Όμπραξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το τεύχος Νο 1 της Ιταλικής έκδοσης

Το Όμπραξ (πρωτότυπος τίτλος: Alan Mistero, στη Γαλλία: Ombrax) ήταν ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό κόμικς που δημιουργήθηκε από τους EsseGesse το 1966 και ολοκληρώθηκε το 1986, με 242 μηνιαία τεύχη να έχουν εκδοθεί.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ, κοντά στα Μεξικανικά σύνορα, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Εστιάζει σε ένα δυναμικό κοκκινομάλλη πιστολέρο, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχείς μυστικές αποστολές εναντίον κάθε είδους εγκληματιών. Χρησιμοποιεί εκπληκτικές μεταμφιέσεις, οι οποίες ξεγελούν εχθρούς και φίλους. Στο πλευρό του έχει δύο πιστούς συντρόφους, έναν αριστοκράτη χαρτοπαίκτη που ονομάζεται Conte (για την ελληνική έκδοση "Βαρώνος") και τον αιωνίως πεινασμένο και άξεστο Polpetta ("Φαγάνας").

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα από τα πρώτα τεύχη της ελληνικής έκδοσης (στην εικόνα φαίνονται ο Λοχαγός Μαρκ και οι φίλοι του)

Πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα στα μέσα του 1971 από τις εκδόσεις Ανεμοδουρά, και η έκδοσή του διακόπηκε 4,5 χρόνια αργότερα. Για το κτίσιμο της ύλης του εντύπου χρησιμοποιήθηκαν κυρίως οι ιστορίες της μηνιαίας αντίστοιχης ιταλικής έκδοσης (Il comandante Mark) του οίκου Bonelli, καθώς οι δύο κύριοι χαρακτήρες του Όμπραξ προέρχονταν από την Ιταλία.

Το 1983, ο Ανεμοδουράς επανέλαβε την έκδοση ενός νέου εβδομαδιαίου περιοδικού, με τον τίτλο Περιπέτεια. Η έκδοση της Περιπέτειας συνεχίστηκε (τόσο με επταήμερη συχνότητα, όσο και υπό μορφή μηνιαίων τόμων) έως και τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ού αιώνα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Ο Μπλεκ και οι...άλλοι, οι χάρτινοι ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά" (Νίκος Δημ. Νικολαΐδης-Γιώργος Πολ Παπαδάκης, έκδοση "Περιοδικός Τύπος", 2007)