Παλαιολόγος Ζαχαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παλαιολόγος Ζαχαρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1235
Γένοβα
Θάνατος 1314
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα φεουδάρχης
Οικογένεια
Τέκνα Μαρτίνος Ζαχαρίας
Βενέδικτος Β΄ Ζαχαρίας
Γονείς Βενέδικτος Ζαχαρίας και Παλαιολογίνα Ζαχαρία
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατός ναύαρχος/

Ο Παλαιολόγος Ζαχαρίας (ιταλικά: Paleologo Zaccaria), άγνωστο το μικρό του όνομα, υπήρξε ηγεμόνας της Χίου και της Παλαιάς και Νέας Φώκαιας τον 13ο-14ο αιώνα. Ήταν μικτής, γενουατικής και βυζαντινής, καταγωγής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Γένουα, με καταγωγή από τον ισχυρή Γενουατική Οικογένεια Ζαχαρία ή di Castro ή di Castello, εκ της συνοικίας όπου ήταν το σπίτι τους. Ο Βενέδικτος Β' ήταν πρωτότοκος γιος του Βενέδικτου Α', τον οποίο και διαδέχτηκε μετά το θάνατό του. Ο Βενέδικτος εγκαταστάθηκε στη Χίο και απαίτησε λόγο από τον εξάδελφό του Τεδίτσιο Ζαχαρία περί της πενταετούς διοίκησής του στη Φώκαια. Ο Τεδίτσιος απάντησε, αλλά ο Βενέδικτος δεν ευχαριστήθηκε και απέβαλε τον εξάδελφό του, διορίζοντας διοικητή της Φώκαιας τον Ανδριόλο Καττάνεο δέλλα Βόλτα, σύζυγο της αδελφής του Αιλιανής. Ο Βενέδικτος εξακολούθησε τις μεγάλες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις του πατέρα του και απέκτησε άπειρα πλούτη. Διοίκησε τη Χίο μέχρι το 1314 οπότε πέθανε αφήνοντας δύο γιους, τον Μαρτίνο και Βενέδικτο Γ΄, στους οποίους κληροδότησε τη Χίο. Πριν πεθάνει είχε εξασφαλίσει από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β' νέα επικύρωση της κυριαρχίας του για άλλα πέντε χρόνια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δελτίο Ιστορικής και εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, τόμος Β', 1890, Εν Αθήναις, Εκ του τυπογραφείου των Αδελφών Περρή, σσ. 6-7.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιολόγος Ζαχαρίας
Θάνατος: 1314
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Βενέδικτος Ζαχαρίας
Κύριος της Χίου
Coa fam ITA zaccaria poma.jpg

1307 - 1314
Διάδοχος
Βενέδικτος Β΄ Ζαχαρίας και Μαρτίνος Ζαχαρίας