Παλαιολόγος Ζαχαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παλαιολόγος Ζαχαρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1235
Γένοβα
Θάνατος1314
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΜαρτίνος Ζαχαρίας
Βενέδικτος Β΄ Ζαχαρίας
ΓονείςΒενέδικτος Ζαχαρίας και Παλαιολογίνα Ζαχαρία
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςναύαρχος/

Ο Παλαιολόγος Ζαχαρίας (ιταλικά: Paleologo Zaccaria), άγνωστο το μικρό του όνομα, υπήρξε ηγεμόνας της Χίου και της Παλαιάς και Νέας Φώκαιας τον 13ο-14ο αιώνα. Ήταν μικτής, γενουατικής και βυζαντινής, καταγωγής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Γένουα, με καταγωγή από τον ισχυρή Γενουατική Οικογένεια Ζαχαρία ή di Castro ή di Castello, εκ της συνοικίας όπου ήταν το σπίτι τους. Ο Βενέδικτος Β' ήταν πρωτότοκος γιος του Βενέδικτου Α', τον οποίο και διαδέχτηκε μετά το θάνατό του. Ο Βενέδικτος εγκαταστάθηκε στη Χίο και απαίτησε λόγο από τον εξάδελφό του Τεδίτσιο Ζαχαρία περί της πενταετούς διοίκησής του στη Φώκαια. Ο Τεδίτσιος απάντησε, αλλά ο Βενέδικτος δεν ευχαριστήθηκε και απέβαλε τον εξάδελφό του, διορίζοντας διοικητή της Φώκαιας τον Ανδριόλο Καττάνεο δέλλα Βόλτα, σύζυγο της αδελφής του Αιλιανής. Ο Βενέδικτος εξακολούθησε τις μεγάλες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις του πατέρα του και απέκτησε άπειρα πλούτη. Διοίκησε τη Χίο μέχρι το 1314 οπότε πέθανε αφήνοντας δύο γιους, τον Μαρτίνο και Βενέδικτο Γ΄, στους οποίους κληροδότησε τη Χίο. Πριν πεθάνει είχε εξασφαλίσει από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β' νέα επικύρωση της κυριαρχίας του για άλλα πέντε χρόνια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δελτίο Ιστορικής και εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, τόμος Β', 1890, Εν Αθήναις, Εκ του τυπογραφείου των Αδελφών Περρή, σσ. 6-7.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιολόγος Ζαχαρίας
Θάνατος: 1314
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Βενέδικτος Ζαχαρίας
Κύριος της Χίου
Coa fam ITA zaccaria poma.jpg

1307 - 1314
Διάδοχος
Βενέδικτος Β΄ Ζαχαρίας και Μαρτίνος Ζαχαρίας