Παναγίτσα (χείμαρρος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παναγίτσα (χείμαρρος)
Xeimarros Panagitsa.JPG
ΕκβολέςΠατραϊκός κόλπος
Μήκος

Η Παναγίτσα είναι μικρός ποταμός στο Νομό Αχαΐας, που διατρέχει περιοχή νοτίως της Πάτρας.

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγάζει από την περιοχή των νοτιοδυτικών πρόβουνων του εκτενή ορεινού όγκου του Παναχαϊκού, κυρίως κοντά στην Μονή Ομπλού και από το ομώνυμο βουνό, ενώ εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο στην περιοχή της Παραλίας Πατρών (στα όρια των περιοχών Κόκκινου Μύλου και Μαραγκόπουλου), νότια-νοτιοδυτικά της Πάτρας. Ο ρους του διέρχεται επίσης από την Κρήνη και από την Οβρυά.

Εμπλουτίζεται με ύδατα από το ρέμα της Βουντούσας στην περιοχή της Κρήνης, αλλά και από τον χείμαρρο που πηγάζει από χειμερινή (εποχιακή) λίμνη του Παναχαϊκού όρους και με τον οποίο συναντούνται στην θέση Λιθάρι Γεωργούλας.

Τη θερινή περίοδο έχει λιγοστό νερό έως και καθόλου· βέβαια ορισμένες φορές κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες αλλά και κατά πολύ περισσότερο τη χειμερινή περίοδο, κατεβάζει πολύ νερό και συχνά έχει προξενήσει πολλές καταστροφές και πλημμύρες[1], με τελευταία αυτήν του 2004[2].

Η ροή του χειμάρρου, στο μεγαλύτερο μέρος του, από την Οβρυά μέχρι τις εκβολές του στην Παραλία, έχει εγκιβωτιστεί σε μπετόν αρμέ. Στο σημείο που συναντά την Περιμετρική Πατρών βρίσκεται η Έξοδος 4 έως τις εκβολές του δεξιά και αριστερά του χείμαρρου διέρχεται η Λεωφόρος «Ανδρέα Παπανδρέου»[3].

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του χειμάρρου οφείλεται είτε στο ότι πηγάζει σε κοντινή απόσταση από την Μονή Ομπλού, που είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο, είτε επειδή στην Οβρυά περνά παραπλεύρως από τον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ονομάζεται επίσης και «Νερομάνα» ή «Ποτάμι / Ρέμα Νερομάνας», αλλά κυρίως στην περιοχή της Κρήνης.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]