Παλάτι της Πλακεντίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Παλάτι της Πλακεντίας
Χάρτης
Είδοςανάκτορο και πρώην κτίριο ή κατασκευή
Γεωγραφικές συντεταγμένες51°28′56″N 0°0′24″W
Διοικητική υπαγωγήRoyal Borough of Greenwich
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο[1]
Έναρξη κατασκευής1443
Κατεδάφιση1660
Προστασίαscheduled monument[1]
Commons page Πολυμέσα

Το Παλάτι της Πλακεντίας (αγγλ. Palace of Placentia) ήταν Αγγλικό Βασιλικό Ανάκτορο, το οποίο χτίστηκε απο τον Χάμφρεϊ, Δούκα του Γκλόστερ το 1447, στο Γκρίνουιτς, πάνω στις όχθες του ποταμού Τάμεση, απέναντι απο το Λονδίνο. Κατεδαφίστηκε τον 17ο αιώνα και τη θέση του πήρε, προς το τέλος του 17ου αιώνα, το νοσοκομείο του Γκρίνουιτς (σήμερα Κολλέγιο Old Royal Naval - Κολλέγιο παλιού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού).

Η Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάμφρεϊ ήταν αντιβασιλέας, σύμφωνα με τους κανόνες που είχαν επιβληθεί, του Βασιλιά Ερρίκου ΣΤ΄ της Αγγλίας και έχτισε το ανάκτορο με το όνομα Μπέλλα Κόρτ (Bella Court). Το 1447, έχασε την αποδοχή του απο την νέα βασίλισσα, Μαργαρίτα του Ανζού και συνελήφθη για προδοσία. Πέθανε στην φυλακή -ο Σαίξπηρ λέει πως δολοφονήθηκε- και η Μαργαρίτα οικειοποιήθηκε το Μπέλλα Κόρτ, μετονομάζοντας το σε Παλάτι της Πλακεντίας, το οποίο πολλές φορές έχει αναφερθεί και γραφεί ως Παλάτι της Απόλαυσης. Το Παλάτι παρέμενε το κυρίως βασιλικό ανάκτορο για τους επόμενους δύο αιώνες. Ήταν ο τόπος γέννησης του Βασιλιά Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας το 1491, καταλαμβάνοντας μεγάλο κομμάτι της ζωής του εκεί. Μετά το γάμο του Ερρίκου Η΄ με την Αικατερίνη της Αραγονίας, το Παλάτι ήταν ο τόπος γέννησης της Μαρίας Τυδώρ (αργότερα Βασίλισσα Μαρία Α΄ της Αγγλίας) τον Φεβρουάριο του 1516 και τόπος γέννησης της δεύτερης κόρης του Βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας το 1533, από το δεύτερο γάμο του με την Άννα Μπολέϋν. Εκεί παντρεύτηκε και την Άννα της Κλεβ. Λέγεται πως ένα δέντρο στο Γκρίνουιτς Παρκ είναι γνωστό ως η Βελανιδιά της Βασίλισσας Ελισάβετ Α΄, στο οποίο φημολογείται ότι έπαιζε η βασίλισσα ως παιδί.

Και η Μαρία και η Ελισάβετ έζησαν στο Παλάτι της Πλακεντίας για αρκετά χρόνια κατά τον 16ο αιώνα, αλλά κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ιάκωβου Α΄ και του Καρόλου Α΄ το ανάκτορο της βασίλισσας ανεγέρθη στα νότια του Παλατιού. Καταστράφηκε κατά τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο και χρησιμοποιήθηκε ως εργοστάσιο μπισκότων και φυλακή των αιχμαλώτων πολέμου. Ο Κάρολος Α΄ αποφάσισε το 1660 να το χτίσει ξανά με την βοήθεια του Τζον Γουέμπ (John Webb), τον οποίο όρισε ως αρχιτέκτονα του νέου Βασιλικού Ανακτόρου. Το μόνο που ολοκληρώθηκε ήταν το ανατολικό τμήμα του Παλατιού, αλλά αυτό το τμήμα ποτέ δεν κατοχυρώθηκε σα βασιλική κατοικία. Το υπόλοιπο Παλάτι κατεδαφίστηκε και ο χώρος παρέμεινε ανεκμετάλλευτος, μέχρι την ανέγερση του Νοσοκομείου του Γκρίνουιτς το 1694.

Το Παλάτι της Πλακεντίας

Το συγκρότημα του Νοσοκομείου του Γκρίνουιτς μετατράπηκε στο Κολλέγιο του παλιού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού (Old Royal Naval) το 1873, όταν το κολλέγιο μεταφέρθηκε εκεί απο το Πόρτσμουθ. Σήμερα στεγάζεται το Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς και η Σχολή Μουσικής Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance. Στο τέλη του 2005 καθώς γίνονταν κατασκευαστικές εργασίες για τις αποχετεύσεις, εντοπίστηκαν άγνωστα ερείπια του Οίκου των Τυδώρ. Μετά απο αρχαιολογικές ανασκαφές, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2006, βρέθηκαν: το Παρεκκλήσι των Τυδώρ και το Σκευοφυλάκιο (ένα δωμάτιο ή κτίσμα μέσα ή δίπλα σε μια εκκλησία στο οποίο φυλάσσονται τα άμφια, σκεύη, έπιπλα, βιβλία). Το Σκευοφυλάκιο διατηρήθηκε στην κατεδάφιση του Παλατιού και μετατράπηκε σε σπίτι του θησαυροφύλακα του Νοσοκομείου του Γκρίνουιτς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bold, John (2000) Greenwich: An Architectural History of the Royal Hospital for Seamen and the Queen's House (Paul Mellon Centre for Studies in British Art in association with English Heritage), ISBN 978-0300083972


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Palace of Placentia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).