Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης
Università degli Studi di Messina
Παλαιότερες ονομασίεςΑτενέουμ (Athenaeum)
Ρητό στα ελληνικάΠαράδοση και αλλαγή, στο κέντρο της Μεσογείου
Τύποςδημόσιο
Ίδρυση1548
ΣυνεργασίαUNIMED
ΠρύτανηςSalvatore Cuzzocrea
Φοιτητές23.779 (το 2018-2019)
ΤοποθεσίαΜεσσήνη Ιταλίας
Ιστότοποςwww.unime.it

Το Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης (ιταλ. Università degli Studi di Messina, λατ. Studiorum Universitas Messanae), αναφερόμενο με το αρκτικόλεξο UniME, είναι δημόσιο πανεπιστήμιο στη Μεσσήνη της Σικελίας, στην Ιταλία. Ιδρύθηκε το 1548 από τον Πάπα Παύλο Γ΄, όντας το πρώτο στην ιστορία κολέγιο των Ιησουιτών[1] και ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ιταλίας.

Το Πανεπιστήμιο είναι οργανωμένο σε 12 σχολές και προσφέρει μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς τίτλους σπουδών σε περισσότερα από 80 επιστημονικά πεδία. Σε επτά προγράμματα τα μαθήματα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα. Το Πανεπιστήμιο έχει σήμερα πάνω από 23 χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, που κατανέμονται σε τρεις πανεπιστημιοπόλεις και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Γκαετάνο Μαρτίνο», ευρισκόμενα όλα σε διαφορετικές περιοχές στην πόλη.

Από αιώνων το Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης είναι κέντρο μορφώσεως που προσέλκυε σεβάσμιους λόγιους και επιστήμονες, όπως ήταν οι Τζοβάννι Πάσκολι και Μαρτσέλο Μαλπίγκι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Studiorum Universitas ιδρύθηκε επισήμως από τον Πάπα Παύλο Γ΄ στις 16 Νοεμβρίου 1548, αν και η πόλη είχε μια παλαιότερη παράδοση στον πολιτισμό και τη διδασκαλία, που συνδέεται με μια ανεξάρτητη Νομική Σχολή στα τέλη του 13ου αιώνα και μια ευρύτερα γνωστή σχολή αρχαίων γλωσσών τον 15ο αιώνα.

Ωστόσο η λειτουργία του νέου ιδρύματος παρέλυσε από διαμάχες με τους Ιησουίτες, με αντικείμενο την αποτροπή της μονοπωλήσεως από τους Ιησουίτες όλων των ανώτατων σχολών της Σικελίας.

Το Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης άρχισε ουσιαστικά να λειτουργεί μόλις το 1596. Η πρώτη περίοδος λειτουργίας του ιδρύματος, που έγινε γνωστό και ως «Ατενέουμ» (Athenaeum), ήταν δραστήρια αλλά σχετικώς βραχεία, καθώς έληξε το 1678, όταν το Ατενέουμ έκλεισε ως αποτέλεσμα της εξεγέρσεως κατά των Ισπανών. Σε αυτή την περίοδο το Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης άσκησε ισχυρή πολιτιστική, επιστημονική και πολιτική επιρροή, έχοντας κατά καιρούς κορυφαίους καθηγητές, όπως τους Τζοβάνι Μπορέλι, Πιέτρο Καστέλλι, Μαρτσέλο Μαλπίγκι και Φραγκίσκο Μαυρόλυκο.

Το ίδρυμα επαναχρηματοδοτήθηκε το 1838 από τον βασιλιά Φερδινάνδο Β΄ των Δύο Σικελιών, έκλεισε και πάλι το 1847 εξαιτίας μιας εξεγέρσεως κατά των Βουρβώνων, και ξανάνοιξε δύο χρόνια αργότερα.

Μετά από αυτή την ταραγμένη εποχή, το Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης συμπεριέλαβε και πάλι αρκετούς εξέχοντες διδάσκοντες, όπως τους Τζοβάννι Πάσκολι και Γκαετάνο Σαλβέμινι, ενώ διαλέξεις έδωσε σε αυτό και ο Σικελός μετέπειτα πρωθυπουργός της Ιταλίας Βιττόριο Εμανουέλε Ορλάντο.

Το 1908, στον μεγάλο σεισμό της Μεσσήνης, 14 καθηγητές πέθαναν κάτω από τα ερείπια, ενώ οι περισσότερες βιβλιοθήκες και εργαστήρια καταστράφηκαν. Το πανεπιστήμιο ξανάνοιξε σταδιακά, με πρώτη τη Νομική Σχολή του τον Οκτώβριο του 1909. Το 1914 και το 1915 επαναλειτούργησαν μέσα σε τεράστιες δυσκολίες οι Σχολές Φυσικών Επιστημών, Ιατρικής και Φαρμακολογίας.

Χρόνο τον χρόνο, το «Ατενέουμ» ενίσχυε την κτηριακή υποδομή του και ξαναβρήκε τον ρόλο του στην πνευματική ζωή της Ιταλίας, ξεπερνώντας και την επίσης δύσκολη εποχή της ανασυγκροτήσεως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάρη στους πρυτάνεις Γκαετάνο Μαρτίνο και Σαλβατόρε Πουλιάττι.

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Μεσσήνης

Σχολές και τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης αποτελείται από 12 σχολές:

  • Σχολή Αρχαίων και Νεότερων Πολιτισμών
  • Σχολή Οικονομικών
  • Νομική Σχολή
  • Σχολή Μηχανικών (Πολυτεχνική)
  • Ιατρική Σχολή («Κλινικής και πειραματικής ιατρικής»)
  • Σχολή Ανθρώπινης Παθολογίας «Γκαετάνο Μπαρρέζι»
  • Βιοϊατρική και Οδοντιατρική Σχολή
  • Σχολή Χημικών, Βιολογικών, Φαρμακευτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών
  • Παιδαγωγική Σχολή / Σχολή Σπουδών Πολιτισμού
  • Σχολή Μαθηματικών, Υπολογιστικών και Φυσικών Επιστημών
  • Σχολή Πολιτικών και Δικανικών Επιστημών
  • Κτηνιατρική Σχολή

Πανεπιστημιοπόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει 4 κύρια συγκροτήματα στην πόλη της Μεσσήνης:

  1. Τα κτήρια της κεντρικής διοικήσεως και οι Σχολές Οικονομικών, Πολιτικών και Δικανικών Επιστημών, Νομική και Παιδαγωγική βρίσκονται στο κέντρο της Μεσσήνης, στην αρχική θέση, το Polo Centrale.
  2. Η Ιατρική Σχολή εδράζεται στο βασικό νοσοκομείο της πόλεως, την Πολυκλινική «Γκαετάνο Μαρτίνο», στα νότια.
  3. Η Σχολή Μαθηματικών, Υπολογιστικών και Φυσικών Επιστημών, καθώς και η Σχολή Μηχανικών βρίσκονται στο Polo Papardo, που έχει θέα στο Στενό της Μεσσήνης.
  4. Οι Σχολές της Κτηνιατρικής, των Χημικών, Βιολογικών, Φαρμακευτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών, καθώς και η Σχολή Αρχαίων και Νεότερων Πολιτισμών βρίσκονται στο Polo Annunziata, συγκρότημα που φιλοξενεί επίσης τις αθλητικές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.

Ενδιαφέροντα σημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βοτανικός Κήπος «Πιέτρο Καστέλλι» του Πανεπιστημίου της Μεσσήνης

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]