Παχέλα Φαλγκούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γυναίκες στο Μπανγκλαντές φωτογραφίζονται στο φεστιβάλ Παχέλα Φαλγκούν.

Το Παχέλα Φαλγκούν (Βεγγαλικά: পহেলা ফাল্গুনPôhela Falgun ή পয়লা ফাল্গুন Pôela Falgun) είναι η πρώτη μέρα της Άνοιξης του βεγγαλικού μήνα Φαλγκούν, ο οποίος ανήκει στο Βεγγαλικό ημερολόγιο. Εορτάζεται στο Μπαγκλαντές[1] και ξεκίνησε το 1991 από τους μαθητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Ντάκα.[2] Η πρώτη Φαλγκούν συνήθως πέφτει στις 13 Φεβρουαρίου τουΓρηγοριανού Ημερολογίου.[3] Αυτή η μέρα περιέχει πολύχρωμες γιορτές, όπου οι γυναίκες φορούν κίτρινο σάρι για να γιορτάσουν αυτή την ημέρα. Αυτή η γιορτή είναι επίσης γνωστή ως Μπασάντα Ουτσάμπ (Βεγγαλικά: বসন্ত উৎসব, Φεστιβάλ της Άνοιξης).

Ονόματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα βεγγαλικά η λέξη Παχέλα σημαίνει "πρώτος" και το Φαλγκούν ή Φαγκούν είναι ο ενδέκατος μήνας του Βεγγαλικού ημερολογίου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Pohela Falgun celebrated». The Daily Star. 14 February 2011. http://archive.thedailystar.net/newDesign/news-details.php?nid=174151/. 
  2. «Falgun Fest at DU: How it all began» (στα αγγλικά). The Daily Star. 2017-02-13. http://www.thedailystar.net/frontpage/falgun-celebration-how-it-all-began-1360324. Ανακτήθηκε στις 2017-04-19. 
  3. «Nepali Date Converter». banned-books.info. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2013.