Παναγής Ζησσιμάτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Captain
Παναγής Ζησσιμάτος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Παναγής Ζησσιμάτος (Ελληνικά)
Γέννηση27/08/1948
Φάρσα Κεφαλονιάς
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΝαυτική Σχολή Οινουσσών
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΕφοπλιστής
Ιστότοπος
www.panagis-zissimatos.com

Ο Παναγής Ζησσιμάτος (1948 - ) είναι Έλληνας εφοπλιστής.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παναγής Ζησσιμάτος είναι γιος του Ανδρέα και της Σταματούλας και γεννήθηκε στην Κεφαλονιά. Κατάγεται από γνωστή οικογένεια στο χώρο της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, την οικογένεια Βαλλιανάτου.

Οι ρίζες της ναυτιλιακής δραστηριότητας της οικογένειας ανάγονται στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ όλη η οικογένεια ασχολείται με τη ναυτιλία από δύο αιώνες νωρίτερα. Ο ιδρυτής Ανδρέας Βαλλιανάτος (1794-1899) δημιούργησε ένα στόλο ιστιοπλοϊκών πλοίων, που δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο της περιοχής των Ιονίων Νήσων με βάση την Μπραΐλα Ρουμανίας.

Όπως όλοι οι πρόγονοί του, έτσι και ο Παναγής Ζησσιμάτος, ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση και μπήκε στη θάλασσα σε πολύ μικρή ηλικία. Ήδη από 14 ετών και στην ηλικία των 18 ετών, είχε ήδη 18 μήνες θαλάσσιας υπηρεσίας. Αποφοίτησε από την ναυτική Σχολή των Οινουσσών, το πιο διακεκριμένο ναυτικό κολέγιο της Ελλάδας, και αργότερα απέκτησε την άδεια πλοιάρχου, ταξιδεύοντας με τα περισσότερα είδη πλοίων.

Ως μέλος μεγάλης ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, ο Παναγής Ζησσιμάτος είχε αρκετά χρόνια θαλάσσιας υπηρεσίας ως πλοίαρχος διάφορων ωκεάνιων πλοίων υπό ελληνική, αλλά και υπό αλλοδαπές σημαίες, και είχε συγκεντρώσει γνώσεις και προσωπική εμπειρία στις δυνατότητες και τους περιορισμούς διαφόρων τύπων πλοίων και της ναυτιλιακής βιομηχανίας, γενικά. Αξιοποιώντας αυτή τη γνώση και εμπειρία, επέκτεινε τις δραστηριότητές του τα επόμενα χρόνια.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70, ο ιδιόκτητος στόλος αποτελούταν από δύο μικρά δεξαμενόπλοια, που μετέφεραν πετρελαιοειδή προϊόντα στα ελληνικά νησιά και γενικότερα στη Μεσόγειο. Ο Παναγής Ζησσιμάτος εισήλθε τότε στην οικογενειακή επιχείρηση. Οι διευθύνοντες και μέτοχοι της οικογενειακής επιχείρησης ήταν οι θείοι του, Γεράσιμος και Δημήτριος Βαλλιανάτος.

Ο Παναγής Ζησσιμάτος ακολουθώντας τον δικό του δρόμο, δημιούργησε στα μέσα της δεκαετίας '80 την εταιρεία "Adriatic Τankers" που δραστηριοποιήθηκε παγκοσμίως στην μεταφορά πετρελαιοειδών όντας μία από τις μεγαλύτερες και πρωτοπόρες ναυτιλιακές εταιρείες που εισήγαγε καινοτομίες στην μεταφορά των πετρελαιοειδών, μέχρι περίπου τα μέσα της δεκαετίας του '90, προτού αποσυρθεί από την αγορά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]