Παναγιώτης Δημακάκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παναγιώτης Δημακάκος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Παναγιώτης Δημακάκος (Ελληνικά)
Γέννηση1940
Πειραιάς
Θάνατος1  Δεκεμβρίου 2021
Θεσσαλονίκη
Τόπος ταφήςΙερά Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Κιέλου
Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης
Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααγγειοχειρουργός
διδάσκων πανεπιστημίου
χριστιανός μοναχός
ΕργοδότηςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Παναγιώτης Β. Δημακάκος (19391 Δεκεμβρίου 2021) ήταν Έλληνας ιατρός αγγειοχειρουργός, καθηγητής της Αγγειοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μετέπειτα Αγιορείτης μοναχός.

Ζωή και έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δημακάκος γεννήθηκε στον Πειραιά, όπου είχε και όλη τη σχολική του εκπαίδευση, καταγόταν όμως από την Καφιόνα, χωριό της Ανατολικής Μάνης[1]. Κατόπιν σπούδασε ιατρική και φιλοσοφία στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης, του Κιέλου και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Από το τελευταίο πήρε και διδακτορικό, με θέμα τη θεραπεία της οξείας παγκρεατίτιδας. Στη συνέχεια, από το 1965 μέχρι το 1973, ειδικεύθηκε στη Γενική και Αγγειακή Χειρουργική στην Ελβετία, στα Νοσοκομεία Βίντερτουρ και Ζυρίχης, όπου με θέμα «κακώσεις των βρόγχων και χειρουργική αντιμετώπιση» πήρε και δεύτερο διδακτορικό.

Ο Δημακάκος πραγματοποίησε την πρώτη στην Ελλάδα (και 4η στην παγκόσμια ιστορία της ιατρικής) φλεβο-φλεβική παράκαμψη επί μεταθρομβωτικού συνδρόμου, το 1978. Το ίδιο έτος πέτυχε την πρώτη παγκοσμίως πλήρη αποκατάσταση δεξιού άνω άκρου βρέφους ηλικίας ενός έτους με πολλαπλές συγγενείς αρτηριοφλεβικές επικοινωνίες και αυτόματο κάταγμα κερκίδας, ενώ το 1980 έκανε την πρώτη αγγειοσκόπηση στην Ελλάδα.[2] Το 1994 προέβη στην πρώτη στην Ελλάδα ταυτόχρονη επέμβαση και των δύο καρωτίδων και το 1996 την πρώτη παγκοσμίως επαναγγείωση όλων των κλάδων του αορτικού τόξου με μία μόνο πρόθεση.

Γενικότερα, είχε πραγματοποιήσει χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ είχε περισσότερες από 600 ερευνητικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αγγειοχειρουργικής Εταιρίας, της οποίας διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος, καθώς και μέλος 28 εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών. Συνέγραψε εννέα τόμους πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, κυρίως αγγειοχειρουργικού περιεχομένου. Το 1993 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής της Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 2001 καθηγητής α΄ βαθμίδας, οπότε και του ανατέθηκε η διεύθυνση της Β ́ Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.[3]

Είχε επανειλημμένα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό και είχε τιμηθεί πολλές φορές από εθνικούς και διεθνείς επιστημονικούς φορείς και εταιρείες για την προσφορά του στην ιατρική και ιδιαιτέρως στην αγγειοχειρουργική.

Ο Δημακάκος ήταν έγγαμος με την Κατερίνα Δελλαπόρτα, με την οποία απέκτησαν επτά παιδιά και τα 5 από αυτά έγιναν ιατροί. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια της ζωής του ακολούθησε το πνευματικό κάλεσμα και έγινε μοναχός στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος με το όνομα Λουκάς. Απεβίωσε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και κηδεύθηκε και τάφηκε στη Μονή Βατοπεδίου την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]