Σιλούρια περίοδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Σιλούριος είναι γεωλογική περίοδος η οποία εκτείνεται από το τέλος της Ορδοβίκιας περίπου 443,7 ± 1,5 εκατομμύρια έτη π.π., έως την έναρξη της Δεβόνιας περιόδου, περί τα 416,0 ± 2,8 εκατομμύρια έτη(ICS, 2004)[1]. Όπως συμβαίνει και με άλλες γεωλογικές περιόδους τα πετρώματα που καθορίζουν την έναρξη της περιόδου και το τέλος της είναι επαρκώς αναγνωρισμένα αλλά παραμένουν υποθετικοί οι ακριβείς χρονολογικοί υπολογισμοί. Η βάση της εξελικτικής διαδικασίας στη Σιλούρια περίοδο είναι ένα μείζον γεγονός εξαφάνισης, κατά το οποίο εξαφανίστηκε το 60% περίπου των υδρόβιων ειδών.

Βιολογικές και γεωλογικές μεταβολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη συγκεκριμένη περίοδο αναπτύσσονται τα πρώτα απλά φυτά κατά μήκος των ακτών ή σε εκβολές ποταμών. Εμφανίζονται τα πρώτα οδοντοφόρα ψάρια, τα οποία μετατοπίζονται από το θαλάσσιο περιβάλλον σε λίμνες και ποτάμια. Οι ήπειροι αρχίζουν να μετακινούνται και να πλησιάζουν μεταξύ τους. Τα ασπόνδυλα καταλείπουν τη στεριά, ύστερα από μακρά εξέλιξη θα χάσουν τις μεγάλες διαστάσεις τους και θα δημιουργήσουν μια νέα τεράστια κατηγορία ζώων, τα αρθρόποδα.

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gradstein, Felix M.· Ogg, J. G.· Smith, A. G. (2004). A Geologic Time Scale 2004. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0521786738. 


Παλαιοζωικός αιώνας
Κάμβρια Ορδοβίκια Σιλούρια Δεβόνια Λιθανθρακοφόρος Πέρμια