Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 6

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 6
Six WTC SW Corner.jpg
Η νοτιοδυτική γωνία του Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 6, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
Είδοςπολυόροφο κτίριο
Αρχιτεκτονικήμοντέρνα αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°42′46″N 74°0′48″W
Διοικητική υπαγωγήΜανχάταν
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Έναρξη κατασκευής4  Απριλίου 1973
ΚατεδάφισηΔεκέμβριος 2001
ΙδιοκτήτηςΛιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ
Όροφοι8
ΑρχιτέκτοναςEmery Roth & Sons
Commons page Πολυμέσα

Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 6 ήταν ένα οκταώροφο κτίριο στο Κάτω Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Άνοιξε το 1974 και ήταν το κτίριο στο συγκρότημα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου που είχε τους λιγότερους ορόφους. Το κτίριο χρησίμευε ως το τελωνείο των ΗΠΑ για τη Νέα Υόρκη. Καταστράφηκε το 2001 λόγω της κατάρρευσης του Βόρειου Πύργου κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 6 στις 23 Σεπτεμβρίου 2001, σε αεροφωτογραφία NOAA.

Το αρχικό Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 6 (1973–2001)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 6 προτάθηκε για πρώτη φορά το 1968 ως μέρος του αρχικού συγκροτήματος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Το κτίριο σχεδιάστηκε από την Emery Roth & Sons, μαζί με την Yamasaki Associates. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1973. Το πρώτο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 6 ήταν το σπίτι της Τελωνειακής Υπηρεσίας των ΗΠΑ για την πολιτεία της Νέας Υόρκης, από το 1974 έως το 2001. Ήταν ένα οκτώ ορόφων 537.693 τετραγωνικών ποδιών (49.953 τετραγωνικών μέτρων). κτίριο, το πιο σύντομο στο συγκρότημα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 6 προτάθηκε για πρώτη φορά το 1968 ως μέρος του αρχικού συγκροτήματος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Το κτίριο σχεδιάστηκε από την Emery Roth & Sons, μαζί με την Yamasaki Associates. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1973. Το αρχικό Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 6 ήταν το σπίτι της Τελωνειακής Υπηρεσίας των ΗΠΑ για την πολιτεία της Νέας Υόρκης, από το 1974 έως το 2001. Ήταν ένα οκτώ ορόφων 537.693 τετραγωνικών ποδιών (49.953 τετραγωνικών μέτρων). κτίριο, το συντομότερο στο συγκρότημα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Από το επίπεδο Austin J. Tobin Plaza, στο οποίο χτίστηκε η κύρια κατασκευή, είχε ύψος 92 πόδια (28 m) αλλά ήταν 105 πόδια (32 m) πάνω από το πραγματικό επίπεδο του εδάφους. Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 6 συνδέθηκε με τον Βόρειο Πύργο μέσω υπόγειων εισόδων στο επίπεδο της πλατείας και της πλατείας και ενός μικρού πεζόδρομου που εκτεινόταν από τον νότιο χώρο περιπάτου του Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 6 έως τον Βόρειο Πύργο στο επίπεδο της πλατείας. Η γέφυρα Vesey Street (η οποία συνδέθηκε με το Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο) συνδέθηκε απευθείας με την κύρια κτιριακή δομή του Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 6 σε επίπεδο πλατείας, η οποία συνέδεε τόσο το Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο όσο και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου μαζί. Άλλοι δύο διάδρομοι πεζών (που και οι δύο συνδέονταν με το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 7) συνδέονταν με τον βόρειο χώρο περιπάτου του Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 6. Κατεδαφίστηκε μετά την καταστροφή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν 10 συμμετέχοντες της Αλ Κάιντα κατέλαβαν την πτήση 11 της American Airlines και την πτήση 175 της United Airlines, συντρίβοντάς τους στους Δίδυμους Πύργους. Μετά από καύση για λιγότερο από δύο ώρες, κατέρρευσαν και οι δύο πύργοι 110 ορόφων. Η κατάρρευση του Βόρειου Πύργου κατέστρεψε μεγάλα τμήματα του Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 6 χωρίς να επισκευαστεί και τα απομεινάρια του κτιρίου κατεδαφίστηκαν χρησιμοποιώντας καλώδια.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τον καθαρισμό (2001-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ερείπια του κτιρίου κατεδαφίστηκαν για να ανοίξει ο δρόμος για την ανοικοδόμηση της σημερινής τοποθεσίας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Η AMEC Construction χειρίστηκε την κατεδάφιση,[1] κατά την οποία το κτίριο αποδυναμώθηκε και στη συνέχεια κατεδαφίστηκε με καλώδια. Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1 βρίσκεται στον χώρο όπου αρχικά βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 6.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερική σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]