Φραγκίσκος Μαυρόλυκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φραγκίσκος Μαυρόλυκος
MAUROLICO FRANCESCO2.JPG
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Francesco Maurolico (Ιταλικά)
Γέννηση16  Σεπτεμβρίου 1494
Μεσσίνα
Θάνατος22  Ιουλίου 1575
Μεσσίνα
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα του Αγίου Βενέδικτου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμαθηματικός
αστρονόμος
ιστορικός των μαθηματικών
διδάσκων πανεπιστημίου
μεταφραστής
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο της Μεσσήνης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑββάς
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φραγκίσκος Μαυρόλυκος ή Φραντσέσκο Μαουρόλικο (Francesco Maurolico, 16 Σεπτεμβρίου 1494 – 21 ή 22 Ιουλίου 1575) ήταν Ιταλός αστρονόμος, συγγραφέας και μαθηματικός ελληνικής καταγωγής, που συνεισέφερε επίσης στην Οπτική, τη Μηχανική και τη Μουσική.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Cosmographia απο τον Φραγκίσκο Μαυρόλυκο (1543)

Ο Μαυρόλυκος γεννήθηκε στη Μεσσήνη της Ιταλίας από γονείς ελληνικής καταγωγής που εγκαταστάθηκαν εκεί μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453), γεγονός που επιβεβαιώθηκε από πρόσφατες μελέτες (βλ. Μαυρόλυκοι). Ο Φραγκίσκος μορφώθηκε καλά. Ο πατέρας του Αντώνιος ήταν γιατρός και είχε μορφωθεί από τον περίφημο ελληνιστή και διδάσκαλο Κωνσταντίνο Λάσκαρη. Αργότερα έγινε διευθυντής του νομισματοκοπείου της Μεσσήνης. Η οικογένεια διέμενε σε μια βίλα έξω από την πόλη.

Το 1521 ο Φραγκίσκος Μαυρόλυκος χειροτονήθηκε. Το 1550 έγινε Βενεδικτίνος μοναχός στη Μονή της Αγίας Μαρίας del Parto à Castelbuono. Δύο χρόνια αργότερα χρίσθηκε ηγούμενος.

Ο Φραγκίσκος Μαυρόλυκος έγινε, όπως και ο πατέρας του, διευθυντής του νομισματοκοπείου της Μεσσήνης. Για κάποιο διάστημα ήταν υπεύθυνος για τη συντήρηση των οχυρώσεων της πόλεως για λογαριασμό του Αυτοκράτορα Καρόλου Ε΄, ενώ δίδαξε και τους δύο γιους του Χουάν ντε Βέγκα, αντιβασιλέως του Καρόλου στη Σικελία. Αλληλογραφούσε με πνευματικές μορφές της εποχής όπως ο Χριστόφορος Κλάβιος και ο Φεντερίκο Κομαντίνο. Μεταξύ 1548 και 1550 ο Μαυρόλυκος διέμενε στο κάστρο της Πολίνα στη Σικελία ως φιλοξενούμενος του μαρκησίου Τζιοβάνι Βεντιμίλια και χρησιμοποιούσε τον πύργο του κάστρου για τη διεξαγωγή αστρονομικών παρατηρήσεων.

Οι αστρονομικές παρατηρήσεις του Μαυρόλυκου περιλαμβάνουν τον υπερκαινοφανή που εμφανίσθηκε στην Κασσιόπη το 1572. Ο Τύχων δημοσίευσε λεπτομέρειες των δικών του παρατηρήσεων το 1574 και γι' αυτό ο αστέρας είναι σήμερα γνωστός ως «Υπερκαινοφανής του Τύχωνα».

Το 1569 ο Φραγκίσκος Μαυρόλυκος διορίσθηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης. Πέθανε στην ίδια πόλη σε ηλικία 81 ετών.

Το συγγραφικό του έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομάσθηκαν προς τιμή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]