Αόρατος Ροζ Μονόκερως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αόρατη Ροζ Μονόκερως)
Μία απεικόνιση του Αόρατου Ροζ Μονόκερου
Η παραπάνω εικόνα, κατά τα φαινόμενα, εμφανίζεται ως κενή, όμως με την κατάλληλη επεξεργασία με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων εμφανίζεται ο Αόρατος Ροζ Μονόκερως.

Ο Αόρατος Ροζ Μονόκερως είναι ο θεός μιας παρωδίας θρησκείας που στόχο έχει τη σάτιρα των θρησκευτικών πιστεύω.

Το παράδοξο που παρουσιάζει η μορφή του (ροζ και αόρατος ταυτόχρονα[1]), καθώς και η αδυναμία των πιστών άλλων θρησκειών να αποδείξουν πως δεν υπάρχει ο Αόρατος Ροζ Μονόκερως, σατιρίζουν τις, κατά τους αθεϊστές, παράλογες ιδιότητες που δίνουν οι θεϊστές στη θεότητα την οποία πιστεύουν[2]. Συγκαταλέγεται στα δόγματα σαρκαστικής θρησκευτικής κρυπτοζωολογίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη αναφορά στον Αόρατο Ροζ Μονόκερο που έχει καταγραφεί, έγινε στις 7 Ιουλίου του 1990 στο γκρουπ alt.atheism του Usenet[3].

Η ιδέα αναπτύχθηκε περισσότερο από το 1994 μέχρι το 1995 από μία ομάδα φοιτητών, οι οποίοι έφτιαξαν ένα μανιφέστο που διακήρυττε και ανέλυε λεπτομερώς μία θρησκεία, που αφορούσε πολλούς ιπτάμενους ροζ μονόκερους[4].

Ένα απόσπασμα από το μανιφέστο, το οποίο υπήρξε πόλος έμπνευσης για την ανάπτυξη της παρωδίας:

"Οι Ιπτάμενοι Ροζ Μονόκεροι είναι όντα μεγάλης πνευματικής δύναμης. Το γνωρίζουμε αυτό, διότι έχουν τη δυνατότητα να είναι αόρατοι και ροζ την ίδια στιγμή. Όπως και στις υπόλοιπες θρησκείες, η Πίστη στους Αόρατους Ροζ Μονόκερους βασίζεται στη λογική και την πίστη. Όλοι πιστεύουμε πως είναι ροζ και όλοι γνωρίζουμε πως λογικά είναι αόρατοι, επειδή δεν μπορούμε να τους δούμε[5][6]."

Πλέον, ο Αόρατος Ροζ Μονόκερως αποτελεί φαινόμενο του Ίντερνετ, έχοντας συγκεντρώσει χιλιάδες οπαδούς που ανακήρυξαν τους εαυτούς τους "πιστούς".

Συμβολισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνηθίζεται όταν γίνεται αναφορά στον Αόρατο Ροζ Μονόκερω, να τονίζεται το γεγονός πως επειδή είναι αόρατος, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει πως δεν υπάρχει (ή πως δεν είναι ροζ). Αυτή η πρόταση αποτελεί παρωδία των ιδιοτήτων του Θεού: ότι ο Θεός, δηλαδή, ως δημιουργός του Σύμπαντος, δεν υπόκειται στους νόμους που έχει δημιουργήσει, και συνεπώς η ανικανότητα εντοπισμού του στον κόσμο μας δεν αποδεικνύει την ύπαρξη του ή την ανυπαρξία του, καθώς ο Θεός δεν έχει υλική υπόσταση.

Κατά τους αθεϊστές, ο Αόρατος Ροζ Μονόκερως δεν είναι παρά ένα παράδειγμα, που επιχειρεί να καταδείξει τον παραλογισμό που κρύβεται πίσω από τις υπερφυσικές ιδιότητες και την έλλειψη αποδείξεων, που κρύβονται πίσω από την ύπαρξη μία θεότητας. Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της, η λεγόμενη "αορατότητα" της, και το χρώμα της (ροζ), είναι παράλογα και αντιφατικά στοιχεία, και εκεί έγκειται η σάτιρα. Το παράδοξο της ύπαρξης θεοτήτων που είναι αόρατες, αλλά και ορατές συγχρόνως συναντάται σε μερικές Ανατολικές Ασιατικές θρησκείες.

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Angeles, Peter A. (1992). Harper Collins Dictionary of Philosophy. Harper Perennial, New York. ISBN 0-06-461026-8. 
  2. Maartens, Willie (1 Ιουνίου 2006). Mapping Reality: A Critical Perspective on Science and Religion. iUniverse. ISBN 0-595-40044-2. 
  3. Gibson, Scott (17 Ιουλίου 1990). «'Proof' of God's Existence». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (Usenet post) στις 14 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2007. how about refuting the existence of invisible pink unicorns? 
  4. Alex Tufty Ashman (8 Φεβρουαρίου 2007). «The Invisible Pink Unicorn». h2g2. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2008. 
  5. Judson Poling· Garry Poole· MS Debra Poling (2003). Do Science and the Bible Conflict?. Zondervan. σελ. 20. ISBN 9780310245070. 
  6. Jack Huberman (2006). The Quotable Atheist. Nation Books. σελ. 103. ISBN 1560259698. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Invisible Pink Unicorn της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).