Παραλία Περιστερές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°10′58″N 24°17′59″E / 35.18283°N 24.29982°E / 35.18283; 24.29982

Παραλία Περιστερές
Παραλία Περιστερές
Διοίκηση
ΔήμοςΑγίου Βασιλείου
Γεωγραφία
ΝομόςΡεθύμνου
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας74053

Η παραλία Περιστερές ανήκει στην τοπική κοινότητα του Ροδακίνου του Αγίου Βασιλείου. Ο Περιστερές βρίσκεται 47 χλμ νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου, ανάμεσα στο Φραγκοκάστελο και στο Ροδάκινο. Σχηματίζεται στα δυτικά του λόφου Κάστελου, όπως ονομάζεται και το ανατολικό τμήμα της, και εκτείνεται στα δυτικά ως την Αγία Μαρίνα. Οφείλει την ονομασία του στις σπηλιές που σχηματίζονται ανατολικά της παραλίας, στον Κάστελο, όπου φωλιάζουν άγρια περιστέρια.

Ιστορικό Σημείωμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Περιστερές αποτελεί τον τελευταίο σταθμό στην επιχείρηση απαγωγής του υποστράτηγου Κράιπε. Συγκεκριμένα, στις 14 Μαίου του 1944 οι Βρετανικές Επιχειρήσεις Ειδικών Αποστολών (SOE) με αρχηγό τον Πάτρικ Λη Φέρμορ και τη βοήθεια αντρών της Κρητικής αντίστασης οδήγησαν τον Κράιπε, δύο Γερμανούς αιχμαλώτους πολέμου και έναν άρρωστο Σοβιετικό λιποτάκτη στην παραλία του Περιστερέ, όπου επιβιβάστηκαν σε ένα Βρετανικό μηχανοκίνητο σκάφος στις 10:00μ.μ., ολοκληρώνοντας έτσι την αποστολή τους με την άφιξή τους στην Μάρσα Ματρούχ στην Αίγυπτο.
Στον Περιστερέ προσάραζαν συμμαχικά υποβρύχια και αντιτορπιλικά κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, μεταφέροντας εφόδια και πυρομαχικά για των αγώνα κατά των Γερμανών.

Συμβολή στην τοπική κοινότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραλία του Περιστερέ αποτελούσε τόσο παλαιότερα όσο και σήμερα έναν σύμμαχο για τους ντόπιους. Παλαιότερα οι ντόπιοι εκμεταλλεύονταν τις γούρνες που σχηματίζονται χαμηλά στον βράχο Καστέλο, οι οποίες τους θερινούς μήνες με την αύξηση της θερμοκρασίας μετατρέπονται σε αλικές, για την εξόρυξη αλατιού. Στις μέρες μας, η παραλία του Περιστερέ συνιστά έναν δημοφιλή καλοκαιρινό πόλο έλξης συμβάλλοντας έτσι στην τοπική οικονομία.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ABDUCTING A GENERAL: The Kreipe Operation and SOE in Crete, Patrick Leigh Fermor

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]