Κατοικίδιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Chihuahua dog.jpg
Ένας ημίαιμος μολοσσός και μία γάτα

Ένα κατοικίδιο ζώο είναι επιλεγμένο ζώο από κάποιον άνθρωπο για προστασία ή την ψυχαγωγία του.

Δύο από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα είναι τα σκυλιά και οι γάτες. Άλλα ζώα που συνήθως επιλέγονται είναι τα κουνέλια, κουνάβια, χάμστερ, τσιντσιλά, ινδικά χοιρίδια, χελώνες, σαύρες και φίδια, χρυσόψαρα και σπανιότερα τα άλογα.

Τα κατοικίδια παρέχουν στους ιδιοκτήτες τους τόσο φυσικά όσο και συναισθηματικά οφέλη. Το περπάτημα ενός σκύλου μπορεί να προσφέρει τόσο στον άνθρωπο όσο και στον σκύλο γυμναστική, καθαρό αέρα και κοινωνική αλληλεπίδραση. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να προσφέρουν συντροφιά σε άτομα που ζουν μόνοι ή σε ηλικιωμένους που δεν έχουν επαρκή κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Υπάρχει ιατρικά εγκεκριμένη κατηγορία θεραπευτικών ζώων, κυρίως σκύλων, γάτων και αλόγων, που έρχονται να επισκεφθούν περιορισμένους ανθρώπους, όπως παιδιά σε νοσοκομεία ή ηλικιωμένους σε γηροκομεία. Η θεραπεία με κατοικίδια ζώα χρησιμοποιεί εκπαιδευμένα ζώα και χειριστές για να επιτύχουν συγκεκριμένους φυσικούς, κοινωνικούς, γνωστικούς ή συναισθηματικούς στόχους με τους ασθενείς.

Ορισμένοι μελετητές και φιλοζωικές οργανώσεις εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την κατοχή των κατοικιδίων ζώων λόγω της έλλειψης αυτονομίας και αντικειμενοποίησης.


Δημοτικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν περίπου 86,4 εκατομμύρια κατοικίδιες γάτες και περίπου 78,2 εκατομμύρια κατοικίδιοι σκύλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες την περίοδο 2007-2008. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι τα νοικοκυριά που είναι ιδιοκτήτες σκύλων ξεπερνούν τους αριθμούς των νοικοκυριών που έχουν γάτες, αλλά ο συνολικός αριθμός κατοικίδιων γατών ήταν υψηλότερος από εκείνος των σκύλων. Το ίδιο ισχύει και για το 2011.