Λοχαγός Μαρκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η ιστορία του Λοχαγού Μαρκ, ειδική έκδοση που αποτελεί αναδρομή στο παρελθόν του χαρακτήρα

Ο Λοχαγός Μαρκ (πρωτότυπο: Il Comandante Mark) των "Λύκων του Οντάριο" είναι χαρακτήρας κόμικς που δημιουργήθηκε το 1965, από το ιταλικό καλλιτεχνικό στούντιο των EsseGesse και είναι ενταγμένος στο πλαίσιο ηρώων οι οποίοι μάχονται για την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ από τους Άγγλους αποικιοκράτες, στα τέλη του 18ου αιώνα. Οι ίδιοι δημιουργοί είχαν εμπνευστεί, μια δεκαετία νωρίτερα (1954) το χαρακτήρα Μπλεκ (Il Grande Blek Macigno), αλλά όταν τα δικαιώματα εκείνου του ήρωα -μέσω του εκδοτικού οίκου Dardo- δόθηκαν αλλού, οι τρεις καλλιτέχνες (Pietro Sartoris, Dario Guzzon και Giovanni Sinchetto) επανήλθαν με έναν πανομοιότυπο χαρακτήρα. Στην πορεία της έκδοσης, την τριάδα των δημιουργών συμπλήρωσε η ζωγράφος Lina Buffolente.

Πρωταγωνιστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαρκ είναι μελαχρινός και μυώδης νέος άνδρας, με ύψος περί το 1,85 μ., αξιωματικός του στρατού των Αμερικανικών αποίκων που μάχονται για την ελευθερία. Το άντρο του βρίσκεται στη Λίμνη Οντάριο και είναι ένα φρούριο χτισμένο πάνω σε μικρή νησίδα, στο κέντρο της λίμνης. Ουσιαστικά ο Μαρκ είναι ορφανός, γαλλικής καταγωγής. Κατά την διάρκεια του πολέμου μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας, το αγγλικό ναυτικό βύθισε ένα γαλλικό επιβατικό πλοίο. Ο πατέρας του Μαρκ, που ήταν μωρό τότε, προσπάθησε να τον σώσει από το ναυάγιο και πνίγηκε. Ο Μαρκ σώθηκε από έναν άλλο επιβάτη του πλοίου, έναν δάσκαλο ξιφασκίας, που αποφάσισε να τον μεγαλώσει ως θετός πατέρας. Ο νέος πατέρας δεν ήξερε το πραγματικό όνομα του μικρού και τον ονόμασε Μαρκ, χωρίς να του δώσει οικογενειακό όνομα. Ο Μαρκ μεγάλωσε στα χέρια του θετού πατέρα του, ο οποίος του δίδαξε γραφή, ανάγνωση και τον εκπαίδευσε στη χρήση όπλων, με συνέπεια να εξελιχθεί σε δεινό ξιφομάχο. Ο θετός πατέρας συμμετείχε σε εξέγερση εναντίον των Άγγλων στις Αμερικανικές αποικίες τους και εκετελέστηκε. Μετά τον θάνατό του, ο Μαρκ εντάχθηκε στον Αμερικανικό στρατό και έγινε ένας από τους ηγέτες των επαναστατών. Μισεί τους Άγγλους που του στέρησαν τον πατέρα του.

Ο Θλιμμένος Μπούφος είναι ινδιάνος, απόγονος μάγου, γεμάτος προκαταλήψεις και δυσειδαιμονίες, αλλά και σπουδαίος μαχητής. Είναι μεγαλύτερος σε ηλικία από τον Μαρκ, και έχει πολεμήσει ξανά εναντίον των Άγγλων, τους οποίους μισεί επειδή σκότωσαν αρκετούς ινδιάνους της φυλής του. Ο Θλιμμένος Μπούφος είναι απαισιόδοξος και προβλέπει συνεχώς καταστροφές για τον εαυτό του και για όσους συναντάει. Κάποιες φορές πετυχαίνει τις προβλέψεις του, αρκετές όμως φορές πέφτει έξω. Βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με τον σκύλο του Μίστερ Μπλόφα, Φλοκ, που δεν τον συμπαθεί καθόλου και συνεχώς του επιτίθεται, δαγκώνοντάς του τα οπίσθια.

Ο Μίστερ Μπλόφας (ή Μίστερ Μπλουφ) είναι ένας θερμόαιμος μεσήλικας αστός, με απροσδιόριστο παρελθόν το οποίο διάφορες φήμες θέλουν αινιγματικό αλλά και περιπετειώδες, έτοιμος όμως να θυσιάσει τη ζωή του για τον αγώνα της Ανεξαρτησίας και για τους φίλους του. Έχει παλιές γνωριμίες με πειρατές της Καραϊβικής Θάλασσας και αρκετές ιστορίες δείχνουν ότι και ο ίδιος είχε εγκληματικό παρελθόν. Κρύβει αρκετά μυστικά απο το παρελθόν του και δεν εξηγεί πάντα τα κίνητρά του στους φίλους του. Ο Μίστερ Μπλόφας είναι αισιόδοξος και συνήθως κεφάτος. Λατρεύει το σκύλο του ,τον Φλοκ, ενα αδέσποτο που μάζεψε από τον δρόμο. Έχει γίνει ο καλύτερος φίλος του Θλιμμένου Μπούφου, παρότι έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις.

Το στρατόπεδο των "Λύκων" προστατεύεται από έναν μικρό στόλο που έχει επικεφαλής τον πρώην πειρατή Καπετάν-Γάντζο, ενώ η μνηστή του Λοχαγού Μαρκ ονομάζεται Μπέτυ και ζει στο φρούριο, μαγειρεύοντας νόστιμα πιάτα για τον αγαπημένο της (τον οποίο τελικά παντρεύεται στο τελευταίο επεισόδιο της πρωτότυπης ιταλικής έκδοσης) και τους υπόλοιπους μαχητές. Η Μπέτυ συμμετέχει και η ίδια κάποιες φορές σε μάχες και αποστολές, αν και σπάνια οπλοφορεί.

Διάδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περιπέτειες του Μαρκ εκδόθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία σε τρεις τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία (Il Commandante Mark) και στη Γαλλία (Captain S' Wing) ως αυτόνομη έκδοση και στην Ελλάδα, αρχικά από τις εκδόσεις Φλεβοτόμου (Κάπτεν Σουίνγκ) και στη συνέχεια από τις εκδόσεις Ανεμοδουρά στα έντυπα Όμπραξ (1971) και Περιπέτεια (1983).

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "La Storia del Comandante Mark" (Τεύχος υπ' αριθμόν 100 της ιταλικής έκδοσης)