Φραγκίσκος Μαυρόλυκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φραγκίσκος Μαυρόλυκος
MAUROLICO FRANCESCO2.JPG
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Francesco Maurolico (Ιταλικά)
Γέννηση 16  Σεπτεμβρίου 1494[1]
Μεσσήνη
Θάνατος 22  Ιουλίου 1575[1]
Μεσσήνη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Λατινική γλώσσα[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μαθηματικός
αστρονόμος
ιστορικός των μαθηματικών
διδάσκων πανεπιστημίου
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Αββάς
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Φραγκίσκος Μαυρόλυκος.

Ο Φραγκίσκος Μαυρόλυκος ή Φραντσέσκο Μαουρόλικο (Francesco Maurolico, 16 Σεπτεμβρίου 1494 – 21 ή 22 Ιουλίου 1575) ήταν Ιταλός αστρονόμος, συγγραφέας και μαθηματικός ελληνικής καταγωγής, που συνεισέφερε επίσης στην Οπτική, τη Μηχανική και τη Μουσική.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαυρόλυκος γεννήθηκε στη Μεσσήνη της Ιταλίας από γονείς ελληνικής καταγωγής που εγκαταστάθηκαν εκεί μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453), γεγονός που επιβεβαιώθηκε από πρόσφατες μελέτες (βλ. Μαυρόλυκοι). Ο Φραγκίσκος μορφώθηκε καλά. Ο πατέρας του Αντώνιος ήταν γιατρός και είχε μορφωθεί από τον περίφημο ελληνιστή και διδάσκαλο Κωνσταντίνο Λάσκαρη. Αργότερα έγινε διευθυντής του νομισματοκοπείου της Μεσσήνης. Η οικογένεια διέμενε σε μια βίλα έξω από την πόλη.

Το 1521 ο Φραγκίσκος Μαυρόλυκος χειροτονήθηκε. Το 1550 έγινε Βενεδικτίνος μοναχός στη Μονή της Αγίας Μαρίας del Parto à Castelbuono. Δύο χρόνια αργότερα χρίσθηκε ηγούμενος.

Ο Φραγκίσκος Μαυρόλυκος έγινε, όπως και ο πατέρας του, διευθυντής του νομισματοκοπείου της Μεσσήνης. Για κάποιο διάστημα ήταν υπεύθυνος για τη συντήρηση των οχυρώσεων της πόλεως για λογαριασμό του Αυτοκράτορα Καρόλου Ε΄, ενώ δίδαξε και τους δύο γιους του Χουάν ντε Βέγκα, αντιβασιλέως του Καρόλου στη Σικελία.Αλληλογραφούσε με πνευματικές μορφές της εποχής όπως ο Κλάβιος και ο Φεντερίκο Κομαντίνο. Μεταξύ 1548 και 1550 ο Μαυρόλυκος διέμενε στο κάστρο της Πολίνα στη Σικελία ως φιλοξενούμενος του μαρκησίου Τζιοβάνι Βεντιμίλια και χρησιμοποιούσε τον πύργο του κάστρου για τη διεξαγωγή αστρονομικών παρατηρήσεων.

Οι αστρονομικές παρατηρήσεις του Μαυρόλυκου περιλαμβάνουν τον υπερκαινοφανή που εμφανίσθηκε στην Κασσιόπη το 1572. Ο Τύχων δημοσίευσε λεπτομέρειες των δικών του παρατηρήσεων το 1574 και γι' αυτό ο αστέρας είναι σήμερα γνωστός ως «Υπερκαινοφανής του Τύχωνα».

Το 1569 ο Φραγκίσκος Μαυρόλυκος διορίσθηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης. Πέθανε στην ίδια πόλη σε ηλικία 81 ετών.

Το συγγραφικό του έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Quadrati fabrica et eius usus, 1546
  • Το Photismi de lumine et umbra αφορά τη διάθλαση του φωτός και επιχειρεί να ερμηνεύσει το φυσικό φαινόμενο ουράνιο τόξο. Το έργο αυτό τελείωσε το 1521, αλλά εκδόθηκε μεταθανατίως, το 1611.
  • Στο Sicanicarum rerum compendium ο Μαυρόλυκος παρουσιάζει την ιστορία της Σικελίας, ενσωματώνοντας και κάποια αυτοβιογραφικά στοιχεία. Συνέγραψε αυτό το έργο μετά από παραγγελία και το 1553 η Γερουσία της Μεσσήνης του χορήγησε επίδομα 100 χρυσών νομισμάτων το χρόνο επί διετία, ώστε να τελειώσει αυτό και τα μαθηματικά του έργα.
  • Η Cosmographia του περιγράφει μια μέθοδο για τη μέτρηση των διαστάσεων της Γης, που αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τον Ζαν Πικάρ στη μέτρηση του γήινου μεσημβρινού (1670).
  • Ο Μαυρόλυκος εξέδωσε τα «Μηχανικά» του Αριστοτέλη και ένα έργο περί Μουσικής. Συνόψισε το Theatrum orbis terrarum του Ορτελίου και συνέγραψε επίσης τα έργα Grammatica rudimenta (1528) και De lineis horariis. Συνέταξε εξάλλου ένα χάρτη της Σικελίας, που εκδόθηκε το 1575.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Francesco Maurolico της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. 1,0 1,1 1,2 MacTutor History of Mathematics archive. Ανακτήθηκε στις 22  Αυγούστου 2017.
  2. (γαλλική γλώσσα) data.bnf.fr. data.bnf.fr/ark:/12148/cb12375363b. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.