιότερα, το πιστόλι, το μαχαίρι ή την καραμπίνα του. Είναι ψηλός (περίπου 1,88 μ.), ξανθός και φορά ένα χαρακτηριστικό γούνινο καπέλο, γούνινο ζακέτο και παντελόνι με καστόρινες μπότες να συμπληρώνουν την εντυπωσιακή του εμφάνιση. Παρά το όμορφο παρουσιαστικό του δεν έχει σχέση με γυναίκες. Όπως αναφέρεται στη μελέτη των Γιώργου Παπαδάκη και Νίκου Νικολαΐδη «Ο Μπλεκ και οι ... άλλοι» (έκδοση «Περιοδικός Τύπος», 2007), οι δημιουργοί αποφεύγουν να παρουσιάσουν την προσωπική ζωή του χαρακτήρα, θέλοντας να περάσουν στους αναγνώστες το μήνυμα της προσήλωσης στο στόχο του, που είναι η απελευθέρωση της πατρίδας του.

Διάφορες Εκδόσεις του χαρακτήρα στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΜΠΛΕΚ Α' ΠΕΡΙΟΔΟΥ - Το πρώτο τεύχος εκδόθηκε στις 25 Ιουνίου 1969 σε εβδομαδιαία βάση με 52 σελίδες με διαστάσεις 12,5 επί 17cm. Περιείχε στην πορεία του τους χαρακτήρες Μπλεκ, Ρίνγκο και Τομ. Το περιοδικό ολοκληρωθηκέ στα 341 τεύχη.
  • ΜΠΛΕΚ ΜΕΓΆΛΟΥ ΣΧΉΜΑΤΟΣ - Το πρώτο τεύχος εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 1976 και ολοκληρώθηκε στα 87 τεύχη. Ήταν η συνέχεια του ΜΠΛΕΚ Α' ΠΕΡΙΟΔΟΥ και με βάση αυτό ήταν τα τεύχη 342-428. Δημοσιεύτηκε σε εβδομαδιαία βάση, με 68 σελίδες, με ιστορίες των χαρακτήρων Μπλεκ, Τομ, Ρίνγκο, Μαρκ, Ροκ ο αόρατος, Έμμα.
  • ΝΕΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ - Κυκλοφόρησαν συνολικά 120 τεύχη από το Σεπτέμβριο 1977 μέχρι το 1980, με 68 σελίδες και με τις ιστορίες των χαρακτήρων Μπλεκ, Καράτε, Μικρός Ρέηντζερ, Φλας Γκόρντον, Κίνγκ Κόμπρα.
  • ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ - Το πρώτο τεύχος του περιοδικού εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1970 μέχρι το 1977 σε μηνιαία βάση με νέες ιστορίες του Μπλεκ, Ζαγκόρ, Μαρκ, Ρίνγκο, Τομ κα. Το περιοδικό είχε 75 τεύχη με 132 σελίδες από τα τεύχη 1-8 και 100 από το τεύχος 9-75.
  • ΜΠΛΕΚ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ - Το περιοδικό δημοσιεύθηκε σε 2 καλοκαίρια, του 1970 και του 1971, με 2 τεύχη των 164 σελίδω, με ιστορίες Μπλεκ, Όμπραξ, Ρίνγκο, Κάπταιν Μίκυ, Μικρος Ηρως (Εικονογραφημένος).
  • ΜΠΛΕΚ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - Έχει 756 τεύχη σε εβδομαδιαία βάση, με 68 σελίδες και εκδόθηκε από το 1979.
  • ΜΠΛΕΚ Δ' ΠΕΡΙΟΔΟΣ - Κυκλοφόρησε με 9 τεύχη από το 1994-1995 με 132 σελίδες σε μηνιαία βάση.
  • ΕΞΤΡΑ ΜΠΛΕΚ - Κυκλοφόρησε σε 12 τεύχη σε μηνιαία βάση από το 1995-1996 με 36 σελίδες ανά τεύχος. Κυκλοφόρησε ως ένθετο του "Συλλεκτικός Μπλεκ".
  • ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ - Επανέκδοση όλων των αρχικών ιστοριών του χαρακτήρα , από τον Ιούνιο του 1994 μέχρι το 2009. Από το τεύχος 80, εκδόθηκαν αδημοσίευτες ιστορίες μέχρι το τελευταίο τεύχος, το νούμερο 125. 'Ειχε 84 σελίδες και κυκλοφορούσε ανά μήνα.
  • ΝΕΟΣ ΜΠΛΕΚ - Την άνοιξη του 2014, ο εκδοτικός οίκος C&C Publications / Eκδόσεις Μικρός Ήρως, κυκλοφόρησε το περιοδικό εικονογραφημένο με σκοπό να φέρει μία νέα γενιά κόμικς με επανέκδοση ιστοριών των ηρώων Μπλεκ, Ζαγκόρ, Τομ, Ρόυ Ρέης. Στη συνέχεια μπήκαν και άλλοι ήρωες όπως Μαρκ (τεύχη 7-16), Τερματοφύλακας Γιατρός (τεύχη 19-30), Τετρακοσάρης τεύχη 9-28). Από το τεύχος 7-16 εκδόθηκαν 8 αδημοσίευτες ιστορίες του Μαρκ, από το 14-28 νέες ιστορίες Ρόυ Ρέης, από το 19-40 νέες ιστορίες Ζαγκόρ (διακόπηκε λόγω δικής του έκδοσης) και από το τεύχος 23 μπήκαν νέες ιστορίες Μπλεκ από τη γαλλική έκδοση KIWI. To περιοδικό είχε 164 σελίδες(τεύχη 1-30) και 132 σελίδες (τεύχη 31-μέχρι και σήμερα). Είναι στη τιμή των 3.90/3.50/3.80 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας του, σε μηνιαία βάση, δημοσίευσε νέους ιταλικούς ήρωες, όπως Μάρτιν Μύστερι και Νάθαν Νέβερ. Το περιοδικό επέφερε μεγάλη επιτυχία και οδήγησε σε άλλες εκδόσεις (ΜΙΣΤΕΡ ΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΖΑΓΚΟΡ, ΝΕΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]