Παλαιολόγος Ζαχαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Βενέδικτος Β' Παλαιολόγος Ζαχαρίας(ιταλικά : Benedetto Zaccaria) υπήρξε ηγεμόνας της Χίου και της Παλαιάς και Νέας Φώκαιας τον 13ο-14ο αιώνα. Ήταν μικτής γενουατικής και βυζαντινής καταγωγής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Γένουα με καταγωγή τον ισχυρό γενουατικό οίκο των Ζαχαριάδων ή di Castro ή di Castello εκ της συνοικίας όπου ήταν το σπίτι τους. Ο Βενέδικτος ήταν πρωτότοκος γιος του Βενέδικτου, τον οποίο και διαδέχτηκε μετά το θάνατό του. Ο Παλαιολόγος εγκαταστάθηκε στη Χίο και απαίτησε λόγο από τον εξάδελφό του Τεδιτσίου περί της πενταετούς διοίκησής του στη Φώκαια. Ο Τεδίτσιος απάντησε, αλλά ο Βενέδικτος δεν ευχαριστήθηκε και απέβαλε τον εξάδελφό του, διορίζοντας διοικητή της Φώκαιας τον Ανδριόλο Καττάνεο δέλλα Βόλτα, σύζυγο της αδελφής του, Αιλιανής. Ο Βενέδικτος εξακολούθησε τις μεγάλες κερδοσκοπικές πράξεις του πατέρα του και απόκτησε άπειρα πλούτη. Διοίκησε τη Χίο μέχρι το 1314 οπότε πέθανε, αφήνοντας δύο γιους, τον Μαρτίνο και Βενέδικτο Β΄, στους οποίους κληροδότησε τη Χίο. Πριν πεθάνει είχε εξασφαλίσει από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο νέα επικύρωση της κυριαρχίας του για άλλα πέντε χρόνια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δελτίο Ιστορικής και εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, τόμος Β', 1890, Εν Αθήναις, Εκ του τυπογραφείου των Αδελφών Περρή, σσ. 6-7.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]