Σιλούρια περίοδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Σιλούριος είναι μία γεωλογική περίοδος η οποία εκτείνεται από το τέλος της Ορδοβίκιας περίπου 443,7 ± 1,5 εκατομμύρια έτη π.π., έως την έναρξη της Δεβόνιας περιόδου, περί τα 416,0 ± 2,8 εκατομμύρια έτη(ICS, 2004)[1]. Όπως συμβαίνει και με άλλες γεωλογικές περιόδους τα πετρώματα που καθορίζουν την έναρξη της περιόδου και το τέλος της είναι επαρκώς αναγνωρισμένα αλλά παραμένουν υποθετικοί οι ακριβείς χρονολογικοί υπολογισμοί. Η βάση της εξελικτικής διαδικασίας στη Σιλούρια περίοδο είναι ένα μείζον γεγονός εξαφάνισης, κατά το οποίο εξαφανίστηκε το 60% περίπου των υδρόβιων ειδών.

Βιολογικές και γεωλογικές μεταβολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη συγκεκριμένη περίοδο αναπτύσσονται τα πρώτα απλά φυτά κατά μήκος των ακτών ή σε εκβολές ποταμών. Εμφανίζονται τα πρώτα οδοντοφόρα ψάρια, τα οποία μετατοπίζονται από το θαλάσσιο περιβάλλον σε λίμνες και ποτάμια. Οι ήπειροι αρχίζουν να μετακινούνται και να πλησιάζουν μεταξύ τους.

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gradstein, Felix M.. Ogg, J. G.; Smith, A. G. (2004). A Geologic Time Scale 2004. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0521786738. 


Παλαιοζωικός αιώνας
Κάμβρια Ορδοβίκια Σιλούρια Δεβόνια Λιθανθρακοφόρος Πέρμια