Παρωδία θρησκείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Παρωδία θρησκείας ονομάζεται είτε μία παρωδία κάποιας θρησκείας, αίρεσης ή δόγματος, είτε κάποια περίεργη μη σοβαρή θρησκεία που πολλοί άνθρωποι θεωρούν υπερβολικά εσωτεριστική για να χαρακτηριστεί "πραγματική" θρησκεία. Μία παρωδία θρησκείας μπορεί να χλευάζει ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό θρησκειών και άλλων μεταφυσικών συστημάτων πίστης. Εναλλακτικά, μπορεί να παρωδεί όχι κάποια συγκεκριμένη θρησκεία, αλλά την έννοια της θρησκευτικής πίστης γενικότερα. Ορισμένες παρωδίες θρησκειών δίνουν έμφαση στη γελοιοποίηση των άλλων θρησκειών και αποτελούν καλή δικαιολογία για τη κοινωνική δραστηριοποίηση και συνάντηση ομοϊδεατών ατόμων. Άλλες παρωδίες θρησκειών στοχεύουν αποκλειστικά σε μία θρησκεία, αίρεση, δόγμα ή νέο θρησκευτικό κίνημα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μόνο πρώην-μέλη της θρησκείας που παρωδείται κατανοούν και ενδιαφέρονται σε συμμετάσχουν σε παρωδίες θρησκειών. Αρκετές παρωδίες θρησκειών στοχεύουν στην ανάδειξη των διαφόρων παραδόξων και ατελειών που παρουσιάζουν ορισμένα θρησκευτικά επιχειρήματα -το σκεπτικό είναι πως αν κάποιο θρησκευτικό επιχείρημα μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο για την ανάπτυξη μίας παρωδίας θρησκείας, τότε το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι αδιαμφισβήτητα ελαττωματικό (σχετικό παράδειγμα αποτελεί η Εκκλησία του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος, που σατιρίζει το επιχείρημα των Δημιουργιστών περί ευφυούς σχεδιασμού[1]). Πολλές φορές μέσω της σάτιρας των διαφόρων θρησκειών - παρωδιών αναδεικνύονται καλύτερα, και γίνονται ευκολότερα κατανοητά τα επιχειρήματα των σκεπτικιστών, όπως για παράδειγμα η μεταφορά της Τσαγιέρας του Ράσελ.

Μεταξύ των πιο γνωστών παρωδιών θρησκειών είναι η Ιπτάμενη Μακαρονοτερατοθρησκεία (Πασταφαρισμός), η θρησκεία του Αόρατου Ροζ Μονόκερου κ.ά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Parody religion της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).