Πενσυλβάνια εποχή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γενικός γεωγραφικός χάρτης των ΗΠΑ κατά τη μέση Πενσυλβάνια

Η Πενσυλβάνια (επίσης γνωστή ως Άνω Λιθανθρακοφόρος ή Ύστερη Λιθανθρακοφόρος) είναι σύμφωνα με τον γεωλογικό χρόνο της ICS[1] η νεότερη από τις εποχές της Λιθανθρακοφόρου. Διήρκeσε 323,2 - 298,9 Ma (million years ago}. Όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες γεωχρονολογικές μονάδες τα στρώματα που καθορίζουν την Πενσυλβάνια είναι γνωστά, αλλά οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και τέλους της περιόδου είναι αβέβαιες. Η Πενσυλβάνια εποχή πήρε το όνομά της από την ομώνυμη Πενσυλβάνια, όπου τα ανθρακοπαραγωγά στρώματα της περιόδου είναι ευρύτατα διαδεδομένα[2].

Ευρωπαϊκή και βορειοαμερικανική στρωματογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε Πενσυλβάνια και Μισσισσίπια διαμορφώθηκε από τη βορειοαμερικανική στρωματογραφία. Στη Βόρεια Αμερική, όπου οι αρχές της Λιθανθρακοφόρου βρίσκονται σε στρώματα κυρίως θαλάσσιου ασβεστόλιθου, η Πενσυλβάνια στο παρελθόν αντιμετωπιζόταν ως ολοκληρωμένη γεωλογική εποχή μεταξύ της Μισσισσίπιας και της Πέρμιας. Στην Ευρώπη, η Μισσισσίπια και η Πενσυλβάνια είναι λίγο-πολύ συνεχής ακολουθία ηπειρωτικών αλούβιων και ομαδοποιούνται ως λιθανθρακοφόρος περιόδος. Η τρέχουσα διεθνής γεωλογική κλίμακα της Επιτροπής Διεθνούς Στρωματογραφίας καθορίζει τη Μισσισσίπια και την Πενσυλβάνια ως υποπεριόδους της Λιθανθρακοφόρου

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μύκητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι σύγχρονες τάξεις μυκήτων βρέθηκαν σε πετρώματα της Πενσυλβάνιας[3]

Σπονδυλωτά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αμφίβια ήταν ποικίλα και κοινά. Ορισμένα έφταναν αρκετά μέτρα μήκος ως ενήλικα. Η κατάρρευση της οικολογίας των τροπικών δασών κατά τα μέσα της Πενσυλβάνιας προκάλεσε τον αφανοσμό αρκετών ειδών αμφιβίων που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν σε ξηρότερες συνθήκες. Τα ερπετά άκμασαν εξαιτίας ειδικών προσαρμογών στο περιβάλλον[4]. Μία από τις μεγαλύτερες εξελίξεις της Λιθανθρακοφόρου ήταν το αμνιωτικό αυγό, που επέτρεψε την περαιτέρω εκμετάλλευση της ξηράς από ορισμένα τετράποδα. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα πρώτα ερπετά σαυρόψιδα (Hylonomus), και η παλαιότερη γνωστή συναψίδα (Archaeothyris). Τα ερπετά υποβλήθηκαν σε σε σημαντικές εξελικτικές αλλαγές, προκειμένου να προσαρμοστούν στο ξηρότερο κλίμα που ακολούθησε την κατάρρευση του τροπικού δάσους[4][5].

Παραπομπές-σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «International Chronostratigraphic Chart». International Commission on Stratigraphy. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2013. 
  2. Gradstein, Felix M.· James G. Ogg· Alan G. Smith (2005). A Geologic Time Scale 2004. Cambridge University Press. σελ. 288. ISBN 978-0-521-78673-7. 
  3. Blackwell, Meredith, Vilgalys, Rytas, James, Timothy Y., and Taylor, John W. Fungi. Eumycota: mushrooms, sac fungi, yeast, molds, rusts, smuts, etc., February 2008, Tree of Life Web Project
  4. 4,0 4,1 Sahney, S., Benton, M.J. & Falcon-Lang, H.J. (2010). «Rainforest collapse triggered Pennsylvanian tetrapod diversification in Euramerica» (PDF). Geology 38 (12): 1079–1082. doi:10.1130/G31182.1. http://geology.geoscienceworld.org/cgi/content/abstract/38/12/1079. 
  5. Kazlev MA (1998). «Palaeos Paleozoic: Carboniferous: The Carboniferous Period». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2012. 

Εξωτερικοί συνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιοζωικός αιώνας
Κάμβρια Ορδοβίκια Σιλούρια Δεβόνια Λιθανθρακοφόρος Πέρμια