Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
WAGGGS
World Association of Girl Guides and Girl Scouts flag.svg
Ίδρυση1928
ΙδρυτήςΡόμπερτ Μπέηντεν-Πάουελ
Περιοχή δράσης145 χώρες
Ιστότοποςwagggs.org

Η Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων[1] (αγγλικά: World Association of Girl Guides and Girl Scouts, WAGGGS, προφέρεται: [wæɡz]) είναι παγκόσμιος οργανισμός στήριξης των, γυναικείου προσανατολισμού, οργανώσεων Οδηγισμού και Προσκοπισμού σε 145 χώρες. Ιδρύθηκε το 1928 στο Πάραντ της Ουγγαρίας και έχει την έδρα της στο Λονδίνο της Αγγλίας. Είναι η αντίστοιχη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσκοπικής Κίνησης (WOSM). Η WAGGGS είναι οργανωμένη σε πέντε περιφέρειες και λειτουργεί τέσσερα διεθνή κατευθυντήρια κέντρα. Κατέχει το καθεστώς του πλήρους μέλους στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας (YFJ), η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργάζεται στενά με τους φορείς αυτούς.

Η WAGGGS αποτελείται από εθνικές οργανώσεις μέλη, που λειτουργούν ανεξάρτητα, αλλά συμφωνούν να τηρούν το σύνταγμα της WAGGGS. Οι εθνικές οργανώσεις μέλη χωρίζονται σε πέντε περιφέρειες. Οι οργανώσεις-μέλη με τη σειρά τους εκλέγουν το Παγκόσμιο Συμβούλιο (World Board), το οποίο αρχικά ονομαζόταν Παγκόσμια Επιτροπή (World Committee), η οποία διέπει τη WAGGGS.

Η WAGGGS είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση με συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC).[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΔΗΓΙΣΜΟΣ Αρχειοθετήθηκε 2016-03-02 στο Wayback Machine. seo.gr
  2. «WAGGGS and the UN». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2006. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα World Association of Girl Guides and Girl Scouts της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).