Παναγίτσα (χείμαρρος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παναγίτσα (χείμαρρος)
Xeimarros Panagitsa.JPG
Εκβολές Πατραϊκός κόλπος

Η Παναγίτσα είναι μικρός ποταμός στο Νομό Αχαΐας, που διατρέχει περιοχή νοτίως της Πάτρας.

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγάζει από ένα πρόβουνο του ορεινού όγκου του Παναχαϊκού, κοντά στην Μονή Ομπλού και το ομώνυμο βουνό, ενώ εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο στην περιοχή της Παραλίας Πατρών (στα σύνορα των περιοχών Κόκκινου Μύλου και Μαραγκόπουλου), νοτιοδυτικά της Πάτρας. Ο ρους του διέρχεται επίσης από την Κρήνη και την Οβρυά.

Εμπλουτίζεται με ύδατα από το ποτάμι της Βουντούσας, που είναι παραπόταμός του. Άλλος παραπόταμός του είναι ο χείμαρρος που πηγάζει από χειμερινή λίμνη στο Παναχαϊκό και συναντούνται στην θέση "Λιθάρι Γεωργούλας".

Τη θερινή περίοδο έχει λιγοστό νερό έως και καθόλου· κάποιες φορές κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες αλλά και κατά τη χειμερινή κατεβάζει πολύ νερό και συχνά προξενεί πολλές καταστροφές και πλημμύρες[1], με τελευταία αυτήν του 2004[2].

Η ροή του χειμάρρου, στο μεγαλύτερο μέρος του, από το σημείο που μπαίνει στην Οβρυά μέχρι τις εκβολές του στην Παραλία, έχει εγκιβωτιστεί σε μπετόν αρμέ. Στο σημείο που συναντά την Περιμετρική Πάτρας βρίσκεται η Έξοδος 4 και έως την ακτή δεξιά και αριστερά του χείμαρρου διέρχεται η Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου[3].

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του χειμάρρου οφείλεται είτε στο ότι πηγάζει κοντά στην Μονή Ομπλού, που είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο, είτε επειδή στην Οβρυά περνά παραπλεύρως από τον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΥΠΕΚΑ 2012, σελ. 43.
  2. Παναγιώτης Ρηγόπουλος, Ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του SUPER B.
  3. "Κάποιος να κάνει τα έργα". patranews.gr.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]